Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

(Ne)obyčejné bílé tričko – skrytý klenot šatníku

27. 01. 2021 Nikola Havlíčková

(Ne)obyčejné bílé tričko – skrytý klenot šatníku

Majitele bílých basic triček bychom mohli rozdělit na dva tábory. Jeden tábor v tomto jednoduchém oděvním kousku spatřuje naprostý klenot, do něhož rád investuje, aby si jeho přítomnost i pohodlí užíval co nejdéle. Druhý tábor naopak chce tento kousek koupit za hubičku, neboť se mu zdá až moc obyčejný, nevýrazný a nudný.

Jedno však mají oba tábory společné. Uvědomují si jeho výjimečnost. I když každý trochu jinak. O tom, že je basic bílé tričko nenápadným a přesto geniálním kouskem šatníku, si dnes povíme více.

Módní trendy se neustále mění, různě prolínají a často opakují

Existují však jisté stálice šatníku, které si už roky drží své místo v našich šatnících. K nim bezesporu patří bílé tričko. Ale nebylo tomu tak vždy. Původně sloužilo jako spodní prádlo, a tak je pochopitelné, že se nedávalo na odiv. V minulosti se nosilo pod oděvy s knoflíky, které mohly tělo mírně škrábat či chladit. Po celou dobu své existence tedy plní hlavní funkci zaručit nositeli pohodlí.

Koncem 19.století se stalo součástí ,,pracovního úboru“ dělníků. Vyrobili jej z pyžama a vítali jeho lehkost v teplejším období roku. Stejně jako v případě vzniku trenchcoatu se za další vývoj trička zasloužilo vojsko. V tomto případě však ne zákopové, nýbrž námořní. Vojáci námořnictva Spojených států si zvolili tričko jako součást svých uniforem. Až do 50.let minulého století se tričko vyskytovalo v šatníku dělníků a vojáků. Za zvýšení obliby i mezi dalšími občany se zasloužily hvězdy Hollywoodu, které trička oblékly při natáčení známých filmů.

Že je i obyčejné tričko velmi slušivé, názorně předvedl Marlon Brando ve filmu Tramvaj do stanice touha. Na straně fanoušků Hollywoodu vznikla velká poptávka po tomto nenápadném kousku, který v nich evokoval dojem jisté rebelie. Postupem času se tričko rebelského štítku zbavilo a vysloužilo si štítek uznávaného a praktického oděvu, jehož výjimečnost si uvědomovaly i luxusní značky.

Aktuálně je basic bílé tričko součástí snad každého šatníku

Je součástí dámského i pánského šatníku, přestože původně bylo výhradně záležitostí pánskou. Jeho výjimečnost spočívá v pohodlí a snadné kombinovatelnosti s dalšími kousky. A to jak sportovními, tak ležérními. Stalo se tedy takovým univerzálním oděvem, který je možné obléct při nejrůznějších příležitostech a prakticky k čemukoli. A právě díky jeho pohodlnosti, snadné kombinovatelnosti a především možnosti častého nošení se vyplatí při nákupu basic trička zaměřit na kvalitnější kusy. Každému vyhovuje jiný materiál i střih, a tak si najděte ty pro vás nejideálnější.

Bílé tričko? Jedině udržitelné

V případě, že upřednostňujete udržitelnou módu a záleží vám na férových podmínkách výroby oblečení, obloukem se vyhněte klasickým obchodním řetězcům, které nabízejí trička dokonce za necelou stokorunu. Taková trička byla vyrobena v továrnách lidmi, jejichž finanční odměna v žádném případě nedosahuje odpovídající výše za odvedenou práci. O kvalitě provedení ani nemluvě. Typickou vlastností jsou křivé švy…

Ani se zatížením životního prostředí při výrobě si obchodní řetězce nelámou hlavu. Dejte proto přednost výrobcům, kteří vyrábějí oblečení zodpovědně jak k planetě, tak k lidem, jež se na výrobě podílejí. Nejlepším vodítkem vám může být certifikace GOTS splňující nejpřísnější mezinárodní biotextilní podmínky výroby. Garantují ekologickou čistotu výroby i konečného produktu, správné finanční ohodnocení zaměstnanců i jejich bezpečné a důstojné pracovní podmínky.
 
Značka kvality GOTS


A především myslete na zodpovědný přístup i k samotnému tričku z vaší strany. To znamená, zamyslete se nad tím, zda-li vám tričko sedí přesně tak, jak si představujete, zda splňuje vaše očekávání a zda jej opravdu budete nosit, ať dodržujete udržitelné a zodpovědné smýšlení na všech frontách.

Kde sehnat kvalitní eticky vyrobená basic trička?

V České republice existuje hned několik kamenných i internetových obchodů, v jejichž sortimentu etické a pomalé módy naleznete mimo jiné basic kousky. Skvělý výběr nabízí například NILA, Etikbutik, Dressibly, Greenbutik nebo Biošatník. V zahraničních vodách lze lovit kupříkladu na e-shopu Organic basics.

Správné praní je základ

Když už investujete svůj čas do hledání nejideálnějšího basic trička a peníze do jeho kvality, nezapomeňte o něj i správně a šetrně pečovat. Pečlivě čtěte informace na štítcích, které vás navedou na správnou cestu jak tričko prát, sušit i žehlit. Nejčastějšími skvrnami na bílém tričku jsou skvrny od potu. Pro jejich odstranění sáhněte po žlučovém mýdlu, které těsně před praním použijte na špinavé místo a nechte chvíli působit. Následně tričko vyperte v pračce dle instrukcí na štítku a s vhodnými pracími prostředky.

Jak se zbavit dalších skvrn, se dočtete v našem článku Jak odstranit nejčastější skvrny od jídla z oblečení. Pokud budete se skvrnami i nadále bojovat, nebo zkrátka nechcete ztrácet čas s jejich čištěním, pošlete tričko do čistírny, kde se mu dostane zasloužené péče.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment