Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Už jste slyšeli o oblečení s UV faktorem?

01. 08. 2022

Už jste slyšeli o oblečení s UV faktorem?

Možná vás to překvapí, ale oblečení vás skutečně může chránit před slunečním zářením. Dokonce je v některých případech mnohem účinnější než krémy na opalování. Jak je to možné? A proč byste si měli nějaké to UV tričko pořídit, vám prozradí náš článek.

Oblečení s UV ochranou je perfektní pro děti a osoby, které se snadno spálí. Narozdíl od krému na opalování totiž chrání pokožku po celou dobu nošení a jeho vlastnosti se po namočení nemění. Krém musíte během dne pravidelně domazávat, tahle starost u oblečení s UV ochranou odpadá.

Stačí běžné oblečení?

Možná si říkáte, že běžné bílé tričko přeci udělá stejnou službu, jenomže to není tak docela pravda. Stejně tak jako sílu SPF ochrany u krémů na opalování musíte přizpůsobit tomu, kde zrovna jste, jak dlouho na slunci jste a co děláte, musíte takto postupovat i u oblečení.

Zatímco v našich zeměpisných šířkách bude bílé tričko, které má ochranný filtr maximálně 20, stačit, u moře to bude málo. Proto byste při cestách k moři měli zapřemýšlet o speciálním oblečení s UV ochranou. Především pro děti to bude mít samé výhody: nebudete muset dítě pořád nahánět s opalovacím krémem, který štípe v očích, a dítě se bude moci po libosti máchat ve vodě. Oblečení na pláž má definovaný UPF – ochranný faktor tkaniny, který funguje obdobně jako SPF u krémů na opalování.

Kromě malých dětí a lidí, kteří spadají do fototypu 1, tedy lidí, kteří se nikdy neopálí, ale pouze spálí, je UV oblečení možností i pro lidi s alergiemi a atopickým ekzémem. Opalovací krémy totiž mohou dráždit jejich pokožku.

Jaké oblečení k vodě vybírat?

Vždy tedy volte oblečení, které co nejlépe stíní. Na to má vliv především hustota tkaní a gramáž látky. Jinými slovy – úplet vás moc neochrání, džínovina chrání skvěle. Jenomže čím vyšší hustota látky, tím horší je odvod tepla a potu od těla.

U běžného textilu hraje roli i jeho barva, i když ta není tak podstatná jako struktura materiálu. Dá se tedy říci, že pokud bílé tričko obarvíte na černo, procento propuštěného světla se může snížit i více než desetkrát.

Propustnost světla se ale zvyšuje namočením textilie, což platí pro všechny materiály kromě hedvábí a viskózy. U elastických oděvů, jako jsou plavky nebo legíny, je potřeba zase počítat se sníženou ochranou v místech, kde je látka nejvíce napnutá.

Oblečení s garantovaným ochranným faktorem

Než se tedy pokoušet vyrobit si outfit s UV ochranou doma, spíše zajděte do obchodu a pořiďte si plážové oblečení, které je vyrobené z lycry. V současné době můžete vybírat ze širokého sortimentu triček, legín i overalů pro dospělé i děti. Na oblečení je skvělé i to, že ho můžete udržovat stejně tak jako plavky. To znamená, že je můžete prát v pračce nebo v ruce.

Jak vybírat oblečení s UV faktorem?

Při nákupu hledejte již zmiňovanou zkratku UPF, která znamená ultraviolet protection factor – faktor ochrany před ultrafialovým zářením. U takto označeného oblečení máte jistotu, že prošlo testem účinnosti dle mezinárodně uznávaných norem.

Číslo UPF prozrazuje, jaká část UV záření přes oděv pronikne. Například faktor 50 znamená, že propustí pouze jednu padesátinu záření dopadlého na textilii, tedy 2 %. Tím pádem kůže pod ní zčervená za 50x delší dobu, než by zčervenala bez této ochrany.

Když budete vybírat konkrétní faktor ochrany, pamatujte, že individuální doba vlastní ochrany se liší v závislosti na intenzitě záření, zeměpisné šířce, roční době a dni, počasí a odrazu záření a rozsahu znečištění ovzduší.
  • Ve středomořské oblasti se doba vlastní ochrany zkracuje přibližně o 30 %, v tropech dokonce o 50 %.
  • UVB záření se zvyšuje dle nadmořské výšky. O 15 % na každých 1 000 metrů nadmořské výšky.
  • Dobrá polovina UV záření je emitována v době oběda mezi 11:00 a 15:00.
  • I když je obloha zatažená, 50–80 % UV záření proniká mraky.
  • V hloubce 1 m lze stále měřit 50 % UVB a 75 % UVA záření.

Kromě toho, že budete v oblečení s UV faktorem chráněni před spálením a dalšími zdravotními riziky, budete chránit životní prostředí i svou peněženku. Při správném používání opalovacího krému by totiž tříčlenná rodina na dvoutýdenní dovolenou na pláži asi 4 litry opalovacího krému.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment