Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Voda nad zlato – kolik vody spotřebuje vaše domácnost, textilní průmysl a jak snížit její spotřebu

22. 03. 2021 Nikola Havlíčková

Voda nad zlato – kolik vody spotřebuje vaše domácnost, textilní průmysl a jak snížit její spotřebu

Voda je běžnou součástí naší každodennosti. Možná se nám může zdát, že díky snadné dostupnosti je pro nás jakousi jistotou. Ale i přesto je na světě více než jedna miliarda lidí, která nemá stálý přístup k čisté a nezávadné vodě. A právě na tento fakt upozorňuje Světový den vody, který je datován na 22.březen. Kromě toho řeší otázky nedostatku vody, její znečišťování, využití a udržitelnost.

S důležitostí vody je seznámen každý. Potřebujeme ji k životu my, zvířata i rostliny. Je proto tím největším bohatstvím, které na planetě máme. A na základě toho bychom se měli chovat. To znamená neplýtvat s ní, zacházet s zodpovědně a šetrně k sobě i k planetě.

I přestože je vědecky dokázáno, že pohled na vodu uklidňuje mysl, fakta o jejím využívání mysl značně dráždí. Víte, kolik vody ,,vypije“ jedno bavlněné tričko, kilogram hovězího masa nebo kolik vody spotřebujete při koupeli?

Textilní průmysl patří k jedněm z nejžíznivějších

Možná to člověka vůbec nenapadne a očekává velkou spotřebu vody ve zcela jiných odvětví průmyslu, ale skutečně má textilní průmysl druhou největší spotřebu vody na světě a až 20 % světového znečištění vod vlivem průmyslové činnosti pochází z konvenčního textilního průmyslu. Voda totiž není pouze životadárná tekutina, ale i jedna z klíčových surovin pro výrobu spousty věci a neobejde se bez ní žádný průmysl ani firma. Vše začíná propojením textilního průmyslu se zemědělstvím, kdy je k vypěstování rostlin, z nichž se vyrábí tkaniny, použito ohromné množství vody k zalévání polí. A tak se prakticky mrknutím oka stane, že na výrobu jednoho kilogramu bavlny se spotřebuje až 30 000 litrů vody. Následně protečou další tisíce litrů vody během čištění a barvení. Na výrobu jednoho bavlněného trička je pak potřeba přibližně 2 720 litrů vody a jedny džíny vypijí dokonce až 9 000 litrů vody.

Kilogram čokolády = 24 000 litrů vody

Obrovské nároky na množství vody má i potravinářský průmysl, který společně s elektrotechnickým a farmaceutickým průmyslem klade důraz na správnou kvalitu vody. Specifické požadavky jsou pro potravinářství nesmírně důležité pochopitelně z důvodu, aby produkovalo kvalitní potraviny. K produkci jednoho kilogramu hovězího masa je zapotřebí okolo 15 000 litrů vody, kuřecího zhruba 4 000 litrů. Co se týče ovoce, s každým jablkem se spotřebovalo 70 litrů vody, s každým pomerančem 50 litrů a banán spotřeboval dokonce 103 litrů. I nejoblíbenější nápoje – káva a čaj – jsou na spotřebu vody velmi náročné. Průměrná spotřeba vody na jeden kilogram černého čaje čítá přes 8 000 litrů a na kilogram kávy dokonce až 19 000 litrů.

Jedno praní může spotřebovat až 90 litrů vody

Bezpochyby více vnímáme, kolik vody proteče v domácnosti, kde onu spotřebu vidíme na vlastní oči. Důležitou roli hraje i touha po co největší úspoře peněz, a tak mnohdy nešetříme s vodou na základě zodpovědného přístupu k přírodě, ale na základě ekonomických možností a preferencí. Domácnostmi protečou desítky i stovky litrů vody denně v souvislosti s vařením, umýváním nádobí, splachováním, praním, osobní hygienou, zaléváním zahrady i pokojových rostlin a v neposlední řadě samozřejmě v souvislosti s pitným režimem. Průměrná spotřeba v evropské domácnosti činí zhruba 140 litrů vody denně na osobu. Pokud dáváte přednost umývání ve vaně před sprchováním, při jedné koupeli spotřebujete až 200 litrů vody. Sprchováním oproti tomu ušetříte mnohem více vody i peněz, neboť během jednoho sprchování proteče přibližně 30 – 60 litrů. Podobné množství vody spotřebuje i praní. Záchodovou mísou může protéct 3 – 10 litrů vody v závislosti na typu toalety i možnostech výběru úspornějšího splachování.

Nekvalitní voda má vliv na praní prádla

Za zašedlým či vybledlým, tvrdým, drsným a na dotek nepříjemným prádlem může být nekvalitní voda, v níž se prádlo pere. Stejně tak může na povrchu zanechávat viditelné zbytky pracích prášků a bílé stopy nerozpuštěného prášku. Pokud se potýkáte s těmito problémy, zaměřte se na několik věcí. Na kvalitu praní má vliv mnoho faktorů. Nejprve zkontrolujte pračku a v případě potřeby ji vyčistěte od vodního kamene a dalších usazených nečistot. Dál zkuste vyměnit prací prostředky a aviváže. Pokud nic nezabírá, na vině může být skutečně nízká kvalita vody, která obsahuje kupříkladu mangan a železo. Tyto složky se usazují na oblečení a způsobují zašednutí či narezavělý odstín. K odstranění těchto problémů slouží různé změkčovače vody a speciální filtrace. Některé úkony pro lepší výkon pračky zvládnete sami, na jiné je potřeba povolat odborníky z oboru.

Tvrdá voda trápí pokožku i vlasy

Voda ovlivňuje naše zdraví. A to nejen prostřednictvím pití, ale i při kosmetické péči a základech hygieny. Tvrdá voda je charakteristická vysokým obsahem vápníku a hořčíku. Ty se postupně usazují a vytvářejí onen neoblíbený vodní kámen. Pití tvrdé vody tělu neškodí, avšak pravidelné mytí v této vodě není zcela vhodné. Osoby s citlivou pokožkou na tvrdou vodu reagují negativně. Pokožka může být po kontaktu s tvrdou vodou vysušená, podrážděná a v horším případě dochází ke vzniku ekzémů. Podobně působí i na vlasy, které ztrácejí přirozenou hydrataci a stávají se tak vysušenými se sklonem k lámavosti.

Jak snížit spotřebu vody a šetřit planetu i peněženku

  • Tím nejdůležitějším krokem je úspora jako taková. Neplýtvejte!
  • Upřednostňujte sprchování před koupelí v plné vaně. Spotřebujete tak až o polovinu méně vody. Můžete to pojmout jako hru. Při sprchování poslouchejte nějakou kratší písničku (nejlépe do 5 minut) a zkuste během ní mytí celého těla stihnout. Každá minuta se počítá!
  • Zastavujte přívod vody, kdykoli to jde. Po dostatečném namočení vlasů a napěnění šampónu nemusí voda volně protékat. Zastavte ji a pokračujte v mytí vlasů bez ní. Zapněte ji až v momentě, kdy potřebujete šampón či sprchový gel z těla a vlasů spláchnout. To samé platí při čištění zubů, mytí rukou nebo během holení.
  • Moderní doba nabízí úsporné hadice, tak do některé můžete investovat.
  • Pravidelně a pečlivě kontrolujte, zdali neprotéká toaleta a kohoutky umyvadel.
  • Je-li to možné, splachujte pomocí panelu, díky němuž toaletou proteče menší množství vody.
  • Pokud čekáte, než se zahřeje bojler, a nějakou dobu protéká studená voda, nenechte ji jen tak odtéct do odpadu. Můžete ji využít například na zalití domácích rostlin.
  • Při výběru nové pračky si všímejte jak ukazatele spotřeby energie, tak vody. Typy praček se od sebe na jeden prací cyklus mohou lišit až o 30 litrů.
  • Velmi špinavé prádlo se pokuste před praním vyčistit kartáčem a dalšími pomůckami, abyste nemuseli využívat dlouhé prací programy, které spotřebují mnoho vody. Pokud máte pračku, která umožňuje úsporné programy praní, určitě je využívejte.
  • Pokuste se při každém praní dostatečně naplnit pračku, aby neběžela téměř na prázdno. Má to však svá pravidla. Nesmí být úplně plná, neboť by se vám prádlo s velkou pravděpodobností špatně vyčistilo.
  • Vyvarujte se ručnímu mytí nádobí pod tekoucí vodou.
  • Stejně jako u pračky, používejte i u myčky na nádobí úsporné programy a zapínejte ji až v momentě, kdy je plná.
  • Ovoce a zeleninu umývejte pohromadě ve vodou napuštěné misce, není potřeba mýt každý kus zvlášť pod tekoucí vodou. Vodu z tohoto mytí opět není potřeba vylít do odpadu, ale lze ji využít na zalití rostlin.
  • K úklidu domácnosti si napusťte vodu do kbelíku, nemáchejte hadry pod tekoucí vodou.
  • Je-li to možné, využívejte dešťovou vodu. Zadržujte ji pomocí nádrže či sudu a používejte na zalévání zahrady.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment