Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Nejvyšší čas na čištění zimních kabátů!

12. 10. 2020

Nejvyšší čas na čištění zimních kabátů!

Rozhodně vás nechceme podezírat z toho, že jste svůj zimní kabát na jaře nevyčistili. Kdyby k tomu však čirou náhodou došlo, máte teď nejvyšší čas k nápravě. Pojďte se podívat, jak se nejlépe postarat o vlněný, flaušový či prošívaný kabát, aby vás pěkně hřál celou zimu.

Když se rozhlédnete po internetových diskuzích, kde se rozebírá čištění zimních kabátů a bund, téměř vždy se dozvíte to samé – pošlete kabát do čistírny. A skutečně je to to nejlepší, co můžete pro kabát udělat, hned z několika důvodů.

Zdraví

Pravidelná údržba zimního oblečení je kromě jiného důležitá i z hygienických důvodů. Na oblečení se zachycují bakterie, které mohou mít negativní vliv na vaše zdraví. Když ho nebudete pravidelně čistit, můžete být náchylnější k nachlazení a dalším nemocem. Profesionální čištění byste měli svému kabátu dopřát alespoň před sezónou i přes to, že na pohled vypadá čistě a není cítit zatuchlinou. Během sezóny byste měli čištění zopakovat ještě jednou, pokud kabát nosíte často, zvažte i častější čištění.

Pravidelná péče o zimní kabáty se vám vrátí

Kvalitní vlněný kabát není zrovna nejlevnější částí šatníku, nejspíš si tedy nechcete každou sezónu pořizovat nový. Když se o něj však budete dobře starat a pravidelně ho čistit, vydrží vám poměrně dlouho. Bude stále vypadat skvěle a vy tak ušetříte i nemalou částku za pořízení nového kabátu.

Kromě profesionálního chemického čištění je však potřeba u kabátů z přírodních materiálů dělat mnohem víc. Nevíte jak se starat o kabát každý den? Dodržujte tyto tři kroky:

Po každém nošení

Zejména vlna má schopnost nasávat vodu, vytváří tak teplo, kvůli kterému ji vyhledáváme. Po příchodu domů byste neměli odkládat kabát hned do skříně, pověste ho na ramínko a nechte proschnout na větraném místě. Zabráníte tak vzniku plísní a zatuchlému zápachu.

Zbavování nečistot

Běžných nečistot se v klidu zbavíte sami. Prach, zvířecí chlupy, vlasy a jiné drobné suché nečistoty odstraňte samolepícím válečkem. To opakujte i několikrát týdně. Pokud se však na kabátě objeví skvrna, nepouštějte se do čištění a svěřte ho do rukou odborníků. I šetrný program na praní by mohl nenávratně poškodit podšívku kabátu.

Uložení

Když se vám vrátí kabát z čistírny, vložte ho do speciálního obalu na šaty, nezapomeňte přidat odpuzovač škůdců. Perfektně funguje levandule, skořice nebo rozmarýn. Proti molům funguje také dostatečné větrání skříní.

Každý materiál si žádá své

Zimní dámský či pánský kabát může být vyroben i z jiných materiálů, než je vlna. Čím více přírodních vláken v kabátě je (vlna, kašmír), tím pravděpodobněji patří do čistírny. Nicméně v případě, že jich je méně, můžete kabát prát i v pračce bez toho, aby zplstnatěl nebo se srazil.

Umělá vlákna

Prošívané kabáty se často vyrábí z umělých materiálů (PES, PAD), ty většinou můžete prát bez obav v pračce. Kabáty s příměsí vlny nebo jiného přírodního materiálu (do 30 %) lze opatrně prát v pračce, pokud to výrobce vyloženě nezakazuje. Vždy volte nejjemnější program na vlnu nebo ruční praní, nízkou teplotu a otáčky, Použijte prací prostředek na vlnu. Po vyprání rozložte kabát na osušku a nechte volně uschnout ve vodorovné poloze.

Jak vyprat vlněný kabát doma?

Vlněný či flaušový kabát nikdy neperte. Pokud je váš kabát vlněný, do pračky ho opravdu nedávejte. Nicméně pro rychlé čištění kabátů od pachů můžete použít tajný tip. V koupelně pusťte teplou vodu a zavřete dveře. Vytvoříte tak parní lázeň, do které pověsíte kabát. Z parní lázně ho po 20 minutách vyjměte a očistěte ho měkkým kartáčkem. Kabát nechte postupně vychladnout a pořádně uschnout. To samé platí pro vlněné kabáty s kašmírem. Ani ty není dobré dávat do pračky.

Zimní kabáty a parky se skutečně vyplatí posílat do čistírny. Jen pozor na to, že není čistírna jako čistírna. Ne v každé provozovně jsou připraveni na čištění vlněných, kašmírových či jiných kabátů z přírodních vláken. Než kabát profesionálům svěříte, zeptejte se na reference. Rozhodně se vyhněte čistírnám, kde žehlí kabáty přímo na figuríně. Protože rychlé upouštění páry může kabát znehodnotit.

Vybírejte si čistírny, kde mají s čištěním přírodních materiálů zkušenosti. Abyste se však nemuseli prokousávat hromadou referencí a hodnocení, pošlete kabát do čistírny přes náš formulář. My si totiž vybíráme prověřené čistírny, kde se o vaše oblečení dokáží skvěle postarat.

Nechte si vyčistit svůj kabát v čistírně
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment