Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Připravte své lyžařské a snowboardové oblečení na letošní sezónu!

18. 01. 2022

Připravte své lyžařské a snowboardové oblečení na letošní sezónu!

A je to pomalu tady! Zimní sezóna se nám nebezpečně přiblížila a všichni příznivci lyžování, skialpinismu, snowboardigu a dalších zimních radovánek si pomalu dávají do kupy svou zimní výbavičku. Jestli jste si bundu, kalhoty a rukavice nevyprali hned po sezóně, pak právě přišel ten správný čas věnovat jim trochu péče.

Údržbu byste však svému oblečení měli dopřát i přes to, že jste ho loni nepoužívali. Oblečení může být zaprášené a je proto lepší ho před nošením vyprat. Kromě toho, kdo si má tak dlouho pamatovat, jestli jste ho impregnovali nebo ne.

O údržbě a praní lyžařského oblečení panuje spousta mýtů. Tím nejrozšířenějším je asi ten, že by se nemělo prát vůbec. To je ovšem velká hloupost, je tomu právě naopak, pot a špína zanáší funkční membrány, a tím se snižuje prodyšnost zimního oblečení.

Prát a čistit byste ho tedy měli, ale s rozumem. Lyžařské a snowboardové oblečení se obvykle vyrábí z funkčních materiálů, peří nebo gore-texu. Každý z těchto materiálů má své specifické nároky na údržbu, které byste měli dodržet.

Oblečení perte s rozmyslem

Jak tedy prát bundu nebo kalhoty z dutého vlákna a jiných funkčních materiálů? Klidně ho vyperte v pračce, ale dodržujte při tom základní pravidla hry. Začněte tím, že si přečtete štítek od výrobce a budete se jím řídit. Pokud si nejste jistí, jaký program vybrat, tak zvolte šetrný program a maximální teplotu 40 °C. Nikdy však nezapínejte program ždímání, ten by poničil vlákna. Po vyprání oblečení vyndejte z pračky a nechte ho při pokojové teplotě volně uschnout na ramínku.

Péřové bundy můžete prát i ručně. Do vany nalijte čistou vodu a čisticí prostředek na peří, bundu ponořte do lázně a nechte ji odmočit. Poté jemně perte a máchejte. Pokud na bundě najdete výrazné skvrny, před praním je předčistěte.

Co však nepoužívejte nikdy, to je aviváž, ta by zanesla membrány, a tím oblečení zničila. Vždy vybírejte speciální prostředky, které oblečení vyčistí a vrátí mu voděodolnost. Ta se bohužel časem vytrácí, jednak praním a jednak i běžným používáním.

Jak impregnovat funkční oblečení?

Praní je jen jedna část cesty ke správně fungujícímu zimnímu oblečení. Tou druhou je impregnace. Doma můžete oblečení impregnovat přímo v pračce. Po vyprání nalijete impregnaci do pračky a pustíte další cyklus praní. Izolační vlastnosti oblečení je však potřeba ještě aktivovat v sušičce nebo přežehlením přes čistou látku.

Impregnovat můžete i pomocí impregnace ve spreji nebo v rozprašovači. Ty se používají na suché oblečení a pomáhají ke zlepšení vodoodpudivých vlastností oblečení mezi jednotlivými praními. Impregnace pro domácí použití však nejsou tak účinné jako impregnace, které se používají v profesionálních čistírnách.

Praní a impregnace v čistírně

Zimní bundy a kalhoty i lyžařské kombinézy můžete však poslat do čistírny a práci si tak ušetřit. Tam oblečení nejen vyperou, ale zároveň ho i naimpregnují. Profesionálové navíc používají speciální přípravky, které se přidávají do lázně v poslední fázi praní. Impregnace pronikne do vláken a působí přímo v látce.

Připravit zimní vybavení na letošní sezónu si můžete klidně už nyní, a to bez práce! Stačí si objednat jeho čištění na našem webu, kde si vyberete, jaké kousky chcete vyčistit a naimpregnovat, pak už jen počkáte na kurýra, který si oblečení vyzvedne a čisté zase přiveze zpět. Nabalit mu můžete klidně zimní výbavu pro celou rodinu a ve volném čase si naplánovat příští cestu na zasněžené sjezdovky.

Pokud dáváte přednost osobnímu kontaktu, vypravte se se zimním oblečením na některou z našich poboček, kde si od vás oblečení přebere kvalifikovaný personál. Vyčištěné a naimpregnované oblečení si pak vyzvednete na tom samém místě.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment