Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Chcete mít čisté a voňavé prádlo? Pravidelně čistěte pračku!

12. 08. 2021

Chcete mít čisté a voňavé prádlo? Pravidelně čistěte pračku!

Určitě už jste se s tím setkali, a jestli ne, tak jste velcí šťastlivci! Řeč je o zatuchlém prádle. Když se z pračky po jejím otevření místo vůně čerstvě vypraného prádla, line zatuchlý odér, je na čase zpozornět. Nejspíš totiž bude potřeba pračku vyčistit. Prádlo na chvíli odložte stranou a pusťte se do hledání příčiny.

Důvodů, proč prádlo zatuchlo může být hned několik. Měli byste je proto začít vylučovat od těch nejběžnějších až po ty méně běžné.

  1. Prádlo zůstalo v pračce – to se stává velmi snadno. Dáte prádlo do pračky, vyperete a zapomenete ho tam. Když se to stane, stačí ho znovu vyprat a všechno bude v pořádku.
  2. Dlouho zavřená pračka – to je další poměrně častá příčina zatuchlého prádla. Když vyndáte prádlo z pračky, nechte pračku otevřenou, aby mohla zevnitř vyschnout.
  3. Nízká teplota praní – perete na nízké teploty, protože je to ekologičtější nebo proto, že vaše oblečení praní na vysoké teploty ani neumožňuje? To je v pořádku, ale často je právě nízká teplota praní důvod, proč prádlo zapáchá. Čisticí a prací prostředky se hůře rozpouští, vyplachují a mohou se v pračce usazovat. Usazeniny se pak začnou uvolňovat a způsobují zápach. Pokud chcete při praní šetřit životní prostředí, vyzkoušejte praní prádla v prádelnách nebo čistírnách. Tam se využívají velké pračky, kam se vejde mnohem více prádla než do domácí pračky. Na praní se využívá méně vody i pracího prostředku.
  4. Přeplněná pračka – je to tak, i když spěcháte a potřebujete vyprat celý kufr z dovolené najednou, nedělejte to. Prádlo by zatuchlo a vy byste ho stejně museli prát znovu a v menších dávkách. Neušetřili byste ani čas, ani náklady. Nikdy nepřeplňujte buben pračky. Dejte prádlu možnost, aby se mohlo při praní volně pohybovat, a tím i vyčistit. Když je prádla v pračce moc, prací prostředek se nedostane rovnoměrně ke všemu oblečení a může se na prádle usadit. Prádlo se nevypere a zapáchá.
    Dostatečně naplněný bubden pračky poznáte tak, že se do něj vejde spolu s prádlem i roztažená dlaň.
  5. Prací gely – gely na praní jsou hodně oblíbené, ale jejich konzistence často zanáší úzká místa v pračce, kde se pak tvoří zapáchající nánosy.
  6. Vodní kámen – je to tak, i vodní kámen může být zodpovědný za nevábně páchnoucí prádlo. Pokud máte doma tvrdou vodu a nepoužíváte změkčovač, může se vodní kámen usazovat na topné spirále. Ta pak nehřeje a ve studené vodě se prádlo jednoduše nevypere. Což nás vrací k nižším teplotám při praní.
  7. Špatné sušení – prádlo začalo zapáchat až během sušení? Tak to nebude pračkou, ale špatným způsobem sušení. Prádlo je třeba sušit hned a rychle. V létě to není problém, ale v zimě se vám to bez sušičky může snadno a rychle stát. Pokud používáte sušičku a oblečení stejně zapáchá, měli byste ji vyčistit.
  8. Chyba je v pračce – když není problém ani v jednom z výše zmíněných případů, bude problém přímo v pračce. Buď je pračka zanesená a postačí, když ji vyčistíte sami, nebo bude problém komplikovanější a vy budete muset zavolat opraváře. Mezi nejčastější poruchy praček patří rozbité čerpadlo, které nedostatečně vypouští špinavou vodu. S tím si ale bohužel sami neporadíte.

Co dělat se zatuchlým prádlem po vyprání? Příčina nepříčina, vy zkrátka máte zatuchlé prádlo. Zbavit se ho dokážete díky jednoduchým radám, které už se používají po generace.

Praní v octu

Prádlo často zapáchá kvůli usazenému pracímu prášku na vláknech oblečení. Usazený prací prášek vytvoří "krustu", kterou nelze vyprat ani při opakovaném praní. Levným, jednoduchým, a přesto účinným řešením, který používají i profesionální prádelny, praní prádla v kyselé prací lázni. Ta naruší usazeniny, a ty se z prádla uvolní. Existují speciální přípravky, ale ty běžně nekoupíte.

Naprosto stejně ale poslouží běžný ocet. Přidejte ho k prádlu bez ohledu na teplotu praní. Ocet odstraní usazeniny z mřížky prádla za studena i za tepla. Při praní v kyselé lázni ale nepřidávejte k prádlu prací prostředek – narušili byste reakci a nic by se nestalo. Poté můžete prádlo vyprat v klasické prací lázni s běžnými prostředky na praní.

Kypřící prášek

Některé hospodyňky používají na praní kypřící prášek. S práškem do pečiva se pracuje stejně jako vždy, naplňte pračku a přidejte prášek na praní do přihrádky, jak jste zvyklí. Poté přisypte kypřící prášek do bubnu pračky – na jednu várku jeden sáček. Kypřící prášek odstraní zatuchlý zápach z prádla a navíc ho osvěží a rozjasní.

Soda

Velmi dobře pohlcuje pachy také soda. Zatuchlé prádlo dejte do pytle a přisypte k němu jedlou sodu. Nechte působit přes noc, nebo alespoň několik hodin. Až prádlo vytáhnete, oprašte ho a dejte vyprat. Klidně přidejte kypřící prášek nebo ocet, abyste dosáhli silnějšího účinku. Jen dávejte pozor na sodu, abyste ji nepoužívali zbytečně často, je totiž poměrně agresivní a při častém používání může vlákna oblečení i poškodit.

Jak předejít zápachu z pračky?

Jak je známo, nejlepší způsob, jak problémům předcházet je, ani se do nich nedostat. To platí i pro zatuchlé prádlo. Máme pro vás pár tipů, díky kterým nedáte zápachu žádnou šanci.

Správné dávkování pracího prostředku

V případě pracího prostředku se držte pravidla, ani málo, ani moc. Víc pracího prostředku prostě neznamená, že bude oblečení voňavější. Naopak, když je ho příliš mnoho, špatně se rozpouští a má tendenci se usazovat v pračce i přímo na prádle. To pak způsobuje nejen zápach, ale i kožní problémy. Vhodné není ani přílišné šetření pracím prostředkem.

Pračku větrejte

Po praní v pračce zbývá trochu vody, a navíc je zahřátá, což jsou optimální podmínky pro růst plísní a bakterií. Po praní proto nechte pračku pořádně vyvětrat. Pokud je pračka větraná a suchá, nemají plísně a s nimi spojený zápach žádnou šanci.

Pravidelně pračku čistěte

Vzpomenete si, kdy jste naposledy čistili pračku? Jestli ne, tak byste to měli rychle napravit. Proč je důležité čistit pračku si asi dokážete představit. Během praní se uvnitř usazují nečistoty, zbytky pracího prášku nitky a vlasy z oblečení, neodpařená voda a vodní kámen. To všechno podporuje růst plísní i bakterií, které vyvolávají nepříjemný zápach. To už je dobrý důvod, proč pračku občas vyčistit. Nemusíte se hned pouštět do velkého cídění, bude stačit, když vyperte ručníky na vysokou teplotu, která zničí bakterie i plísně.

Některé pračky mají vlastní čištění, pokud ho má i ta vaše, pravidelně ho zapínejte. U starších modelů praček můžete použít speciální přípravek na čištění pračky. V každém případě pravidelně vymývejte nádobu na prášek a kontrolujte a čistěte i gumové těsnění.

U čištění pračky se na chvíli zastavíme, protože čistá pračka je pro čisté a voňavé prádlo zásadní. Když říkáme, že byste pračku měli čistit pravidelně, myslíme tím, že byste ji měli čistit tak často, jak často perete.

Jak vyčistit pračku?

Správně vyčistit pračku není žádná věda. Stačí dodržovat pár nenáročných tipů, které nezatíží ani váš rozpočet, ani vás, ale vaši pračku udrží déle v kondici.
  1. Začněte čištěním gumového těsnění, kde se často usazují zbytky pracích prostředků i nánosy nečistot z prádla. Gumové těsnění byste měli čistit ideálně po každém praní. Suchým hadříkem vytřete těsnění dosucha, aby se v něm nedržela voda.
  2. Vyjměte a důkladně umyjte zásobníky na prací prášek a aviváž. Jinak by se v nich mohla držet plíseň a vznikat zápach. Zásobníky umyjte pod proudem teplé vody a usazeniny, které se proudem vody neodstraní, vyčistěte pomocí starého zubního kartáčku a přípravku na čištění pračky. Prostor, odkud jste vyndali zásobníky také vyčistěte a po vrácení zásobníků nechte pootevřené, aby prostor vyschnul.
  3. Při čištění pračky se nezapomeňte podívat, jak otevřít a vyčistit filtr pračky.
  4. Čištění pračky zakončete pomocí speciálního čistícího prostředku a spuštění pracího programu čištění bubnu a vnitřku pračky.

Čím čistit pračku?

Jak pračku čistit, aby byla v kondici už víte, teď se podíváme na to, čím byste pračku měli čistit. Konkrétní prostředek na odstranění nečistot a zápachu z pračky si vyberete sami, ale my pro vás máme doporučení na čističe, které jistě najdete doma.

Čištění pračky jedlou sodou

Soda patří k oblíbeným čistícím prostředkům, za její pořízení dáte jen pár korun, a navíc je běžně dostupná. Přesný postup se liší v délce zvoleného programu, někdo volí raději kratší a někdo delší program, ale oba tábory se shodují na tom, že je lepší zvolit aspoň 60° nebo 90° program, nasypat cca půl hrnku sody do přihrádky na prací prášek a spustit praní.

Sodu do pračky můžete dostat pomocí roztoku sody a vody, tak snadno vyčistíte i odtokový filtr. Zanesený filtr poznáte podle toho, že pračka špatně napouští i vypouští vodu.

Čištění pračky kyselinou citronovou

Dalším způsobem, jak čistit pračku je čištění kyselinou citronovou. I tu seženete hravě v drogerii i ve většině supermarketů. Do dávkovače nasypete stejné množství kyseliny, jaké běžně používáte pracího prášku do dávkovače. Zapněte nejvyšší teplotní program a nechte pračku pracovat. Čištění kyselinou citronovou bohatě stačí opakovat 2x do roka!

Čištění pračky octem

Snad nejoblíbenější metoda, jak čistit pračku, je pomocí octa. I tady můžete ocet do pračky dostat několika způsoby. Někdo zvolí nalití octa do zásobníku, někdo přímo do bubnu pračky. Při čištění pračky nikdy nepřesahujte množství 1 litru, pár hrnků stačí. Stejně jako s čištěním sodou, ani s octem byste to neměli přehánět. Stačí takto pračku čistit 2–3x do roka. Nadměrné množství octu bohužel poškozuje gumové části pračky, proto s octem raději opatrně. Když ocet do pračky nalijete, zvolte opět program na nejvyšší teplotu. Tvrdší usazeniny můžete odstranit roztokem z octa a sody. Ten nařeďte v poměru 1:2 a s pomocí hadříku postižená místa přetřete.

Čištění speciálními prostředky

Při čištění pračky můžete použít SAVO Čistič pračky, který pomáhá odstranit usazené nečistoty, vodní kámen a zápach. Čistit s ním můžete filtr i zásobníky na prací prášek a aviváž. Pro čištění pračky můžete použít i tablety na čištění myčky na nádobí nebo další speciální přípravky.

Když udržíte v čistotě pračku udržíte si čisté i oblečení. To je jednoduchá rovnice. Pravidelné čištění vám nezabere tolik času a přinese vám mnoho výhod. Pokud se však nechcete praním zaobírat, pošlete oblečení do čistírny nebo prádelny. Kromě praní vám odpadne i čištění pračky, takže budete mít volného času ještě o něco víc.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment