Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Péče o zimní outdoorové oblečení během sezóny

01. 02. 2021

Péče o zimní outdoorové oblečení během sezóny

Zimní sezóna je v plném proudu a vy jste se na ni jistě pořádně připravili. Jenomže vaše zimní oblečení by mělo dostat náležitou péči i během ní. Ať už se chystáte na svah nebo za zimní turistikou, nezapomeňte si ověřit, že je všechno připravené.

Neexistuje nic horšího, než během túry po horách zjistit, že vaše softshellka už není tak nepromokavá, jak jste si mysleli. Neznamená to však konec světa, stačí se softhellovému oblečení čas od času trochu věnovat a bude stále jako nové.

Proč funkční oblečení časem ztrácí své schopnosti?

Při pohybu vylučuje lidské tělo kromě vody také soli a tuky. Ty postupně funkční membránu znečišťují a zhoršují schopnosti oblečení. Pravidelnou údržbou a praním, tak zabráníte zanášení membrán, a tím udržíte oblečení ve formě. Po praní je potřeba oblečení také impregnovat, jinak byste měli oděv sice čistý, ale jeho funkčnost by byla snížená.

Než postoupíme k praní a impregnaci, podíváme nejdříve na to, co byste měli dělat pravidelně. Po každém nošení je potřeba oblečení nechat vyvětrat a pořádně vyschnout. Přebytečná vlhkost by mohla zapříčinit zatuchnutí nebo dokonce plíseň.

Jak prát softshellovou, goretexovou nebo péřovou bundu

Než se pustíte do praní, zkontrolujte si instrukce na štítku, který najdete našitý na rubové straně oblečení. Obecně však počítejte s tím, že u funkčních syntetických i přírodních materiálů byste měli používat speciální tekutý čisticí prostředek a nepřidávat aviváž.

Oblečení s membránou byste správně měli prát po každé, když se v něm hodně zpotíte. Lidská mastnota má totiž špatný vliv na několikavrstvý laminát uvnitř membrán a jeho jednotlivé vrstvy se tak mohou oddělit.

Membránový zimní softshell a goretex vyžadují téměř totožnou péči. Oproti tomu nemembránový softshell se spokojí s lehčí péčí, protože tolik nedegraduje vlivem lidského potu.

Péřovou bundu samozřejmě můžete také hodit do pračky, jen nezapomeňte k bundě přidat jeden nebo dva tenisové míčky, které zabrání slehnutí a zacuckování peří do chuchvalců. Nezapomeňte také pořídit speciální prací prášek na peří. Ten se vám bude hodit i na praní zimního oblečení nebo péřového spacáku. Bohužel se však může stát, že se na bundě nebo spacáku objeví skvrny. Je proto lepší bundu poslat do čistírny, kde si s ní poradí a domů vám ji vrátí načechranou a hlavně beze skvrn.

Jak pečovat o funkční prádlo

Mezi funkční oblečení patří také fleecové mikiny. Fleece je polyester, někdy s malým obsahem polyamidu. Perte je při teplotě 30°C nebo 40°C s běžnými pracími prostředky, nebělte je však chlórem a nevystavujte je chemickému čištění. Sušení v sušičce se nedoporučuje, protože by mohlo fllece poničit.

Funkční prádlo se často vyrábí i z přírodních materiálů. Konkrétně z merino vlny. Jednou z jejích mnoha výhod je její odolnost vůči pachům. Během sezóny, kdy tričko, spodky nebo termoprádlo používáte pravidelně, stačí vyvětrání na vzduchu. Když už se rozhodnete pro praní, zvolte prací cyklus na jemné prádlo a nízkou teplotu.

Před uložením vlněného oblečení na delší dobu do šatní skříně, je velmi důležité, abyste ho ukládali vyprané. Nevyprané termoprádlo by totiž mohlo přitáhnout moly, kteří by vám z vašeho oblíbeného kousku udělali cedník.

Impregnace

Když budete mít oblečení vyprané a pěkně usušené, měli byste obnovit jeho voděodolnost. K tomu se používá impregnace. Pořídit ji můžete v obchodech s outdoorovým oblečením. Obvykle se používají dva typy – jeden se dává do pračky, druhý je v rozprašovači a na oblečení se stříká po praní.

Impregnace do pračky se však může dostat i na vnitřní stranu oblečení a ovlivnit tak prodyšnost oblečení. Proto je lepší pořídit si impregnaci ve spreji. I na tu však dávejte pozor, při aplikaci jděte raději někam, kde nejsou dlaždice. Když se totiž dostane na povrch dlaždic, bude to pěkně klouzat.

Impregnaci je používejte preventivně po každém druhém nebo třetím praní. Možná se vám to zdá příliš často, ale outdoorové oblečení se nepere tak často jako běžné oblečení. Pokud ho nosíte spíš příležitostně na víkendové túry, nejspíš ho dáte do pračky tak 4–7x do roka. Funkční či nepromokavou bundu nebo kalhoty nechte po praní lehce proschnout.

Při pravidelné péči se můžete ze svého oblíbeného oblečení těšit dlouho. Proto byste ji rozhodně neměli podceňovat a vždy mu dát to, co si žádá.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment