Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak správně prát ručníky, aby byly měkké?

02. 05. 2022

Jak správně prát ručníky, aby byly měkké?

Také milujete hebké a měkké ručníky v hotelech? A přemýšleli jste někdy nad tím, jak je možné, že ručníky u vás doma tak měkké a hebké nejsou? Pes je zakopaný ve způsobu praní ručníků. Náš článek vám prozradí, jak se postarat, aby vaše ručníky byly měkké a příjemné na omak a dlouho vám vydržely.

Než se dostaneme k samotnému praní ručníků, jejich sušení i žehlení, podíváme se na nákup a výběr ručníků. Výběru byste totiž měli věnovat dostatečnou pozornost. Jsou ručníky vyrobené z kvalitního materiálu a příjemné na dotek? Důležitá je i gramáž materiálu, která by neměla být nižší než 450 g/m2. Opomenout byste neměli ani to, jak velký ručník nebo osušku pořizujete.

Ideálním materiálem pro výrobu ručníků a osušek je 100% bavlna, která dobře absorbuje vodu. Froté provedení je navíc velmi příjemné na dotek. Froté ručníky jsou oblíbené právě pro svou přirozenou měkkost a vysokou savost. Někdy se také používá bambusové vlákno, které má obdobné vlastnosti jako bavlna.

V poslední době se však velké oblibě těší i rychleschnoucí ručníky a osušky z mikrovlákna. Jejich velkou předností je vedle rychlého schnutí i jejich lehkost. Často se používají jako cestovní ručníky nebo jako ručníky na koupaliště.

Před používáním ručníky nejprve vyperte

Když si vyberete ručníky a přinesete je domů, měli byste je nejdříve vyprat, a to minimálně dvakrát. Je to proto, abyste materiál zbavili zbytků chemických látek z barvení látky a změkčovadel, která omezují savost ručníků. V případě bavlněných ručníků tak navíc ustálíte vlákna a prodloužíte životnost bavlněných ručníků.

Jak často prát ručníky?

Pro praní ručníků platí, že byste je měli prát, až když jsou špinavé – šetříte tím peníze, životní prostředí i svoji práci. Záleží ovšem především na tom, jak často ručník používáte. Když se osprchujete a čistí se zabalíte do osušky, stačí osušku vyměnit jednou týdně. Malé ručníky na obličej byste měli prát po 3–4 použitích, protože se do nich snadno zachytávají zbytky make-upu a pěny po holení. Ručníky pro hosty, pokud je používá více osob, byste měli po použití vyprat.

Jak prát ručníky a osušky?

Ideální teplota pro praní ručníků je 40 °C, maximálně pak 60 °C. To jsou teploty, které stačí na zničení bakterií. Na 90 °C perte ručníky pouze v případě nemoci nebo plísňové infekce. Ručníky perte, pokud možno roztříděné dle barev a nejlépe odděleně od ostatního prádla. Knoflíky či zipy by totiž mohly ručníky poškodit. Kromě toho ručníky také mohou vstřebávat barvy z jiných druhů oděvů.

Rozhodně nepřeplňujte pračku, protože by v bubnu pračky vždy měl zbýt prostor, aby se na něj ručníky při praní netlačily, vedlo by to totiž ke vzniku žmolků.

Rozhodující je i program, který vyberete na pračce. Ten závisí na tom, co vám na štítek vytiskne výrobce, a také na materiálu. Pračky nabízejí různé programy dle toho, z jakého materiálu se prádlo skládá. Správně zvolený program vaše ručníky také ochrání před zapráním a ztvrdnutím. Pozor si dejte i na to, kolik dáváte do pračky pracího prášku. Ručníkům zpravidla nevadí 1400 nebo 1600 otáček za minutu. Platí tu jednoduché pravidlo, čím více otáček, tím méně zbytkové vlhkosti v ručníku zůstane. To je důležité především v případě, že vyprané ručníky pak dáváte do sušičky.

Sušení ručníků je zásadní

Zcela zásadní je ručníky dobře vysušit. Dokážou totiž pojmout velké množství vody a při nedostatečném vysušení dochází k nepříjemnému zápachu. Ideální je pro tento účel sušička, která vaše ručníky příjemně načechrá. Tu nastavte na nízkou až střední teplotu a hlídejte, aby se ručníky nepřesušily (poškodilo by to vlákna).

I bez sušičky si ale poradíte. Obdobně funguje sušení ručníků venku na větříku, který vytvoří mezi froté vlákny vzduchové bublinky. Vyhněte se však sušení ručníků na topení, ztvrdly by.

Ručníky v žádném případě nežehlete, omezila by se tak jejich savost. O tu je může připravit také aviváž. Budou díky ní sice měkčí, ale právě savosti a také životnosti ručníků aviváž neprospívá.

V jakém pracím prostředku prát ručníky?

Prací prostředek na ručníky a osušky vybírejte podle barvy. Tmavé a barevné ručníky a osušky perte v pracím prostředku na barevné prádlo, aby si ponechaly syté barvy. Univerzální prací prostředky totiž obsahují bělidla, která mají nechat bílé ručníky zářivě bílé.

Velmi příjemné pro pokožku a šetrné k životnímu prostředí jsou ekologické prací prostředky, které obvykle neobsahují umělé vůně, a tak mají nižší tendenci dráždit a vyvolávat alergie než běžné prací prostředky.

Pokud nechcete používat vůbec žádné prací prostředky, přidejte do prádla polévkovou lžíci octa, který ručníky změkčí. Kyselina octová spolehlivě odstraní zašedlost i skvrny z vašich ručníků. Pokud budete chtít, aby vám prádlo vonělo, přidejte několik kapek éterického oleje, například levandule. Není to ale nezbytně nutné, protože zápach octa při praní vyprchá sám od sebe.

Možná se ptáte, jestli můžete prát ručníky a utěrky z kuchyně najednou. Odpověď vás nejspíš nepotěší, není to vhodné, protože kromě toho, že jsou z jiných materiálů, bývají také jinak znečištěné. Praní utěrek tedy vyžaduje trochu jiný přístup než praní ručníků.

Abyste se však nemuseli zabývat praním ručníků, osušek z mikrovlákna, bavlny nebo bambusu, jsou tu naše čistírny. Klidně utěrky a ručníky pošlete k nám a my se postaráme o to, aby se k vám vrátili voňavé, měkké a příjemné na dotek.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment