Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Konec impulzivnímu nakupování - nakupujte jen to, co potřebujete

01. 02. 2022 Nikola Havlíčková

Konec impulzivnímu nakupování - nakupujte jen to, co potřebujete

Kamenné i online obchody mají v rukávech esa, která hází na stůl za účelem vyšších prodejů. Slevové akce v podobě povánočních výprodejů, Black Fridays, výprodejů sezónních kolekcí či ,,obyčejných“ slev na konkrétní sortiment jsou rozprostřeny do celého roku, a tak na nás útočí prakticky neustále. Skoncujte s touto karetní hrou, zpomalte a kupujte si pouze to, co skutečně potřebujete a co skutečně využijete. Ulevíte nejen své peněžence, ale i svému svědomí a v neposlední řadě i životnímu prostředí.

Co přesně znamená termín impulzivní nakupování?

Jedná se o druh nákupního chování, které je charakteristické neukojitelnou touhou po zakoupení věcí, jejichž nákup jsme původně nezamýšleli. V praxi taková situace vypadá mnohdy tak, že místo s jedním konkrétním potřebným produktem odcházíme z obchodu s deseti taškami. Všechny ty věci byly nakoupeny vlivem slevových a reklamních masáží, nikoli za účelem skutečné potřeby.

Jaký je výsledek impulzivních nákupů?

Velmi často zklamání či dokonce výčitky. Po tom, co nakoupíme impulzivně něco jen proto, že to bylo ve slevě, nebo to zkrátka vypadalo dobře ve výloze, zjistíme, že nám daný kousek vlastně moc nesluší nebo nesedí, je podobný tomu, co v šatní skříni už máme, je z nekvalitních materiálů anebo jej ani nemáme kam nosit. Se zklamáním přichází i uvědomění, že jsme utratili peníze za věc, kterou nepotřebujeme nebo nechceme. V obchodě nás zlákala myšlenka ušetření pár korun, ale nakonec jsme zaplatili víc, než jsme museli. Mohli jsme ušetřit celých 100 % z ceny, pokud bychom onu nepotřebnou věc nekoupili…

Impulzivní nákupy mají negativní dopad nejen na naše peněženky

Nakupováním bez rozmyslu netrpí jen naše peněženky, jak již bylo řečeno. A to ne pouze ve smyslu utrácení peněz za věci, které nepotřebujeme. Ale i ve smyslu utrácení za nekvalitní věci z fast fashion řetězců, které jsou hlavními hráči v této karetní hře. Za kvalitu si člověk zkrátka musí připlatit a daná věc ho přesvědčí o tom, že své peníze dobře investoval.

Další hráč, a to velmi důležitý hráč, který v této hře trpí, je životní prostředí. Módní průmysl patří totiž k hlavním znečišťovatelům planety. Spotřebovává velké množství energie i vody, je zdrojem celosvětových emisí uhlíku, vytváří ohromné množství odpadu, používá toxická barviva a je neetický ke svým zaměstnancům. Impulzivními nákupy všechen tento nezodpovědný přístup podporujeme…

Jak čelit nástrahám impulzivního nakupování?

V prvé řadě je potřeba stanovit si cíl a za jeho dosažením si stát. Cílem v tomto případě je zákaz nákupu nepotřebných věcí. Vydejte se do obchodu až v momentě, kdy něco potřebujete a jděte cíleně pouze za tím. Potřebujete nový svetr, protože ten starý už dosloužil? Jděte jen do oddělení se svetry a přehlížejte zbytek. K pokladně si musíte odnést jen nejvhodnější svetr, který vám sluší, je ušitý dobře a z kvalitních materiálů a dokážete jej využít společně s dalšími kousky ve svém šatníku na maximum.

Protože impulzivní nákupy nejčastěji vznikají kvůli aktuálně probíhajícím slevám, nenechte se jimi ovlivnit. Pokud se zastavíte u stojanu se zlevněnými oděvy, zamyslete se nad tím, jestli jste něco z toho potřebovali ještě předtím, než dostaly visačku s názvem ,,sleva“. V drtivé většině případů dojdete k závěru, že nepotřebovali. A pokud jste je nepotřebovali před slevou, nepotřebujete je ani s ní. Abyste předešli impulzivnímu nakupování, je potřeba o svých nákupech přemýšlet. Před koupí každého produktu si položte základní otázky: Skutečně danou věc potřebuji? Sedí mi a cítím se v ní dobře? Bude mě těšit i během dalších měsíců a roků? Má dlouhou životnost? Je dostatek příležitostí, kdy ji mohu obléknout? Kde a jak byla vyrobena?

Jakmile bude mít některá z odpovědí na tyto otázky záporný charakter, hrdě se otočte na podpatku, nechte slevu slevou a odejděte s čistým svědomím a neotevřenou peněženkou.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment