Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak oslavit Velikonoce ekologicky?

31. 03. 2022 Nikola Havlíčková

Jak oslavit Velikonoce ekologicky?

Velikonoce jsou nejen svátky radosti, smíchu a příjemné atmosféry, ale i hodování, které ve velké míře není zrovna ohleduplné k životnímu prostředí. Stejně jako Vánoce si i tento svátek hojnosti může vyšlapávat cestičku k plýtvání a tvorbě velkého množství odpadu. A přitom není složité užít si velikonoční tradice tak, aby na tom planeta nebyla bita. Jak na to?

Příroda se probouzí ze zimního spánku, rtuť teploměru stoupá každým dnem o trochu výš, sněženky opatrně vykukují ze země, tulipány na každém kroku září nejrůznějšími barvami a stromy nádherně rozkvétají. Nastal čas uložení zimního oblečení, jarního úklidu, přesazování květin a příprav na velikonoční radovánky.

Vyměňte syntetické čisticí prostředky za ekologické

Přípravy na Velikonoce začínají úklidem. Pro velký jarní úklid domácnosti, sklepů, půd, teras i zahrad se používá spousta čisticích prostředků. Část z nich se pro ekologický úklid ani trochu nehodí. Obsahují totiž syntetiku, která škodí nejen životnímu prostředí, ale i pokožce. Chcete-li se vrhnout na úklid v souladu s přírodou, zapomeňte na používání těchto agresivních prostředků a vyměňte je za přírodní, šetrné a s obsahem biologicky rozložitelných ingrediencí. A nezapomeňte šetřit vodou!

Domácnost vyzdobte dary přírody

Ohromné množství odpadu vzniká koupí velikonočních dekorací, které se hned po konci tohoto svátku přesouvají do kontejnerů a popelnic… Nedochází jen ke hromadění odpadu, ale i ke zbytečnému utrácení peněz. V prvé řadě tedy nekupujte dekorace, které nemáte šanci využít víckrát. Plastovým dekoracím se vyhněte obloukem a radši se zaměřte na přírodní prvky. K rozsvícení interiéru a navození velikonoční atmosféry bohatě postačí pár větviček či květin. Zlatý déšť a kočičky vnesou do domovů to pravé jaro. A až odkvetou, hodíte je na kompost a přírodě nijak neuškodíte. Na zahradách, balkonech a terasách využijte to, co už máte. Není potřeba kupovat nové květináče. Drobnými úpravami se ze starého květináče stane vhodný kandidát pro velikonoční výzdobu. Stačí použít kupříkladu (k přírodě šetrné) barvičky, nevyužité provázky anebo pytle. Pracujte zkrátka s tím, co doma už máte. Uvidíte, že i z mála vytvoříte krásnou velikonoční ozdobu.

Vajíčka obarví sama příroda

Regály obchodů jsou plné vajíček i barviv. Pokud toužíte po ekologičtějších Velikonocích, pak se regálům s tímto zbožím vyhněte a radši zamiřte na trhy a mezi zodpovědné prodejce, zemědělce a chovatele. Podpořte prodejce, kteří dávají slepicím prostor k životu. A co se týče barvení, použijte to, co nabízí příroda. Počítejte s tím, že nedosáhnete tak výrazného obarvení jako v případě použití chemických barev, ale aspoň nebudete ubližovat přírodě. Pro barvení vajíček lze využít barvicích služeb červené řepy, kurkumy, šípku, kávy, červené cibule nebo špenátu. Před barvením všechna vajíčka důkladně umyjte, nechte odmastit v octové vodě a pořádně osušte. A k dosažení lesku je po obarvení můžete přetřít sádlem.

Koledníky obdarujte něčím podomácku vyrobeným

Ani Velikonoce nejsou výjimkou v produkci odpadu… Jednorázové obaly se používají obdobně jako o Vánocích. V době Velikonoc přibývá obalů z cukrovinek, kterými obdarováváme koledníky. Letos to můžete zkusit pojmout v zero waste stylu a vyhnout se zbytečné tvorbě dalšího odpadu. Pochutiny můžete snadno vyrobit doma, a to bez použití jednorázových obalů a nerecyklovatelných materiálů. Různé druhy tradičního pečiva, perníčky a sušenky zvládnete upéct naprosto bez problémů.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment