Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jak a kdy čistit peřiny a další péřové výrobky?

26. 01. 2022

Víte, jak a kdy čistit peřiny a další péřové výrobky?

Kdo by nemiloval ten pocit, když na chalupě u babičky padne do postele a přikryje se poctivou péřovou duchnou. Peří je perfektní přírodní materiál, který vás zahřeje při procházce zimní krajinou i během chladných nocí. Abyste si však mohli péřové teplo užívat bez obav, je potřeba péřové bundy i lůžkoviny pravidelně čistit.

A od toho, aby bylo peří ve vašich peřinách a polštářích vždy čisté, jsme tu my. Čištění peří je důležité, protože se při něm peří zbaví veškerých nečistot včetně roztočů, bakterií a plísní.

Jak často čistit peří?

Zcela zásadní je při čištění peří pravidelnost. Neměli byste na pravidelné čištění peřin a polštářů zapomínat, protože byste se tak vystavili roztočům a bakteriím. Ty by mohly způsobit nepříjemné vyrážky a ekzémy. Péřové přikrývky nechávejte čistit ideálně každých 5 let, u polštářů je doporučená doba kratší, protože jsou v častějším kontaktu s vlasy a pokožkou. Proto byste péřové polštáře měli čistit každé 2 roky.

Zbavte přikrývky plísní, roztočů a alergenů

Péřové přikrývky a polštáře je třeba čistit hned z několika důvodů. Tím hlavním je hygiena. Uvnitř povlaku na peří, nebo také sypku se shromažďuje prach, nečistoty, a hlavně zdraví škodlivé roztoči, bakterie, plísně a další alergeny.

Vzniku alergií, podráždění pokožky a dalších nepříjemných projevů je možné předejít nejen pravidelným čištění, ale také pomocí pravidelného větráním péřových přikrývek a polštářů. To byste měli dělat alespoň 2x týdně. V létě, kdy je venku pěkně slunečno, vezměte peřiny ven a nechte je proschnout a provětrat na slunci. Sluneční záření totiž obsahuje UV záření, a to také pomáhá ničit bakterie.

Čištění peří má kromě hygienické čistoty také vliv na nadýchanost a načechranost polštáře nebo přikrývky. Díky čištění se odstraní polámaná peříčka a nahradí se novými. Po vyčištění budou vaše péřové přikrývky a polštáře čisté a zdravotně nezávadné a vy tak budete moci klidně spát.

Abyste si pojistili delší životnost péřových přikrývek a polštářů, pořiďte si co nejméně propustné sypky.

Svěřte své peří čistírně

I když asi občas svou péřovou bundu domácí pračce svěříte, s péřovou peřinou či polštářem se do praní raději nepouštějte. Narozdíl od bundy jsou sypky plné peří mnohem větší a pračka by nemusela takový objem zvládnout a praní peřin by skončilo neslavně. Nehledě na to, že mokré peří ztěžkne a motor pračky by se mohl zavařit. Další problém by mohl nastat při sušení. Špatně vysušené peří by mohlo zcuckovatět a začít plesnivět. Peří je přirozeně mastné a při praní se odmastí, proto se po určité době úplně rozpadá. Proto raději přestaňte marně přemítat, jak prát peří a důvěřujete profesionálům.

Tip: Při praní péřové bundy přidejte do pračky pár tenisových míčků, peří tak zůstane v bundě nadýchané.

Nový sypek nebo kvalita po babičce?

Obvykle se postupuje tak, že se při čištění peří musí sypek rozpárat. Ten starý se vyhazuje a nahrazuje novým a čistým. Na kvalitě sypku opravdu záleží, ty kvalitní jsou jemné a nešustí. Díky výměně sypku se nabízí jedinečná možnost zbavit se hromadění peří dole v péřové peřině. V současné době se sypek prošívá v ploše a peří je tak uzavřené v jednotlivých dílkách a nemá tak možnost se sesouvat.

Pokud však nechcete přijít o sypek z polštáře po babičce, nemusíte se ničeho bát. Existuje čistírna peří, kde si umí poradit i s tím. Díky speciální technologii se totiž dá čistit peří přímo v sypku a není nutné ho párat. Když budete zvažovat čištění peří, plánujte ho raději mimo sezónu, protože je potřeba počítat s tím, že čištění peří chvíli trvá. Rozhodující může být při čištění peří i cena, je totiž možné, že peří bude v takovém stavu, že už se čištění nevyplatí. Proto se vyplatí vše konzultovat s profesionály v čistírně peří.

Jak se čistí peří?

Profesionálové v čistírně zvolí nejlepší způsob čištění. Ten se odvíjí od stupně znečištění. Buď se peří čisté mokrou cestou, parou nebo suchou cestou (chemicky).

Které peří je nejlepší?

Na tuto otázku se nedá tak snadno odpovědět. Záleží totiž na tom, pro jaké účely má peří sloužit. Prachové peří je skvělé do přikrývek. Ty nejlepší peřiny jsou plněné z 90 % prachovým peřím, které je jemné a měkké. Díky své struktuře nepropíchnou pírka sypek, ten tak může být jemnější a hladší. Takové peřiny vám nabídnou komfortnější pocit při spánku. Jejich pořizovací cena je vyšší, ale na druhou stranu vám vydrží dlouhá léta. Když se o ně budete starat a pravidelně je pošlete do čistírny peří, budete si jich užívat klidně i 30 let.

Naopak pro polštář je lepší kombinace peří prachového a klasického. Důvod je prostý, do prachového peří byste zapadli a mohli byste si tak zapříčinit bolesti zad a šíje. Díky klasickému peří, které má brka, zůstává polštář rozměrově stabilní a může plnit svou podpůrnou funkci. Existují různé směšovací poměry prachového a klasického peří, například 70 % prachového peří a 30 % klasického peří nebo 50 % prachového peří a 50 % klasického peří.

Běžně se do spacáků, péřových bund, peřin a polštářů používá peří husí nebo kachní. Přičemž husí peří je kvalitnější. Kachní peří je totiž poměrně mastné a může být proto cítit. Nejlehčí a nejvíce izolační nezpracovaný materiál na světě je však prachové peří kajky mořské. Protože se získává sběrem z kajčích hnízd, je velmi drahé a výrobky z něj též. O důvod víc se ujistit, že víte, jak prát bundu s kachním peřím, abyste si nemuseli zbytečně pořizovat novou.

Pokud tedy chcete své péřové přikrývky, polštáře, spacáky, bundy a další výrobky plněné peřím udržet ve formě, musíte se o ně pravidelně starat a pravidelně je posílat do čistírny peří. Což můžete v našem formuláři udělat klidně hned teď.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment