Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Historické okénko: (ne)milované roláky

26. 11. 2022 Nikola Havlíčková

Historické okénko: (ne)milované roláky

Jestli existuje oděv, který rozděluje lidi na dva tábory, pak je to bezesporu rolák. Jedněmi je milovaný, druhými nenáviděný. Neexistuje nic mezi. V dětství tento svetr neoblékal s nadšením asi nikdo z nás. Ale postupem času dochází k pochopení a ocenění jeho hřejivosti i praktičnosti. Jak se rolák vyvíjel v průběhu dějin a kdo se do něj s chutí zachumlával? To se dozvíte v našem článku ze série Historických okének.

Jakmile rtuť teploměru klesá a venku přituhuje, svetry se stávají nezbytnými oděvy. Rolák zastává nejen funkci praktičnosti, kdy ochraňuje tělo i krk před rozmary počasí, ale i funkci estetickou, neboť dodává šmrnc, a navíc je kompatibilní s velkým množstvím doplňků i oděvů různých střihů a materiálů. Výhodou je variabilita s mnoha styly. Vypadá dobře jak v elegantním duchu se šaty nebo kalhotami s puky, tak i v duchu rebelie například s koženou bundou.

Už středověcí rytíři nosili roláky

Roláky, jak je známe dnes, započaly svou kariéru v 19.století, avšak budeme-li hledat jakési jejich předchůdce, přeneseme se až do doby středověku. Nošení řetězové zbroje mělo za důsledek odřeniny, a tak tento těžký a nepohodlný materiál, který navíc bránil rychlému otočení hlavy, se stal podnětem ke vzniku oděvu, který dokáže chránit krk a trup před hrubými a těžkými kovy. Byly ikonické límce Alžběty I. předchůdci dnešních roláků? Když se řekne Alžběta I., určitě si jako první vybavíte rudé vlasy, bledou tvář, vysoké čelo a mohutný límec, který lemoval její krk. Pravděpodobně bychom mohli tuto éru zlatého věku Anglie označit za období, kdy se oděvy podobné rolákům transformovaly z funkčního zboží na zboží módní. Vysoké výstřihy a objemné límce i volány byly považovány za honosné, elegantní a vypovídaly o postavení členů vyšší společnosti.

I sport se podílel na oblíbenosti roláků

Až 19.století přineslo popularitu mezi další vrstvy společnosti. Důležitým mezníkem byl rok 1860, kdy se roláky staly součástí uniforem anglických hráčů póla. Současně s vpádem tohoto oděvu do sportovního odvětví jej začala nosit díky své praktičnosti převážně dělnická třída. To se změnilo počátkem 20.století. Až zhruba do začátku dvacátých let minulého století byl vysoký límec spojován s krásou aktivní a nezávislé ženy. V následujícím desetiletí zájem o rolák coby módní oděv upadl a opět se stal součástí pracovních oděvů a uniforem námořnictva.

Upnuté černé roláky zářily během 40. a 50.let

Právě v tomto období se roláky, jak je známe dnes, dostaly na výsluní. Staly se ikonickým základem šatníku vedle přiléhavých a zkrácených pletených svetrů. Na jeho popularizaci se v té době podílela například herečka Jayne Mansfield. Vznikla dokonalá představa o roláku jako elegantním oděvu, který podtrhuje ženskou krásu. O několik let později se roláku přisuzoval ,,bohémský“ či ,,beatnický“ charakter. Outfity té doby byly laděny do černých tónů. Jeden z nejikoničtějších černých outfitů od hlavy až k patě patří Audrey Hepburn. Elegantní černý rolák a úzké džíny oblékla ve filmu Funny Face. Tento look se stal velkou inspirací tehdejší doby a je trendem dodnes.

Rolák jako vizitka feminismu

Pokud by se rolák nezdál být dostatečně dobrým představitelem elegantní, nezávislé a atraktivní ženy v 60.letech, tak by tomu tak bylo v desetiletí následujícím. Hnutí za rovnoprávnost žen bylo v plném proudu a rolák se stal součástí šatníku inteligentní a osvícené feministky. Gloria Steinem nebo Dorothy Pitman-Hughes byly vášnivými nositelkami roláků a nepochybně inspirovaly další ženy.

Co by byl Steve Jobs bez roláku

80.léta minulého století rolákům nepřála. Až v 90.letech se zájem o ně opět probudil. Roláky se kombinovaly s chinos kalhotami nebo s džíny. Asi nejznámější osobou, která v té době oblékala roláky, byl Steve Jobs, pro něhož se tento kousek stal naprosto typickým.
 
Ikonicke rolaky


Zdroje: thegoodtrade.com, startupfashion.com, ssense.com, lanecrawford.com

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment