Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

​Kam s nechtěným oblečením

24. 02. 2020 Nikola Havlíčková

​Kam s nechtěným oblečením

Vytřídili jste svou šatní skříň a nyní přemýšlíte, jak s již nenošeným oblečením naložit? Máte hned několik možností, kam vyřazené kousky odnést. A popelnice směsného odpadu mezi ně rozhodně nepatří. Dát oblečení sbohem lze i ekologickou a zodpovědnou cestou.

V době kamenné člověk oblékal to nejpotřebnější, v dnešní ,,době konzumní" nabídka oblečení několikanásobně převyšuje poptávku. Tak se naučil žít se stále rostoucím množstvím odpadu, včetně toho textilního. Je tedy na místě, aby si uvědomil, že je potřeba nad tímto tématem přemýšlet, aby se nakonec v odpadu neutopil.

S tím souvisí i informovanost v oblasti vyhazování oblečení. Protože každý oděvní kousek má svou hodnotu, mělo by nám záležet na tom, kam se dostane, až nás přestane bavit, a jak dopadne, jakmile se jej vzdáme. Zapomeňte tedy na popelnice! Do nich oblečení skutečně nepatří. Odpad z popelnic putuje na skládku a do spaloven. Vhodíte-li koženou tašku do popelnice, bude se na skládce rozkládat padesát let. Nemyslíte, že by za tu dobu nemohla najít uplatnění u někoho jiného?
 

KDYŽ VYHODIT, TAK DO TEXTILNÍCH KONTEJNERŮ

Kontejnerový sběr oblečení zastupují firmy Potex, Diakonie Broumov, Červený Kříž, Armáda spásy, Textileco a další. Představa, že po vyhození oblečení do těchto kontejnerů v podstatě obléknete ty, kteří si to nemohou dovolit, je však spíše snová. Samozřejmě oděvy vhodné pro charity si najdou své místo tam, kde je jich potřeba. Avšak zbytek oblečení v zachovalém stavu putuje sítí spřátelených second handů. Charitativní přesah tyto kontejnery vskutku mají, avšak ne tak velký, jak bychom si mohli myslet. I přesto patří k zeleným volbám, jak se donošeného oblečení snadno zbavit, neboť se zaslouží o odklon oděvů od spaloven a skládek.
 

I POUŽITÉ MŮŽE BÝT STÁLE POTŘEBNÉ

První krok k zodpovědnému přístupu k textilnímu odpadu, je zamyšlení nad tím, zdali se vyřazených věcí chceme opravdu vzdát. Není možné je upravit a nosit dál? Někdy stačí i drobné zásahy švadlen, nová podoba je na světě a životnost kousku se prodlužuje. V případě, že se s oblečením opravdu chcete rozloučit, můžete je věnovat designérům právě pro upcyklační účely. Přešívání starých a nenošených věcí se zabývá například projekt Tvorbou, který má pod sebou hned několik značek.

DAROVAT, VYMĚNIT I PRODAT

Darovat oblečení rodině či přátelům je jedním z nejjednodušších způsobů, jak se oblečení zbavit a zároveň mu najít další využití. Nechtěné kousky můžete donést i do second handů a dobročinných obchodů, které je využijí k prodeji. Darováním svého oblečení obchůdku Restart Shop podpoříte služby pro mládež, darujete-li je dobročinnému obchodu Sue Ryder, poputují peníze z prodejů na financování podpory péče o seniory.

Dál lze oblečení vyměňovat neboli ,,swapovat". Můžete své oděvy vyměňovat s jinými osobně na různých swapovacích akcích či online ve facebookových skupinách. V neposlední řadě máte možnost nechtěné kousky prodat. Nejznámější webovou stránkou pro prodej nošeného oblečení je Vinted.

POPADNĚTE NŮŽKY

Některé kousky už prostě dosloužily. Vše má svou životnost, a tak ani oblečení nebyla dána do vínku nesmrtelnost. Takže se nebojte použít nůžky a věci, které už nemají šanci najít své uplatnění v šatní skříni, jednoduše rozstříhejte a používejte jako hadry k uklízení.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment