Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

10 zábavných faktů o praní, které jste netušili

09. 02. 2021

10 zábavných faktů o praní, které jste netušili

Možná o praní a žehlení příliš často nepřemýšlíte, prostě ho děláte, protože se to udělat musí. Ale i taková samozřejmost jako je praní a žehlení má svou historii a pojí se k ní i zábavná, někdy až neuvěřitelná fakta. Posuďte sami…

I na domácí práce se dá dívat z té zábavnější stránky. Možná se i vy budete ode dneška na praní dívat ze zcela nové perspektivy.

1. Praní vždycky nevonělo

Praní oblečení není vymožeností poslední doby, své oděvy si prali lidé už ve starověkém Řecku i Římě. Jen k tomu používali jiné prostředky než my. Prali totiž své oblečení v moči a ve vodě, a to by se v současné době moc nechytlo.

2. V Indii perou ve velkém

Největší venkovní prádelna na světě Dhobi Ghat byste našli v indické Bombaji. Čistí se tu oděvy pro školy, nemocnice a pro osobní použití. Provozuje ji 200 rodin a perou tu jen muži. Prádlo se pere v 700 kamenných žlabech a drhne na kamenných deskách a ručně.

3. Ve vesmíru se nepere

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane se špinavým oblečením ve vesmíru? Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici nemají možnost si vyprat, a tak zkrátka vyhodí své špinavé šaty do atmosféry, kde shoří na prach.

4. V Disney Worldu byste prát nechtěli

V americkém zábavním parku Disney World se za den vyčistí šaty o hmotnosti cca 130 000 kg, což je hmotnost přibližně 2 100 osob průměrné velikosti. Denně se tak vyčistí 30 až 32 000 kusů oděvů. Doma by to pro vás znamenalo, že byte museli po dobu příštích 44 let vyprat jednu dávku prádla denně, abyste zvládli vyprat stejné množství prádla.

5. Prádlo na šňůře v Americe nefrčí

Průměrná rodina ve Spojených státech vypere 8 až 10 várek prádla týdně a většina z nich používá sušičku. Pouze 21,2 % rodin používá k sušení oděvů šňůru na prádlo.

6. V 21. století se pere on-line

Až do 60. let minulého století studenti posílali špinavé prádlo domů, aby jim ho rodiče vyprali. Rozšíření moderních praček však tuto praxi ukončily, protože bylo mnohem snazší prát prádlo lokálně. V současné době si však studenti a nejen oni mohou nechat oblečení vyprat a vyžehlit. Díky moderním technologiím však nemusí nikam chodit, všechno si zařídí on-line. Koukněte na ceník čistírny.

7. Ve Švýcarsku si na praní počkáte i 10 dní

Praní prádla však nemusí být zcela soukromou událostí, jako tomu je u nás. Ve Švýcarsku musí sousedé dodržovat přísný harmonogram, který jim říká, kdy mohou prát ve společných prádelnách. Vzhledem k počtu sousedů můžete na volný slot na praní čekat až deset dní. Neděle jsou navíc ještě omezené – ať už se jedná o používání pračky nebo o sušení prádla.

8. 2 hodiny času, který vám nikdo nevrátí, nebo ano?

Lidé žijící v západních zemích, kteří používají moderní technologie, věnují praní prádla v průměru dvě hodiny týdně. Tyto dvě hodiny byste mohli stáhnout na 24 minut, které vám zabere kompletování prádla, hledání ponožek a objednávání kurýra. Ten přijede ve vybraný čas, vyzvedne si u vás prádlo a pak vám ho přiveze čisté a vyžehlené zase zpět.

9. Ročně v průměru vyperete 208 praček

Pokud máte rodinu a perete zhruba čtyři dávky prádla týdně, což dělá až 208 praček ročně, spotřebujete přibližně 31 500 litrů vody, což je kapacita přibližně 315 standardních van.

Je potřeba myslete na to, že spotřeba vody neklesá, když pračku nenaplníte. Pračka použije stejné množství vody, když tedy nenaplníte pračku úplně, vodou plýtváte. Když však pošlete prádlo do prádelny nebo čistírny, šetříte tím vodu. Pračky jsou tam sice větší, ale pouští se vždy plné.
 

10. 25 kilogramů prášku na praní ročně

Průměrně každý Čech spotřebuje 6, 2 kg pracího prostředku ročně. Pro čtyřčlennou rodinu je to tedy téměř 25 kilogramů za rok. Na jedno praní v čistírně je však potřeba menší množství prášku na praní než na domácí praní. Když navíc vyberete provozovnu, kde používají eko-friendly přípravky na praní, budete kromě svého času šetřit i životní prostředí.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment