Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Co jste nevěděli o ponožkách

24. 02. 2021 Nikola Havlíčková

Co jste nevěděli o ponožkách

Ponožky jsou běžnou součástí každého dne. Doprovázejí naše kroky prakticky pořád a všude. Tyto malé kousky šatníku považujeme za samozřejmost, že nás snad ani nenapadne přemýšlet nad jejich původem, dalším využitím nebo zajímavostmi.

Při ranním oblékání je navlékneme na nohy, večer odhodíme do prádelního koše, posléze vypereme a celý cyklus stále dokola opakujeme. Cyklus občas naruší záhadná ztráta jedné ponožky z páru během praní. Ale tím náš zájem o ně v podstatě končí. Je to škoda, neboť i kolem takového běžného kusu textilu se točí mnoho zajímavostí a my vás s některými z nich seznámíme.

Co jste o ponožkách nevěděli?

• Ročně se vyrobí zhruba 25 miliard párů ponožek. Výroba je soustředěna samozřejmě do Číny.

Nejdražší ponožky stojí 66 000 korun a jsou vyrobené z vlny chráněné lamy zvané vikuňa.

• Nejpoužívanějšími materiály pro výrobu ponožek jsou směsové příze složené z bavlny, polyamidu a elastických vláken. Za speciální a exkluzivní se považují ponožky z konopí, bambusu či hedvábí.

První dochované ponožky pocházejí z Egypta z období 300 až 500 našeho letopočtu. Pletené ponožky byly rozděleny na dvě půlky, pravděpodobně za účelem příjemnějšího nošení ponožek v sandálech.

• V době raného středověku nosili ponožky výhradně duchovní a byly považovány za symbol mravní čistoty. O něco později se staly i symbolem moci a vlastnictví majetku, neboť je začala nosit šlechta.

Anglická královna Alžběta I., za jejíž vlády, která byla posléze nazývána zlatým věkem Anglie, došlo k významnému rozvoji obchodu, řemesel, vzdělanosti i kultury. A právě tato panovnice našla zalíbení ve velmi kvalitních ponožkách.

• Za jisté předchůdce ponožek bývají považovány takzvané onuce, což jsou kusy látky, které se jednoduše omotávaly kolem nohou.

• V první polovině 20.století se dočkaly jisté revoluce díky vynálezu nylonu. Vedle klasických ponožek tak začaly vznikat i nylonky jakožto druh nejenom punčoch, ale právě i ponožek.

• Bílé mírně shrnuté ponožky jsou spojovány se zpěvákem Michaelem Jacksonem. V ponožkách této barvy byly však velmi často viděny i jiné známé osobnosti, mezi nimiž vynikali například Kaddáfí, Hitler nebo Stalin.

• Bílá barva ponožek je oblíbená i v Japonsku, kde se nosí při formálních příležitostech a v kombinaci s tradičními japonskými oděvy. Takovým ponožkám se říká tabi, nosí je muži i ženy a jsou rozděleny na palec a ostatní prsty, aby dobře pasovaly do sandálů a dřeváků.

• Jeden z nejznámějších vědců všech dob, Albert Einstein, zaujímal výstřednější postoj k odívání a odmítal nosit ponožky.

Chodidla jsou schopna vyprodukovat až půl litru potu za den, a tak je důležité nosit nejen vhodnou obuv, ale i ponožky, které pohlcují pot a napomáhají předcházet k množení bakterií způsobujících zápach. Skvělým pomocníkem k řešení tohoto problému jsou ponožky bambusové, jež jsou zároveň vhodné i pro alergiky, citlivou pokožku a lidi trpící mykózami.

• Chytré telefony a hodinky jsou už zcela běžné. Ale věděli jste, že existují i chytré ponožky? Jsou vybaveny senzory, které slouží nejen jako krokoměr, ale rovněž sledují chůzi či běh, a dokážou rozpoznat, zdali chodíte správně a neničíte si nohy.
 
Praní ponožek


I když ponožky považujeme za běžnou součást šatníku, věnujme jim stejnou pozornost jako jiným kouskům. A to především při jejich praní a sušení. V této záležitosti vám dokáže online čistírna a prádelna Cleany podat pomocnou ruku a vyčistit ponožky ekologickým způsobem. A protože je známo, že se ponožky během praní ztrácejí do jiných vesmírů, poradíme vám v dalším článku, jak je těchto výletů ušetřit a zachovat páry pohromadě.

Až vás některé ponožky přestanou bavit, nevyhazujte je. Můžete podpořit dobrou věc a například je darovat charitám a různým organizacím na pomoc lidem bez domova, kterým i takovou malou věcí vykouzlíte úsměv na tváři. Dále z nich můžete jednoduchým svázáním vytvořit hračku pro pejska nebo s pomocí jehly a nitě hračku pro dítě.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment