Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak čistit koženou bundu na motorku?

27. 04. 2020

Jak čistit koženou bundu na motorku?

​Chystáte se na svých prvních 100 jarních kilometrů na své motorce? A co vaše oblečení na motorku, je připravené na novou sezónu? Jestli jste nestihli vyčistit moto oblečení před zimou, pak teď máte nejvyšší čas na to, dát ho do pořádku.

Kožená bunda, kalhoty nebo kombinéza jsou motorkářská klasika. Abyste v nich vypadali tak dobře jako dříve, musíte se o ně dobře starat. Stačí se řídit osvědčeným postupem a až příště vyrazíte na silnici, budete jen zářit.

1. Vyndejte chrániče

Než se pustíte do čištění, vyndejte všechny chrániče a odepněte části, které je možné odepnout. Nezapomeňte prohlédnout i kapsy a vyndat z nich zapomenuté věci. Suché zipy pečlivě zapněte, použijte protikusy nebo kusy látky.

2. Začněte s čištěním

Kožená bunda ani jiné oblečení z kůže nepatří do pračky. Musíte ho jemně čistit v ruce, ale dejte pozor na to, jak moc kůži namáčíte, jelikož kůže špatně snáší vodu a hrozí popraskání.

Na čištění použijte vlažnou vodu a mýdlo. Mýdlovou vodu nanášejte pomocí hadříku a jemně otírejte. Na nepřístupná místa použijte vatové tyčinky. Na větší nečistoty použijte měkký kartáček na zuby. Až se zbavíte všech nečistot, odstraňte mýdlový roztok pomocí vlažné, čisté vody.

Místo vody a mýdla můžete použít také speciální přípravky pro ošetřování kůže. Pokud se pro ně rozhodnete, postupujte vždy podle pokynů od výrobce.

Nejčastější nečistoty, které se na motorkářské bundě mohou vyskytnout, jsou prach, hmyz a také pot. Když je budete odstraňovat pravidelně, bude to jednodušší, než když to necháte na poslední chvíli. Asi nejnamáhanější částí je límec bundy, jak tedy čistit límec kožené bundy či kombinézy? Pravidelně ho zbavujte skvrn od potu pomocí kartáčku na zuby, houbičky nebo hadříku. Obdobně se starejte i o okolí kapes a lemů rukávů.

3. Sušení

Motorkářskou bundu, kalhoty i kombinézu nechte uschnout při pokojové teplotě. Ideálně ho sušte ve vodorovné poloze, abyste předešli vytažení kůže. Nesušte je na slunci nebo na radiátoru, tak byste kůži poškodili.

4. Mazání je důležité

Až budete mít oblečení suché, nezapomeňte ho pořádně promazat. Použijte mazadlo určené na údržbu koženého oblečení. Ideálně s obsahem včelího vosku. Pomocí měkkého hadříku kůži vyleštěte. Dejte však pozor na to, aby před mazáním byla kůže opravdu suchá, jinak mazadlo nepřilne.
Mazání opravdu věnujte pozornost. Bez správného mazání by kůže ztvrdla a popraskala. Díky mazání zůstane kůže pružná a udrží si i své nepromokavé vlastnosti.

Obdobně jako o koženou bundu byste měli pečovat i o motorkářské kožené boty a rukavice. Ty však čistěte častěji a nechte je před čištěním pořádně vyschnout.

Pokud se vám nechce zabývat se čištěním moto oblečení, pak ho pošlete do čistírny moto oděvů. Profesionálové budou přesně vědět, jak se mají o kožené oblečení postarat, a vy budete mít jistotu, že se k vám vrátí v perfektním stavu.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment