Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Dětské oblečení perte šetrně, ale efektivně!

19. 05. 2022

Dětské oblečení perte šetrně, ale efektivně!

Dětská pokožka je velmi citlivá a snadno se podráždí. Je proto důležité dětské prádlo prát pravidelně, efektivně a především šetrně. Jak se tedy postarat o to, aby bylo oblečení vašich dětí čisté, voňavé a zároveň nedráždilo jemnou dětskou pokožku? Máme pro vás odpověď.

Pokud se na příchod miminka teprve připravujete, neměli byste chystání oblečení nechávat na poslední chvíli. Kromě toho, že je potřeba nakoupit oblečení předem, je také potřeba ho předem vyprat. V oblečení pro miminko by totiž mohly v látce zůstat chemikálie z barev a nečistoty z přepravy a obchodu.

Jak vybírat dětské oblečení?

Dětské oblečení by mělo být vyrobené z kvalitních materiálů. Ideální jsou 100% přírodní materiály jako bavlna či bambusová vlákna. Oblečení z nich je měkké, prodyšné, nedráždí pokožku a zvládne časté praní. Je to především proto, že dětská pokožka je citlivá a až 5× tenčí než pokožka dospělých. Kromě toho se bavlna a bambusová vlákna snadno vyperou v pračce.

Jaký program a teplotu vody pro praní dětského oblečení zvolit?

Dětské oblečení perte vždy odděleně od svého oblečení. Má to hned několik důvodů. Na oblečení pro děti se používá dětský prací prostředek, pere se obvykle na méně stupňů a v neposlední řadě je to hygieničtější. Většinu dětského prádla je možné prát na 60 °C, což je teplota, která spolehlivě zlikviduje téměř všechny mikroorganismy a alergeny. Pokud ale štítek od výrobce uvádí nižší doporučenou teplotu praní, dodržujte ji, abyste oblečení zbytečně neničili.

Některé pračky mají speciální program na praní dětského prádla, což znamená jeden cyklus máchání navíc. Tak se z oblečení odstraní veškeré zbytky pracích prostředků, které by mohly dětskou pokožku dráždit. Pokud vaše pračka tuto funkci nemá, můžete po vyprání zapnout ještě program máchání. V případě, že máte pračku s funkcí páry, použijte ji pro dezinfekci na prádlo pro miminka.

Prací prášek pro miminka vybírejte velmi pečlivě

Dětská pokožka je s oblečením v neustálém kontaktu, proto je důležité, abyste vybírali prací prostředky, které jsou určené přímo pro miminka. Běžné prací prostředky totiž obsahují enzymy, umělá barviva a optické zjasňovače. Tyto látky u dětské pokožky způsobují vysoušení, alergie a ekzémy. Při výběru pracího prášku pro děti tedy dbejte na to, aby kromě jiných látek také neobsahoval fosfáty. Kromě toho vynechte i běžnou aviváž a nahraďte ji například octem naředěným vodou. Pokud přemýšlíte, do kdy prát oblečení v dětském prášku, pak věřte, že byste ho měli používat alespoň do 3 let věku dítěte.

Jak si poradit se znečištěným dětským prádlem?

V některých případech bohužel běžné praní nestačí. Na silně znečištěné oblečení je potřeba vytáhnout těžší kalibr, ale nepřehánějte to s teplotou. To znají především maminky, které používají látkové pleny, a rodiče dětí, které se učí jíst či zrovna začaly chodit a objevovat svět. I v případě odstraňování fleků platí, že agresivní prací prostředky nejsou pro děti vhodné.

Skvělou službu v tomto případě prokáže obyčejné žlučové mýdlo. Stačí ho před praním nanést na flek a nechat ho odmočit. Žlučové mýdlo se dá používat i na látkové pleny. Silně znečištěné dětské prádlo je dobré před samotným praním ještě předeprat a po praní i vyžehlit. Žehlením zajistíte ochranu před mikroorganismy a alergeny, a navíc bude prádlo krásně měkké. Podobně poslouží také sušení na mírném větru nebo použití sušičky.

Patří plyšové hračky do pračky?

Ano i ne. Plyšové hračky perte každé 2 až 3 měsíce. Hračky vyrobené z froté nebo mikrovlákna klidně dejte do pračky. Ty ostatní doporučujeme prát v ruce s tekutým pracím prostředkem. Jinak se může stát, že se hračky srazí. Velké hračky můžete odeslat do čistírny plyšových hraček. Případně do jakékoliv čistírny, kde si s plyšovými hračkami umí poradit.

Oblečení pro děti je velmi speciální záležitost hned z několika důvodů. Jedním z nich je jeho choulostivost a dalším také to, že se musí prát velmi často. Aby se udrželo v kondici, je potřeba mu věnovat péči. A od toho tu jsou profesionální čistírny a prádelny, kde dokáží vyprat oblečení pro vaše miminko i starší děti. Oblečení se vrátí hygienicky čisté a v perfektním stavu. Vy místo praní budete mít čas na to, abyste se věnovali dětem.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment