Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jak správně pečovat o mikiny a svetry?

18. 01. 2022

Víte, jak správně pečovat o mikiny a svetry?

Pomalu ale jistě jsme se přehoupli do té chladnější poloviny roku a s ní přišlo mikinové a svetrové počasí. Je proto nejvyšší čas vytáhnout oblíbené kousky z úložných prostorů a pustit je do hry. Protože je to sezónní záležitost, je také ideální doba na to, osvěžit si, jak se o ně správně starat.

Jestli hádáte, že péče o oblečení není jen praní a žehlení, pak hádáte správně. Vedle toho je také velmi důležité to, kde a jak oblečení skladujete. Pojďte se tedy podívat na to, co zkracuje životnost oblečení a ničí ho.

1. Ramínko

Zatímco košile a kabáty by měly viset na ramínku, mikiny a svetry si na ně nepotrpí. Když totiž svetr nebo mikinu pověsíte na ramínko, budete mít vytlačené důlky na ramenou a materiál se bude ničit. Vzhledem k tomu, že ani mikiny dnes nejsou zrovna nejlevnější záležitostí, bude lepší je složit a hezky uložit do skříně.

2. Dostatek prostoru

Trička, svetry i mikiny vyrovnané do komínků nejen dobře vypadají, ale dokonce jim to i prospívá. Ale všeho s mírou. Komínky by nemělo tvořit víc než pět kousků. Důvodů je k tomu hned několik – pečlivě vyrobený komínek se nezhroutí, prádlo se zbytečně nezatěžuje a pohodlně vyndáte i spodní kus.

Pokud nemáte doma dost místa na komínkování po pěti, nevěšte hlavu, klidně komínky udělejte vyšší, jen dávejte pozor, abyste nemíchali větší kusy s těmi menšími – to by se vám opravdu zhroutily.

3. Neházejte věci na hromadu

Špinavé oblečení, hoďte do koše na prádlo. Oblečení, které je nošené, ale čisté, nechte vyvěsit na čerstvém vzduchu, přehoďte ho přes židli nebo použijte němého sluhu, a poté zase poskládejte a ukliďte do skříně.

4. Šetrné praní

Když přijde čas a je potřeba mikinu, svetr či kalhoty vyprat, přečtěte si štítek a vždy myslete na to, abyste prali oblečení šetrně. Jinak by mohlo ztratit barvu. Oblečení před vložením do pračky vždy otočte naruby, povrch se tolik neopere a oblečení bude hezky vypadat mnohem déle. Při praní rozpínacích mikin zapněte zipy a prohlédněte kapsy. Rozepnuté zipy by totiž mohly zničit další oblečení v pračce. Naopak svetry s knoflíky nebo košile byste měli prát s rozepnutými knoflíčky, protože by se vytahaly dírky a knoflíky by pak nedržely zapnuté.

Především mikiny s potiskem neperte příliš často (ideální je praní po každém šestém nebo sedmém nošení) potisk by se velmi rychle opral. Pozor dávejte i na množství pracího prášku, čím více ho do pračky dáte, tím více byste měli oblečení máchat. Nerozpuštěný prášek by zůstal na oblečení a udělal na něm mapy. Což především na tmavém oblečení nevypadá dobře. Zvažte proto i použití gelového prostředku na praní.

V poslední době se můžete setkat vedle klasických mikin i s technickými mikinami, které se používají místo bundy. Vyznačují se dobrým odvodem vlhkosti a většinou také vodě odpudivou úpravu. Proto byste měli počítat s tím, že je potřeba jim věnovat speciální péči, aby si udržely své speciální vlastnosti.

5. Ruční praní je někdy nutnost

Kašmírový svetr, hedvábný šátek nebo halenka, či saténové prádlo, to a mnoho dalších kousků potřebuje zvláštní péči, kterou jim dopřejete pouze při praní v ruce. Dobře, tak ne pouze, některé kousky můžete dát do pračky na šetrný program. Ty nezapomeňte dát ještě do ochranné síťky na zip.

Bavlněné, hedvábné a kašmírové svetry perte ideálně po každém druhém a vlněné a syntetické svetry po každém pátém nošení, abyste je udrželi ve formě.

Pokud se na praní doma necítíte a chcete, aby bylo o váš vlněný svetr či kabát opravdu dobře postaráno, pošlete je do čistírny, kde se o ně postarají. Domů se vám pak vrátí čistý, voňavý, a především nepoškozený kousek, který můžete rovnou obléct.

6. Se sluncem opatrně

Je pravda, že sušení prádla na slunci se využívá spíš v létě než na podzim a v zimě, ale i tak byste se měli zamyslet, co na slunci chcete sušit. Především oblečení výrazných barev nesušte na přímém slunci. Svetry, mikiny a další svršky vždy na sušáku rozložte na větší plochu, aby se nedeformoval tvar oblečení.

7. Napařovací žehlička

Pokud máte doma ještě klasickou žehličku, vyměňte ji za tu napařovací, protože pára je k materiálům mnohem šetrnější. Na některé materiály je dokonce lepší používat napařovač oděvů, který oblečení rovná a lze ho používat i na pověšené oblečení.

8. Sezonní oblečení ukládejte do vakuových pytlů

Vakuové pytle mají hned několik výhod. Jednak zabere méně místa a do úložného prostoru se vám vejde více kousků, ochráníte ho před prachem, a navíc se postaráte o to, aby vám ho neprokousali molové. Pytle se dají používat opakovaně – až z nich vyndáte podzimní a zimní oblečení, zase do nich můžete dát letní svršky. Vzhledem k tomu, že jsou průhledné, máte i dokonalý přehled o tom, co je uvnitř. Do pytlů však vždy dávejte oblečení vyprané nebo vyčištěné.

Abyste si nemuseli dělat starosti s čištěním velkého množství sezónního oblečení, pošlete ho do prádelny nebo čistírny přes náš formulář.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment