Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak správně prát spodní prádlo a jak neztrácet ponožky

31. 05. 2021

Jak správně prát spodní prádlo a jak neztrácet ponožky

To, že není spodní prádlo na veřejnosti vidět, neznamená, že není třeba o něj pečovat. Správné praní a sušení jsou základními pilíři pro údržbu spodního prádla. Vhodnou péčí prodloužíte svému prádlu životnost a zachováte jeho kvalitu co nejdéle. Případně jej hned po prvním vyprání nezničíte, což se může u velmi jemného prádla stát vcelku snadno. Poradíme vám, jak o tento veřejnosti skrytý textil pečovat a jak zamezit pračce, aby žrala ponožky.

Jak prát spodní prádlo

Čím jemnější materiál na výrobu spodního prádla byl použit, tím jemnější zacházení vyžaduje během čištění a sušení. U velmi jemného spodního prádla se vyplatí provádět praní mimo pračku, tedy v ruce. Prádlo je potřeba prát s citem, nepoužívat hrubou sílu ani pomůcky v podobě kartáčů.

V případě, že chcete spodní prádlo prát v pračce a jste přesvědčeni o tom, že to materiál vydrží, pozorně čtěte instrukce pro praní i sušení uvedené na štítku. Před praním si spodní prádlo roztřiďte podle barev i jemnosti materiálu. Volte pak prací programy a teplotu vody dle těchto instrukcí. Obecně však lze říct, že se spodní prádlo pere na co nejjemnější programy, konkrétně na program ručního praní či program jemného prádla, do teploty vody 40°C. Pro udržení kvality materiálů a prodloužení životnosti kalhotek, podprsenek, ponožek a pánských boxerek používejte pro praní speciální přípravky na jemné prádlo. S použitím aviváže buďte opatrní a v nejlepším případě se jejímu použití vyhněte.

Podprsenky perte v ruce

Podprsenky se vyrábějí z těch nejjemnějších a pružnějších materiálů, díky nimž jsou příjemné na dotek. Nejen látka, ale i výztuže a výplně jsou velmi citlivé, a proto se na ně musí opatrně. Nesprávná péče o podprsenky může mít za následek ztrátu správného tvaru, pomačkání i vytahání.

Nejšetrnější způsob praní je pochopitelně v ruce. Umyvadlo či velkou nádobu naplňte teplou, ne však horkou, vodou tak, aby bylo možné do ní celou podprsenku ponořit. Přidejte jemný prací prostředek, pak podprsenku ve vodě párkrát poválejte ze strany na stranu, aby se prací prostředek s vodou zapracovaly do látky. Posléze ji nechte ve vodě alespoň na 15 minut. Jakmile uplyne tato doba, vodu z nádoby vylijte a opět ji napusťte čistou teplou vodou. Velmi jemně a šetrně promněte podprsenku ve vodě, aby se z ní odstranil prací prostředek. V žádném případě ji silně neždímejte ani neodstraňujte vodu kroucením. Až bude podprsenka zcela čistá, vyjměte ji z vody a jemně promačkejte, abyste z ní odstranili vodu. Poté ji nechte přirozeně uschnout buďto do roviny vyrovnanou na savém podkladu nebo ji pověste na sušák za její střed, nikoli za ramínka.

Pokud i přes velká rizika poničení upřednostňujete praní v pračce, pokuste se alespoň minimalizovat tato rizika použitím pracích pytlíčků a sáčků, které zabraňují poškození krajek, ramínek, zapínání a různých aplikací. Chrání i ostatní prádlo, které s podprsenkami perete. Háčky ze zapínání by se totiž mohly při volném praní zachytávat do ostatního oblečení a ničit tak jeho vlákna. Vždy volte program praní jemného prádla na co nejnižší teplotu vody a bez ždímání.

Podprsenky si nerozumí se sušičkou. Teplo vytvářené během sušení, poškozuje výztuže a výplně a ubírá na kvalitě elasticity materiálu. Navíc vlivem tepla může materiál různě svraštět a praskat. Rovněž hrozí smrštění a deformace košíčků.

Jak prát ponožky?

Pro to, aby si dennodenně namáhaný textil udržel svou kvalitu i barvy, je potřeba dbát na správné praní. Prvním krokem je roztřídění podle barev. Udělejte si v prádle pořádek už od samého začátku. Roztřiďte je na tmavé, mezi nimiž budou černé, šedé, hnědé a další tmavší barvy, dále na bílé a poslední kupičku vytvořte z ponožek barevných. Ponožky můžete pochopitelně prát s oděvy, které vyžadují stejnou teplotu při praní, takže tyto kupičky můžete zvětšit o oblečení. Barevné ponožky obracejte naruby. Zabráníte tak vyblednutí barev.

Jakmile máte ponožky roztříděné podle barev a konkrétní kusy obrácené naruby, mohou putovat do pračky. Perte je na 40°C. Tato teplota je ideální pro zahubení bakterií a zároveň nepříliš vysoká, aby poničila vlákna. Přidáním aviváže na konci pracího cyklu zachováte jemnost jednotlivých vláken a ponožky tak zůstanou měkoučké a voňavé.
 
Jak prát ponožky

Jak zašedlým ponožkám vrátit bělost?

V případě bílých ponožek může během jejich pravidelného nošení docházet k zašednutí. To, že je čistě bílá barva tatam, neznamená, že jí její zářivou bělost nemůžeme s pomocí různých přípravků navrátit. Jak vybělit ponožky? Pro řešení tohoto problému nemusíte chodit daleko, stačí zavítat do kuchyně. Jedlá soda či prášek do pečiva obsahují složky, které mají mimořádně čistící účinky. Zašedlé ponožky na noc vložte do vlažné vody se sodou nebo práškem do pečiva. Potom je klasickým způsobem vyperte v pračce.

Praní funkčních ponožek

Pro zachování speciálních vlastností funkčních ponožek je potřeba něco málo udělat. Ona funkčnost může být ukryta ve výtažcích určitých látek, které jsou součástí funkčních ponožek. Takové výtažky jsou do tkanin přidávány pomocí kapslí obsahujících například aloe vera, repelent proti klíšťatům, chladivý efekt a další. Tento typ funkčních ponožek lze prát jako ponožky klasické. Je však vhodné prát je s lehčím prádlem (spodní prádlo, trička) a vyvarovat se praní s prádlem těžkým (džíny, kabáty). Pro maximální uchování funkčních kapslí zvolte ždímání s nižšími otáčkami. Po vyprání je nechte uschnout volně na šňůře. Vysoké teploty během sušení v sušičce zatěžují kapsle a mohlo by dojít k popraskání materiálu.

Ponožky s antibakteriální úpravou obsahují stříbrná vlákna, která bez problémů mohou přijít do kontaktu s pračkou. To stejné platí o ponožkách s různými funkčními vlastnosti, například se snadným odváděním potu nebo s antialergenními účinky. Perte je tedy na 40°C společně s podobně barevným prádlem. Ačkoli zvládnou i sušení v sušičce, přirozené sušení na šňůře je šetrnější.

Termo ponožky vyžadují šetrnější praní. Protože velmi často obsahují vysoký podíl vlny, perte je při nižších teplotách. Nejlépe při teplotě do 30°C. Pro zachování kvality materiálu i vlastností je vhodné používat speciální prací prostředky určené na vlnu. Prací program by měl být rovněž nastaven na vlnu. Nejideálnější sušení je opět to přirozené na šňůře.

Sušení ponožek

Jak jsme již zmínili, sušit ponožky volně na šňůře je tím nejšetrnějším způsobem sušení. Pokud je sušíte v místnosti, zajistěte dostatek provětrávání. Pokud sušíte venku, pověste je do polostínu, aby na sluníčku nevybledly. A pokud přece jen chcete sušit v sušičce, obracejte je naruby. Při sušení se totiž rychleji odírají, čímž se mohou vlákna lámat a poškozovat.

Jak nedovolit pračce, aby žrala ponožky?

Všichni to známe. Pračka dopere, otevřeme dvířka, postupně rozvěšujeme mokré oblečení na sušák a při tom zjistíme, že nám chybí ponožka do páru. Kam se poděla? Prohledali jste celou pračku a máte pocit, že musela zmizet do Matrixu nebo do Narnie? Nevěste hlavu, poradíme vám, jak tomuto častému problému předcházet.

Rovněž jako u zdraví je potřeba dodržovat jistou prevenci i v případě praní ponožek. Problém může nastat totiž na samém začátku, kdy pračka na scénu ještě nenastoupila. Vytvořte si speciální košíčky či pytlíky, do nichž budete špinavé ponožky ihned po jejich svlečení odkládat. Pak se nestane, že jedna skončí v prádelním koši a druhá se zatoulá pod postel. Pokud však víte, že jste je do pračky stoprocentně dali v párech, může být na vině pračka. V prvé řadě zkontrolujte gumu lemující buben pračky. Díky svým menším rozměrům se snadno stane, že se ponožka při praní sroluje a uvízne v gumovém těsnění.

Abychom neměli ponožky v lichém počtu, můžeme před praním použít pomůcky, které je udrží pospolu. Existuje hned několik tipů a pomůcek.
  • Sáčky a síťky na praní – Pravděpodobně to nejpraktičtější, co mezi dostupnými pomůckami najdeme, jsou sáčky a síťky na prádlo. Jsou k dostání v galanteriích či drogériích. Do těchto speciálních pytlíčků jednoduše naskládáte všechny ponožky, uzavřete ho (nejčastěji jsou uzavíratelné na šňůrku) a jeho obsah se v pračce vypere hezky pohromadě. Hodí se i na praní jemného a spodního prádla.
  • Párovače – Speciální párovače a párovací kolíčky či spony velmi spolehlivě zabraňují ztrátě ponožek. Jedná se o povětšinou plastové kolíčky a organizéry, jimiž každý jednotlivý pár uchytíte.
  • Kolíčky na prádlo – I sepnutím páru ponožek s pomocí obyčejných kolíčků na prádlo můžete jejich ztrátě předcházet. V každém případě volte kolíčky z plastu, které při kontaktu s vodou nezreznou.
  • Gumičky – Jistou pomoc mohou poskytnout i obyčejné vlasové gumičky. Avšak pozor na barvy. Raději zvolte gumičky stejných barev jako ponožky, aby nešťastnou náhodou nedošlo k obarvení.

Košilky a korzety jsou mimořádně jemné, perte je proto v ruce

Vyšší otáčky bubnu pračky mohou poškodit nejen podprsenky, ale i korzety nebo košilky, které jsou opatřeny kosticemi a výztužemi. Stejně jako v případě ručního praní podprsenek roztřiďte prádlo podle barev a vyčistěte jej s pomocí pracího prostředku na jemné prádlo v teplé vodě. Sušení na přímém slunci se nedoporučuje, protože by mohlo materiál a barvy poškodit. Sušička je zcela mimo hru. Neobsahují-li košilky žádné výztuže a kostice, můžete je prát i v pračce, pokud to tak výrobce na štítku uvádí. Pro praní v pračce je opět potřeba dodržovat kroky uvedené na štítku. Pokud chcete předejít jakémukoli poškození, teplota vody by během praní neměla přesáhnout 30°C a jemné oblečení by mělo být bezpečně uzavřeno v sáčku na praní. Především materiály s přídavkem kašmíru nesnesou při praní vyšší teplotu vody než 30°C.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment