Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Praní dětského oblečení nemusí být věda

01. 02. 2021

Praní dětského oblečení nemusí být věda

Děti se často umažou a je potřeba je převlékat i několikrát denně. Není to problém, když máte dostatek oblečků. Problém to ovšem může být, když dojde na praní a žehlení. Dětské oblečení navíc potřebuje speciální péči, aby nedráždilo jemnou dětskou pokožku. Připravili jsme pro vás pár tipů, které vám výrazně usnadní život.

Vyprat a vyžehlit hromady dětského oblečení, dupaček, body, ponožek, povlečení i fusaků do kočárku je jednou z položek na denním seznamu všech maminek. Dokonce i ty, které se na příchod potomka teprve chystají, si musí vyprat a vyžehlit oblečky pro miminko.

Vzhledem k tomu, že to není zrovna zábava a navíc je to poměrně náročné. Navíc ve chvíli, kdy jste ve vysokém stupni těhotenství se vám nejspíš nechce stát u žehlicího prkna. Existuje však řešení, které vám může situaci ulehčit. Celou výbavičku pošlete do čistírny a nechte oblečení vyčistit a vyžehlit profesionály. Vy si jen čisté oblečení uložíte do skříně a budete se těšit na přírůstek.

Pokud se však chcete do praní pustit sami, měli byste se držet několika rad, které vám usnadní práci.

Nové oblečení

Když si chystáte výbavičku i když kupujete nové oblečení pro děti, nesmíte podcenit jeho čistotu. Než oblečení dítěti poprvé obléknete, vyperte ho a vyžehlete. Nové oblečení sice vypadá nepoužité a čisté, ale nemusí to tak být. Navíc z výroby může mít oblečení na sobě zbytky chemikálií z výroby. Kromě toho nevíte, kdo na oblečení sahal. Na první praní stačí práv v teplotě 30–40 °C.

Látkové pleny

Rozhodli jste se používat látkové pleny? Myslete na to, že je potřeba je prát odděleně od ostatního oblečení. Hned po použití je propláchněte a namočte, poté je dejte do pračky a perte při teplotě 60 °C. Pokud dítě stoná, doporučuje se vyvařovat pleny při teplotě 90 °C. Pleny se perou opravdu hodně, je možné, že během používání postupně zašednou. Máme pro vás tip, jak vybělit pleny.

Stačí je vyprat v silném odbarvovacím prostředku jako je například Savo perex nebo použít peroxid vodíku. V ideálním případě plenky nechte sušit na slunci, které je pěkně vybělí. Pokud však chcete mít jistotu, že jsou čisté, pošlete je do prádelny.

Jak prát dětské oblečení?

Dříve se tvrdilo, že byste měli dětské oblečení vyvářet, ale vědci prokázali, že na zničení bakterií stačí nižší teplota, ideálně tak 60 °C. Později, když je dítě starší, se doporučuje prát dětské oblečení na 40–60 °C, to samozřejmě záleží i na materiálu, z kterého je vyrobeno a také na stupni zašpinění. Oblečení vždy perte v pračce, ruční praní vám nezaručí, že se zbavíte všech nečistot a bakterií.

Používejte prací prostředek, který je určený k praní dětského oblečení. Tyto přípravky nejsou parfemované a přibarvované. Vybrat si můžete mezi práškem a gelem. Abyste měli jistotu, že nezůstal žádný prášek v oblečení, přidejte ještě jeden cyklus máchání. Dětská pokožka je velmi citlivá a zbytky prášku by ji mohly dráždit.

Na prádlo, které je hodně znečištěné, naneste žlučové mýdlo a nechte prádlo odmočit. Místo prášku můžete použít mýdlové ořechy, které jsou šetrné k životnímu prostředí, ale neporadí si s velkým znečištěním.

Další alternativou ke klasickým pracím prostředkům je mýdlový sliz. Ekologický, levný a také hypoalergenní mýdlový sliz si můžete vyrobit i doma. Hodí se pro praní látkových plen, u kterých nevadí, že mohou postupně zašednout. Neperte v něm však fleecové mikinky ani funkční oblečení. Sliz by zanesl membrány a oblečení by ztratilo svou funkčnost.

Opatrně nakládejte s aviváží. Aviváž totiž může dětskou pokožku dráždit, pokud však chcete aviváž používat, vyberte dětskou a začněte s ní až od půl roku věku dítěte. Místo aviváže však můžete přidat do pračky trochu octa, který oblečení změkčí. Nicméně to jde i bez aviváže, měkké oblečení získáte i žehlením.

Žehlení

Žehlení vám může připadat jako zbytečnost, ale minimálně zpočátku je velmi důležité, pomáhá totiž změkčit prádlo a především dokáže oblečení zbavit případných zbylých bakterií. Oblečení vždy žehlete naruby, abyste neponičili aplikace a potisky.

Praní plyšových hraček

Kromě dětského oblečení byste měli pravidelně prát a čistit také plyšové hračky, s kterými si vaše dítě hraje. Zůstává na nich totiž mnoho bakterií. K praní plyšáků stačí použít dětský prací prášek, tentokrát ale na aviváž opravdu zapomeňte. Plyšové hračky perte maximálně na 40 °C a na jemný program. Ždímání nastavte na nízké otáčky a nechte hračky pořádně proschnout.
 
Praní a žehlení dětského oblečení

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment