Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Třídění prádla do pračky, víme jak na něj!

19. 08. 2020

Třídění prádla do pračky, víme jak na něj!

Návraty z prázdnin a dovolených jsou smutné už samy o sobě. Když k nim ale ještě přidáte hromady špinavého prádla, kterými je potřeba se prokousat, je to hotová katastrofa. Každý problém má však své řešení, my pro vás máme pár tipů, jak prádelní pohotovost zvládnout bez ztráty kytičky.

Při plánování velkého prádla můžete narazit hned na několik obtíží – vaše pračka je příliš malá, nemáte dost místa na sušení nebo naopak máte od každé barvy něco a na celou pračku to nevydá. Jistým řešením by bylo zamyslet se už při balení na dovolenou nad tím, co si berete s sebou. Když budete vybírat podobně barevné oblečení z více či méně podobných materiálů, můžete si podovolenkové praní hodně usnadnit. Jenomže to zvládnete, když balíte pro sebe, ale co děti a manžel?

Nezbývá tedy než se vyrovnat s realitou a postavit se horám špinavého prádla čelem. První věc, kterou byste měli udělat je prádlo roztřídit. Způsobů jak to udělat existuje spousta a připravte se na to, že vám to nějaký čas zabere.

Třídění prádla podle barev

Začněte oblečení třídit podle barev na tmavé, světlé a barevné. Především u barevného oblečení si dávejte pozor, může se stát, že z některých kousků bude pouštět barva. Ideální je tedy prát bílé oblečení samostatně, černé také a u barevného se řídit konkrétní barvou. Pokud máte kousky, které jsou vícebarevné, zařaďte je podle dominantní barvy.

Pokud se nejste jistí, jestli oblečení barvu pouští, namočte ho na chvilku do vlažné vody a po chvilce uvidíte, zda pustí barvu. Takové oblečení pak perte jedině s dalším oblečením stejné barvy.

Třídění prádla podle materiálu

Vedle barvy je pro praní důležitý také materiál. Ne všechny materiály se totiž dají prát na stejnou teplotu a program. Ideálně si z barevných kupiček udělejte menší, které se budou řídit materiálem. Vhodný způsob praní vám odhalí cedulky na oblečení.

Společně můžete například prát bavlněné a syntetické oblečení. Vlnu a jemné prádlo však perte vždy zvlášť. Když máte vše roztříděno, pak se ještě podívejte na trička a mikiny, zda mají potisk nebo jiné aplikace. Pokud ano, obraťte je naruby.

Úhledně připravené kupičky pak můžete jednu po druhé soukat do pračky. Sice vám to zabere trochu času, ale vaše oblečení bude čisté a nezaprané.
 

Prádlo dejte na kupky podle barvy

Kolik prádla můžete vyprat najednou?

Počet praček závisí na tom, kolik oblečení perete a také, jak velkou pračku máte. Každá pračka má totiž určitou nosnost. Můžete v ní tedy vyprat jen určité množství prádla. Hmotnost prádla do pračky lze snadno zjistit v návodu k přístroji.

Další věc, která vás může zastavit na vaší cestě k čistému prádlu je málo prostotu na sušení. Je zkrátka pravda, že vyprat můžete jen tolik prádla, kolik ho můžete usušit. Často se tedy stává, že se praní po dobolené natáhne i na několik dní či týdnů.

Nesmíme zapomenout ani na žehlení, které bývá nevyhnutelnou součástí pracích manévrů. Správně vyžehlit a složit oblečení do komínků je obvyklou kratochvílí, která naplňuje podovolenkové večery.

Doba po dovolené by se klidně mohla nazývat dobou prádelní, protože místo toho, abyste si užívali dozvuky volna, trávíte je mezi pračkou a žehlicím prknem. Tento začarovaný kruh se dá však prolomit. Vaše oblečení může být čisté, voňavé a vyžehlené bez toho, abyste museli třídit, prát, sušit a žehlit. Stačí ho zabalit do tašky, zvážit a poslat do čistírny. Nemusíte se pak už o nic starat, ani o barvy, ani o materiál, ani o váhu prádla do pračky a ani o místo na sušení.

Zpět k vám se pak vrátí oblečení voňavé, čisté a vyžehlené. Vy ho jen uklidíte do skříně nebo rovnou obléknete. Díky tomu budete mít dost času se aklimatizovat v práci a třeba si i ušetřit nějaký čas na vyprávění o dovolené kamarádům a známým.
 

Prádelní koš - praní prádla na kg

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment