Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak prát bílé a černé prádlo?

15. 03. 2021

Jak prát bílé a černé prádlo?

Černé a bílé oblečení máme v šatníku úplně všichni. To bílé většinou jako podkladové nebo také „basic“ a to černé především proto, že černá barva je stále trendy. Navíc se obě tyto barvy skvěle kombinují jak navzájem, tak i s jinými barvami. Prát se však musí každá zvlášť, pojďte se podívat, jak udržet bílou skutečně bílou a černou skutečně černou.

Jak prát bílé prádlo?

1) Vyčištěte pračku
2) Prádlo roztřiďte podle barvy a materiálu
3) Nepřeplňujte pračku
4) Zvolte vhodný prací prostředek na bílé prádlo
5) Zvolte správný prací program
6) Prádlo nechte uschnout na slunci

Pravou je, že vyprat bílé a černé prádlo není zase taková věda, a když se budete ještě navíc držet našich tipů, půjde vám to samo.

1. Vyčistěte pračku

Základ úspěchu je čistá pračka. Když nebude pračka čistá, mohou vám na oblečení zůstat drobné chloupky. Pokud tedy perete ručníky nebo deky, měli byste pračku před praním černého oblečení pustit na prázdno a vyčistit od drobných nečistot.

Čistá pračka také zabrání zašednutí bílého prádla. To může způsobit vodní kámen, pokud se ho zbavíte, bude vaše bílé prádlo opravdu čisté jako padlý sníh. Vodního kamene vás zbaví speciální prostředky z drogerie, ale skvěle s ním zatočí i ocet.

2. Prádlo roztřiďte

Třídění prádla, snad ani nemusíme připomínat, to jistě děláte automaticky. Nicméně buďte při něm hodně pečliví, určitě nechcete po praní zjistit, že vám černá ponožka zůstala ve várce bílého prádla. To byste si akorát přidělali práci s bělením prádla. Černé i bílé prádlo perte vždy samostatně.

Po vytřídění černého a bílého oblečení však ještě nemáte hotovo, v rámci černého i bílého prádla ještě musíte roztřídit oblečení, které vyžaduje speciální praní. Bavlněná trička vyžadují jiný způsob praní než vlněné svetry.

Třídění prádla jsme se věnovali už v článku: Třídění prádla do pračky, víme jak na něj!

Práci si však můžete usnadnit, když pošlete prádlo do profesionální čistírny, tam ho za vás roztřídí, vyperou i vyžehlí. Na vás už bude jen uložení do skříně a nošení.

3. Nepřeplňujte pračku

Oblečení převraťte naruby a dbejte na to, abyste do pračky dali optimální množství prádla. Ideálně by se vám do bubnu měla vejít dlaň na výšku. Přeplněná pračka by mohla zapříčinit nedostatečné máchání a nadměrné usazování pracího prášku na oblečení.

4. Vyberte vhodný prací prostředek

Při praní černého oblečení používejte raději prací gely na černé prádlo. Dodržujte správné dávkování pracího prostředku a nedávejte ho zbytečně mnoho, správné dávkování naleznete na zadní straně každého pracího gelu nebo prášku. Vyvarujte se používání prášků na bílé prádlo, ty často obsahují bělicí složky. Černé oblečení by tak mohlo rychleji vyblednout.

Při praní černého prádla můžete do pračky přidat trochu vody s octem (asi 2–3 lžíce octa a zbytek vody). Ocet zafixuje černou barvu a ta pak nešedne.

I na bílé prádlo používejte prací prášek určený na bílé prádlo, který obsahuje rozjasňovače a bělící látky. Pozor si dejte na běliče na chlorové bázi, po těch při sušení na slunci prádlo žloutne. Pokud nemáte aviváž na přímo bílé prádlo, raději ji nepoužívejte, protože po ní má prádlo opět tendenci žloutnout nebo šednout.

Ocet také můžete používat místo aviváže při praní bílého prádla. Nebojte se, ocet z oblečení nepůjde vůbec cítit. Na udržení bělosti a odstranění skvrn z bílého prádla do pračky můžete přidat i jedlou sodu nebo sůl.

5. Zvolte správný prací program

Jaký program je nejvhodnější na praní černého prádla? Lepší jsou vždy delší programy. Možná se divíte proč, ale důvod je zcela snadný – černé prádlo bývá více zašpiněné, protože ho déle nosíme. Bílé prádlo, které není příliš znečištěné, klidně perte na krátké programy. Skvrny se pokuste odstranit ještě před tím, než prádlo hodíte do pračky.

6. Sušte uvnitř nebo ve stínu

Černé prádlo nesušte na přímém slunci, vybledlo by. Zatímco bílému oblečení slunce svědčí, černé ničí. Zároveň je lepší prádlo sušit naruby, aby lícová strana nepodléhala tolik opotřebení. Je to jednoduché, tmavé prádlo sušte ve stínu (tma), bílé na slunci (světlo).
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment