Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Odstraňte ze svého oblečení nejběžnější „letní skvrny“

26. 08. 2021

Odstraňte ze svého oblečení nejběžnější „letní skvrny“

Léto je v plném proudu, a to s sebou nese i trochu uvolněnou náladu a spoustu příležitostí k pobytu a jídlu venku. Většina z nás si v létě potrpí na pohodlné a světlé oblečení, které se bohužel často stane terčem flíčků od zmrzliny, čerstvého ovoce či opalovacího krému. Nebojte se, nemusíte hned své nejoblíbenější letní šaty vyhodit? Nejdříve vyzkoušejte některý z našich tipů, které na letní skvrny zabírají.

Nebezpečí číhá na světlé oblečení na každém rohu. V cukrárně to může být zmrzlina, na zahradě jahody, v lese borůvky a na koupališti jich je přímo nepočítaně! Za všechny můžeme jmenovat kečup z langošů, hořčici od párků v rohlíku nebo opalovací krém. Všechny tyto skvrny můžete jednoduše odstranit pomocí zaručených babských rad. Kdyby to náhodou nevyšlo, můžete ještě vyzkoušet služby profesionálních prádelen či čistíren, kde si se skvrnami od jídla, ovoce či opalovacích krémů poradí.

Jak odstranit skvrny od jídla

Asi nejčastěji skončí na kalhotách či sukních, protože proteče kornoutkem. Ano, řeč je o nejlepší letní pochoutce – zmrzlině. Když se zmrzlina rozhodne z kornoutku vyklouznout na blůzu či do klína, zachovejte chladnou hlavu. Skvrnu od čokoládové, ovocné nebo vanilkové zmrzliny otřete ubrouskem a hned, jak to bude možné, omyjte ji teplou vodou, posypte ji pracím práškem a nechte 20 minut působit. Bez oplachování dejte prát s ostatním oblečením.

Kečup a barbecue omáčka

Barbecue a grilování k létu zkrátka patří! Jenomže k nim zase patří omáčky, a ty velmi rády zdobí náš oděv, úplně nejraději zdobí ten sváteční. Když se vám podaří potřísnit šaty nebo košili kečupem, nebo omáčkou, která obsahuje rajčata, umyjte skvrnu studenou vodou a vydrhněte ji kartáčkem za použití pracího prášku. Pokud je skvrna pořád vidět, pověste oblečení na slunné místo, aby vybledla. Lykopen a betakaroten, které obsahují rajčata, blednou pod UV zářením.

Hořčice

Hořčice je trochu tvrdší oříšek, obsahuje totiž barviva, která jsou citlivá na pH. Abyste se takových skvrn zbavili, nejprve hořčici očistěte papírovou utěrkou, když je zaschlá, seškrábněte ji vidličkou. Potom skvrnu od hořčice opláchněte studenou vodou, pokryjte ji pastou z pracího prášku a bělidla a nechte působit asi 20 minut. Bez oplachování oblečení vyperte.

Jak vyčistit skvrny od ovoce

Na rovinu, těžko. Skvrny od ovocné šťávy se čistí opravdu špatně. Nemějte proto přehnaná očekávání, nicméně to není nemožné. Vyčistit skvrny od borůvek, jahod, rybízu, třešní, ostružin nebo brusinek sice není jednoduché, ale existují způsoby, které je z bavlněného a lněného oblečení odstraní.

Každé ovoce i látka si žádají své, ale obecně se držte těchto pravidel:

  • skvrnám od ovoce se věnujte okamžitě
  • v žádném případě nenechte skvrny zaschnout
  • skvrny odstraňujte s ohledem na materiál, ze kterého je potřebujete dostat
  • buďte trpěliví a nevzdávejte se po prvním vyprání, někdy zmizí až napotřetí
  • do pračky pro jistotu přidejte přípravek na odstranění skvrn
Co byste měli udělat hned, už víte, ale teď se podrobněji podíváme na to, jak postupovat v konkrétních případech.

Jak vyčistit skvrny od borůvek, ostružin a třešní?

Na čerstvé skvrny od borůvek, ostružin, třešní a dalšího tmavého ovoce dobře funguje sůl. Oblečení s čerstvou skvrnou co nejdříve vymáchejte ve studené vodě, pak flek posypejte dostatečným množstvím soli a jemným kartáčem vydrhněte. Až skvrna zmizí, ještě jednou vymáchejte ve studené vodě a pak vyperte v pračce.

Starší skvrny od borůvek dobře funguje kyselina citronová. Kromě oblečení, funguje tato metoda i na gauče, pohovky, nebo sedačky. Smíchejte 10 g kyseliny citronové s 1 l horké vody a co nejdříve skvrnu potřete. Nechte působit alespoň 12 hodin. Oblečení vyperte v pračce, nábytek ručně vydrhněte mýdlovou vodou. Kyselina citronová vám pomůže, i když vyklopíte borůvkový koláč na koberec, protože i na skvrny na koberci funguje skvěle.

Jak odstranit skvrny od jahod

Jahody milují velcí i malí a v létě si je dopřávají plnými hrstmi. To se pak není čemu divit, že sem tam nějaká ta jahoda skončí na tričku. Skvrny od jahod vám pomůže vyčistit bílý vinný ocet, 2 lžičky smíchejte s 500 ml vody a 1 lžičkou tekutého pracího prostředku. Oblečení do směsi namočte a pak vyperte jako obvykle.

Jak na skvrny od rajčat

Rajčata jsou zkrátka klasika! Kousnete do rajčete a polovinu máte na tričku. Rajčata obsahují lykopen a betakaroten, a proto jsou skvrny od rajčat do oranžova či do červena. Zbavit se jich dokážete pomocí bílého vinného octa. Trochu ho kápněte na houbičku na nádobí a jemně odstraňujte zabarvení. Pokud přeci jen trochu červené na oblečení zůstává, naneste na skvrnu dávku tekutého prostředku, nechte chvíli působit a poté vyperte.

Co dělat, když se nemůžete skvrn zbavit?

Pokud se vám oblečení nedaří vyčistit pomocí našich tipů na čištění skvrn a skvrny jsou stále viditelné, můžete přistoupit k agresivnějším čistícím prostředkům. Je však potřeba rozlišovat mezi bílými a stálobarevnými textiliemi a textilem barevným a nestálobarevným. Při čištění totiž může dojít k poškození látky a změně barevného odstínu.

Čištění skvrn od ovoce z bílých a stálobarevných textilií

Postup, který vám představíme, můžete klidně můžete použít na bílé a stálobarevné oblečení a další textil. Připravte si běžný prací prášek, kyselinu citronovou, čpavek a peroxid vodíku.
 
  1. Skvrnu navlhčete.
  2. Ušpiněné místo posypejte pracím prostředkem a nechte chvilku působit (do doby, než dojde k provlhnutí prášku).
  3. Vzniklou kaši opatrně přejíždějte jemným kartáčem nebo starým zubním kartáčkem.
  4. Propláchněte vodou a osušte savým hadříkem.
  5. Potom místo zakápněte kyselinou citronovou a nechte působit asi 2 minuty.
  6. Propláchněte vodou a osušte.
  7. Skvrnu pokapejte čpavkem (nelekněte se, pokud skvrna ještě více zčervená).
  8. Po chvíli skvrnu pokapejte několika kapkami peroxidu vodíku (3% peroxid vodíku na skvrny).
  9. Nechte maximálně 1 minutu působit.
  10. Pečlivě propláchněte vodou a vyperte v pračce.

 

Čištění skvrn od ovoce z barevných a nestálobarevných textilií

Když si vaše dítko nebo vy potřísníte ovocnou šťávou oblíbené oblečení z barevných a nestálobarevných látek, které nejsou určeny k bělení můžete vyzkoušet následující postup. Potřebovat budete prací prášek (nebo gel), kyselinu citronovou a zředěný čpavek.
 
  1. Skvrnu namočte a čistěte pracím práškem.
  2. Propláchněte vodou a nakapejte na skvrnu kyselinu citronovou.
  3. Opatrně čistěte jemným kartáčem.
  4. Znovu propláchněte vodou.
  5. Místo pokapejte hodně zředěným čpavkem a nechte sušit na slunci.
  6. Skvrnu pravidelně kontrolujte. Podle potřeby znovu aplikujte zředěný čpavek.
  7. Až flek zmizí, oblečení důkladně propláchněte a vyperte v pračce.

Skvrny od trávy

Tráva sice nepatří mezi jídlo, ale k létu, koupalištím, piknikům a zahradám dozajista patří. A s ní bohužel i skvrny od trávy, které se na oblečení rády objevují. Nemusíte se bát, skvrny od trávy nejsou tak zákeřné, jako ty od ovoce. Trávu zvládne vyprat většina běžně dostupných pracích prostředků, ale pokud si chcete být jistí, naneste trochu pracího prostředku přímo na skvrny a jemně, ale opravdu jemně několikrát promněte. Poté perte jako obvykle.

Hlína nebo substrát

V létě se na zahradách, v parcích a hřištích často přilepí na oděv hlína. Zbavit se jí není tak velký problém, ale je potřeba se držet daného postupu. Oblečení zašpiněné od hlíny nechte v tašce nebo pytlíku, dokud nebudete mít čas se jí zbavit (hlína nezaschne). Až budete mít čas, seškrábněte, co půjde, a potom z vnitřní strany oděvu oplachujte skvrnu teplou vodou. Čím větší tlak vody použijete, tím to půjde snadněji.

Jak vyprat opalovací krém

Ruku na srdce, kdo si nikdy na plavkách nebo na oblečení nevšiml skvrny od opalovacího krému. Opalovací krém je mastný, proto je pro jeho odstranění ideální použít přípravky s odmašťovací schopností. Ideální je například jar na nádobí. Skvrnu lehce potřete jarem, nechte působit a pak jemně promněte. Poté vyperte tak, jak jste zvyklí. A skvrna bude pryč.

Oblečení dostává v létě opravdu zabrat, ale jak můžete vidět, není vždy potřeba se potřísněných či umazaných kousků hned zbavovat. Stačí se jen trochu zamyslet a použít některý z našich tipů. Pokud však máte pochybnosti, poraďte se s odborníky, kteří podle materiálu, stálosti barvy a typu skvrny určí správný postup praní nebo čištění.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment