Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak prát cyklistické oblečení?

03. 05. 2024

Jak prát cyklistické oblečení?

Teplé počasí přišlo opravdu rychle, a tak jste možná už vyrazili na kolo. Abyste si letošní cyklistickou sezónu užili bez sebemenších zádrhelů, máme tu pár tipů, jak se postarat o sportovní oblečení na kolo.

Když jezdíte na kole víc než jen na nákup, jistě máte i své cyklistické oblečení. Myslete ale na to, že nestačí si jen pořídit kvalitní oblečení na kolo, o cyklistické oblečení je potřeba se správně starat. Jedině tak si zachová své jedinečné vlastnosti a bude vám sloužit déle. Pořízení nového kvalitního cyklo dresu a cyklo kraťasů či kalhot totiž není úplně nejlevnější záležitost. Abyste nemuseli utrácet zbytečné peníze za stále nové a nové oblečení, je potřeba ho správně prát.

Proč cyklistické oblečení vyžaduje speciální zacházení?

Je naprosto nasnadě, že podobně jako běžecké nebo jiné sportovní oblečení je i to cyklistické vyrobené ze speciálních materiálů, které vyžadují správnou údržbu, aby si zachovaly své jedinečné vlastnosti.

Cyklistické dresy a šortky se často vyrábí ze speciálních membránových tkanin, které optimálně odvádí pot a zaručují správnou cirkulaci vzduchu. To je také důvod, proč by se nemělo cyklistické oblečení prát v běžném pracím prášku nebo tekutém pracím prášku, které používáte na praní běžného oblečení na každodenní nošení.

Tyto prací prostředky obsahují příliš silné prací látky a další výplňové látky, které mohou poškodit jemná vlákna cyklistických oděvů a ucpat jejich póry, čímž naruší správnou výměnu vzduchu a brání odvodu vlhkosti a potu od těla.

Když se tedy pustíte do praní cyklistického oblečení, měli byste si vybírat pro praní speciální přípravky určené k praní sportovního oblečení. Složení těchto přípravků nepoškodí tkaniny a prodlouží jejich trvanlivost. Jednou za pár praní se také vyplatí použít speciální tekutou impregnaci, která ochrání oblečení před skvrnami a posílí jeho voděodolné a tepelné vlastnosti.

Jak často prát cyklistické oblečení?

Na to neexistuje jednoznačná odpověď, protože obdobně jako jiné sportovní oblečení byste i to cyklistické měli prát tak často, jak je potřeba. Frekvence praní samozřejmě ovlivňuje životnost oblečení a čím častěji ho perete, tím rychleji se obvykle opotřebuje, ale v žádném směru byste to neměli přehánět. 

Protože přílišné znečištění má negativní dopad na jeho stav, vlastnosti a vzhled.

Jak prát cyklistické oblečení?

Než začnete cyklistické oblečení prát, je nutné si pozorně přečíst pokyny k čištění, které jsou umístěné na štítku každého kusu oblečení. Většinu cyklistického oblečení není ideální prát v pračce, to znamená, že je nutné ho prát ručně. Sportovní oblečení je vyrobené z jemných syntetických vláken citlivých na vysoké teploty, proto je potřeba prát ho v chladnější vodě a ze stejného důvodu byste cyklistické oblečení také neměli žehlit, ale sušit dobře rozložené na teplém a vzdušném místě, daleko od radiátorů a jiných zdrojů tepla.

Cyklistické oblečení perte ve vlažné vodě s použitím pracích prostředků určených na sportovní oblečení a sušte přirozenou cestou. 

Pokud máte na své pračce program na ruční praní nebo program na sportovní oblečení, vyberte si pro praní cyklo dresů a dalších kousků právě ten. Zvolit můžete i klasickou „třicítku“.

Vrstvu oblečení, kterou máte přímo na těle, je vhodné vyprat ihned po návratu, případně nechat prádlo uschnout, ale nenechávejte ho v tašce. Díky tomu zamezíte množení bakterií a vyhnete se zápachu, kterého se těžko zbavuje. 

Pokud jste se na vaší projížďce potkáte s blátem, ihned po dojetí dejte prádlo odmočit do vlažné vody a nenechte špínu zaschnout. 

Kousky, které se přímo dotýkají těla, jako například spodní prádlo, kraťasy, trika a ponožky perte po každém použití, bundy a vesty není třeba prát tak často. Pokud máte například nepromokavou cyklistickou bundu a bojíte se, že po vyprání ztratí své vlastnosti, nebojte se použít impregnaci. 

Sportovní oblečení vždy perte se světlými kousky, protože materiály ve většině případů nepouští barvu. Pokud byste tedy například černobílý cyklistický dres vyprali s tmavým oblečením, mohlo by dojít k zašednutí bílé barvy. 

Sportovní oblečení by se nemělo sušit v sušičce. Membrány sportovního a cyklistického oblečení by se mohly při vysoké teplotě poškodit. Díky tomu, že oblečení umí lépe odvádět vlhkost, jsou tyto kousky suché výrazně rychleji než ostatní oblečení, použití sušičky není ani potřeba. 

Nicméně, některé sušičky počítají se sportovním oblečením a disponují studeným programem, většinou nazvaným jako „sportovní oblečení“ či „outdoor“, které jsou navržené přímo tak, aby vašemu sportovnímu oblečení neuškodily. Pokud si ovšem nejste jistí, že vaše sušička sportovní oblečení nepoškodí, rozhodně neriskujte.

Pár tipů pro bezpečné praní cyklistického oblečení v pračce

  • Nemíchejte své každodenní oblečení s cyklistickým oblečením.
  • Zavřete všechny zipy, suchý zip nebo jakékoli jiné zapínání na oděvu.
  • Cyklistické oblečení vložte naruby do síťovaného vaku na prádlo. Chráníte tak barvu i látku oděvu.
  • Perte prádlo ve studené vodě (maximálně 30 ° C) pomocí krátkého pracího cyklu a nízkého odstředění. Mnoho praček má specifické programy na sportovní oblečení.
  • Nenechávejte mokré nebo vlhké oblečení uvnitř pračky. Pověste je co nejdříve, abyste zabránili zápachu a poškození látky.
 

Čemu byste se měli při praní cyklistického oblečení vyhnout?

  • Nepoužívejte aviváže ani savo. Změkčovače tkanin tvoří na vašem oblečení vrstvu, díky níž ztratí prodyšnost. Savo zničí vlákna.
  • Nepoužívejte bubnové sušičky. Vysoké teploty v sušičce mohou způsobit vážné poškození a sražení oděvů.
  • Cyklistické oblečení by se nikdy nemělo žehlit: je navržené jako nemačkavé.

Babské rady na cyklo oblečení raději nepoužívejte

Na internetu jistě najdete spoustu informací o používání octa, jedlé sody nebo soli k praní cyklistického oblečení nebo k odstranění zápachu. V tomto případě na to raději zapomeňte: Ocet má nízké pH (mezi 2 a 3) a jedlá soda má vysoké pH (10). Vzhledem k tomu, že ideální je použití neutrálního mýdla (pH 7), octu i jedlé sodě se raději vyhněte.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment