Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Historické okénko: trench coat

30. 10. 2020 Nikola Havlíčková

Historické okénko: trench coat

Od vojáků až do šatní skříně civilního obyvatelstva. Přesně takový byl vývoj ikonického kousku, který během jarního a podzimního období oblékají jak dámy, tak pánové. Řeč je o trench coatu, tedy o slabším nepromokavém kabátku, skvělém oděvu do sychravého počasí. Tato nesmrtelná klasika získala srdce spousty lidí díky své praktičnosti a nadčasovosti.

Historie trench coatů, která sahá do 19.století, nezahrnuje pouze zmiňované vojáky, ale spoustu dalšího, o čem jste možná ještě neslyšeli. Za vznikem nepromokavé textilie a posléze i samotného pláště, který měl na vývoj trench coatů vliv, stojí dvojice vynálezců Thomas Hancock a Charles Macintosh. S trench coatem jako takovým je však více spojována firma Aquascutum. V období krymské války probíhající v letech 1853–1856 tato firma vyráběla pláště z nepromokavé tkaniny, které našly své uplatnění mezi armádními důstojníky. Mezi vojáky získal oblibu nejen díky nepropustnosti vody a ochrany před větrem, ale i díky lehkosti materiálu, který jim zaručoval bezproblémový pohyb. K dosažení nepromokavosti se používala impregnace vlny, kterou si firma nechala patentovat.

Další historický milník vyvstal díky celosvětově proslulé firmě Burberry, jejíž fungování započalo právě v letech 1856. Specializací firmy byla výroba venkovního oblečení. V osmdesátých letech přišel zlom, který si v dějinách trench coatu našel své velmi důležité místo. Výrobní technika se od techniky Aquascutum lišila v tom, že se nepromokavosti pláště docilovalo s pomocí nepromokavého gabardénu, pevné žebrované bavlněné či vlněné tkaniny, nikoli za zmiňované impregnace vlny. Tkanina gabardén je známa po staletí. Například ve dvanáctém století se z ní šily hábity pro anglické Židy za účelem odlišení těchto lidí od zbytku obyvatel. Burberry svou technikou oslovil velké množství lidí.

Jakmile vypukla první světová válka, začal Thomas Burberry dodávat trench coaty britským důstojníkům. Právě tato válka, které se často přezdívá válkou zákopovou, se zasloužila i o označení trench coat, neboť ,,trench“ je anglický výraz pro zákop. A po první světové válce se tento ikonický kabát těšil oblibě i mezi civilisty. Ani druhá světová válka na trench coaty nezanevřela, ba naopak v té době zažily svůj největší rozmach v armádních kruzích. Kabáty tohoto typu využívala už nejen britská armáda, ale i francouzská, americká či ruská. Vzhledem ke skutečnosti, že byly zprvu používány v armádě, se staly jakýmsi symbolem neohrožených mužů.

Od šedesátých let dvacátého století si trench coaty osvojily i dámské šatníky. Logicky s touto novinkou nastalo rozšíření a úprava střihů vhodná pro ženské postavy, doplnění i různé detaily v podobě výrazných spon či pásků. K ještě většímu zájmu o ženský trench coat přispěl i film Snídaně u Tifannyho a Audrey Hepburn, která jej v posledních scénách oblékla. Ukázala tím, jakým elegantním a sofistikovaným kouskem šatníku může trench coat být. A jako byl v minulosti často spojován s neohroženými muži, stal se díky společenským trendům šedesátých let i symbolem vzdělaných a chytrých žen.

Nesmrtelný trench coat


Dnes je tento kabát doslova nesmrtelným a nadčasovým kouskem, za jehož kvalitu si spousta lidí ráda připlatí, a jehož praktičnost v sychravém počasí i elegantní vzhled oceňují lidé po celém světě. A i v dnešní době lidé touží po jeho prvotním účelu – nepromokavosti.

Máte-li doma trench coat a chcete-li, aby vás nadále co nejlépe chránil před nepřízní větru a deště a zároveň si udržoval svůj dobrý vzhled, dopřejte mu čas od času profesionální čištění i apretaci, která s pomocí speciálních prostředků předchází a zabraňuje znečištění. V Cleany vaše trench coaty vyčistíme rychle, ekologicky a především vám ušetříme čas, který můžete věnovat svým zálibám či povinnostem.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment