Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Tipy na ekologický předvánoční úklid

28. 11. 2022

Tipy na ekologický předvánoční úklid

Vánoce se přiblížily a s nimi i předvánoční úklid. Mnoho z vás možná namítne, že na to už je trochu pozdě, ale my pro vás máme tipy, které vám pomohou zvládnout úklid s bleskovou rychlostí a ještě ekologicky. Ekologický úklid a praní totiž není prospěšný jen pro životní prostředí a váš dobrý pocit, líbit se bude i vaší peněžence. Pojďte se tedy s námi pustit do ekologického předvánočního úklidu.

Vzhledem k tomu, že musíte postupovat rychle, abyste všechno včas stihli, je potřeba si vše pečlivě naplánovat a pak se plánu držet. O tom, jak si naplánovat předvánoční úklid, už jsme psali dříve. Než se však vypravíte do drogerie pro hromadu čisticích prostředků a hadříků pro zónový úklid, projděte spíš v kuchyni. Spoustu věcí, které budete při úklidu potřebovat, totiž najdete právě tam. Kromě toho, že nebudete muset vyrazit do drogerie, ušetříte i spoustu peněz.

Používejte domácí prostředky

Asi jste to už slyšeli, ekologické přípravky zkrátka fungují a jejich věhlas se šíří světem. Uklízení s nimi je nejen dobré pro životní prostředí, ale i pro vás. Nedráždí totiž tolik pokožku a sliznice, mohu je tedy používat i alergici.

Ocet a kyselina citronová

Při ekologickém úklidu se často osvědčí staré známé domácí prostředky. Mezi nejznámější patří ocet a kyselina citrónová, které pomáhají proti vápenatým usazeninám. Hodit se vám tedy budou na čištění varné konvice nebo pračky. Ocet je perfektní i na čištění čalouněného nábytku. Pohovku nebo gauč zbavte prachu utěrkou namočenou do octové vody. Ocet smíchejte s vodou v poměru 1:4, namočenou utěrku položte na nábytek a ten vyprašte. Takto spolehlivě a rychle odstraníte prach z textilií.

Kysané zelí

Ptáte se, jak vám při ekologickém úklidu pomůže kyselé zelí? Výborně se hodí na čištění koberců. Vrátí jim ztracenou barvu a může pomoci i s některými skvrnami. Pokud tedy nemá v předvánočním čase firma na čištění koberců čas a stroje jsou rozpůjčované, můžete zkusit tuto alternativu. Jak to uděláte? Zelí pořádně vyždímejte, rozložte po koberci a následně jím drhněte koberec. Až bude zelí špinavé, použijte nové, to opakujte, dokud zelí nezůstane původní barva, to znamená, že koberec je čistý. Až koberec vyschne, důkladně ho vysajte.

Prášek do pečiva

Prášek do pečiva není skvělý jen pro pečení vánočního cukroví, pomáhá i při úklidu. Bílé spáry mezi kachličkami v koupelně a v kuchyni budou opět krásně čisté díky prášku do pečiva. Ten se dá stejně dobře použít i na čištění ucpaných odtoků.

Černý čaj s citrónovou šťávou

Na ekologické mytí oken použijte směs černého čaje a citronové šťávy. Nechte 10 minut vyluhovat několik čajových sáčků, čaj smíchejte se šťávou z 1 citronu a 10 litry teplé vody. Takto nejen že vyčistíte okna bez použití čisticích prostředků, ale tato speciální směs pomůže proti usazování špíny a postará se o dlouhotrvající lesk oken.

Brambory

Na vyleštění nerezové oceli vám skvěle poslouží polovina brambory. Povrchy z nerezové oceli potřete bramborem a jeho síla už udělá zbytek za vás. Starý příbor bez lesku můžete opět oživit ponořením do vody, v které se vařily brambory. A s čím si při ekologickém předvánočním úklidu poradí bramborové slupky? Vyčistíte jimi vápenaté hrnce a vodovodní baterie v kuchyni či koupelně. Bonusem je, že si umí poradit i se rzí.

Dávkujte správné množství

Když se rozhodnete používat klasické prostředky, dbejte na správné dávkování. Není pravda, že čím více prostředku použijete, tím bude všechno čistší. Příliš mnoho prostředku může zanechávat šmouhy a vy budete muset všechno čistit mnohem déle. Kromě toho, že ztratíte spoustu času a bude vás to stát hodně energie, tak zcela zbytečně zatěžujete životní prostředí. Pamatujte i na to, že vysokoúčinné čisticí prostředky jsou většinou silně koncentrované – proto se vždy řiďte pokyny na obalu.

Praní bez chemie

Mezi jednu úklidových činností patří praní. Musíte vyprat povlečení, prostěradla, přehozy, ručníky, utěrky i záclony a závěsy. To všechno můžete prát pomocí ekologických pracích prostředků. Jako základ pro ekologické čisticí prostředky se používají především obnovitelné suroviny. Aktivní prací látky těchto pracích prostředků jsou biologicky lépe odbouratelné, a proto nezatěžují životní prostředí.

Prát prádlo bez chemie můžete kromě jiného pomocí pracích ořechů z mydlovníku, které jsou stále oblíbenější. Uvolňují aktivní prací látky a fungují díky tomu jako přírodní prací prostředek. Používají se tak, že se přidají k prádlu namísto konvenčních pracích prostředků a následně se zlikvidují v bioodpadu. Čím je vyšší je teplota praní, tím snadněji se uvolní z ořechu látky s neutrální vůní. Proto jsou vhodné pro praní materiálů, které vysoké teploty zvládnou. Na praní můžete používat již zmiňovaný ocet a kyselinu citronovou.

Pokud však před Vánoci opravdu nestíháte, nestyďte se říct si o pomoc. Například s praním a čištěním koberců vám velmi rádi pomůžeme my. Stačí všechno poslat k nám a my vaše bytové textilie i další prádlo ekologicky vyčistíme. Čisté prádlo a bytový textil vám zase doručíme domů, takže vy ušetříte čas, který můžete využít k uklizení zbytku domácnosti.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment