Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Proč a jak nakupovat v second handech

12. 07. 2021 Nikola Havlíčková

Proč a jak nakupovat v second handech

Obchody se zbožím z druhé ruky buďto nenávidíte, nebo jimi žijete. Pokud patříte do skupiny lidí, která do second handu v životě nevkročila, či ji hned první návštěva zklamala natolik, že na ni zcela zanevřela, věřte tomu, že nákupy oděvů z druhé ruky mají něco do sebe. Především znamenají značnou úlevu životnímu prostředí a krůček k udržitelnějšímu způsobu života. Máme pro vás pár tipů, proč a jak oblečení z druhé ruky kupovat.

Historie second handů sahá do čtyřicátých let minulého století, kdy se Červený kříž pokoušel o nekomerčně výdělečnou charitativní činnost. Důvodem této snahy byla hmotná nouze obyvatel po konci druhé světové války. Veškeré zboží v prodeji bylo do těchto prvních second handů darováno a výtěžek z prodejů putoval na další pomoc lidem.

První oficiální obchůdek se zbožím z druhé ruky vznikl v Oxfordu, opět pod záštitou charitativní organizace. Do Česka se trend second handů dostal až po sametové revoluci, tedy v devadesátých letech minulého století. V současnosti je světový trh plný kamenných obchodů velkých ploch i malých butiků, bazarů i online obchodů a platforem pro nákup, prodej či výměnu second handového zboží. K největším exportérům použitého textilu se řadí USA, Velká Británie, Německo nebo Nizozemsko.

Použité oděvy nejsou nutně ošklivé a nenositelné

Přestože se pohled na nákupy v second handech v obecném měřítku zlepšuje, stále se k nim spousta lidí odvrací zády a považuje je za něco ostudného a v krajních případech i nechutného. Je pravdou, že ne všechny obchody s použitým textilem vypadají reprezentativně, ale každý zákazník má možnost vybrat si obchod dle svých představ.

Pro ty, kteří touží po skutečně pěkném zboží nabízeném v čistém a upraveném prostředí, jsou tu výběrové second handy. Zde je radost nakupovat, neboť veškerý textil visí úhledně na ramínkách a je ve velmi dobré kvalitě. V žádném případě zde nenajdete zatuchlý svetr, ale pěkné kousky. Od toho se samozřejmě odvíjí i ceny. Kus oblečení za dvacku zde nenajdete. A není divu. Za vedením výběrového second handu je hodně práce i času.

Jakýmsi protikladem výběrových second handů jsou hrabárny. Povětšinou jsou to haly plné nejrůznějšího textilu umístěného ve velkých koších, v nichž je potřeba se pořádně prohrabávat. Výskyt poničených, roztrhaných a flekatých věcí není ojedinělý. S tím je potřeba dopředu počítat. Před hrabáním se musíte obrnit notnou dávkou trpělivosti.

Pokud se vám podaří být trpěliví, můžete v hrabárnách najít opravdové poklady za směšně nízké ceny. Stylový trench coat za stovku nebo kašmírový svetr za padesátikorunu nemusí být jen pohádkovou představou.

Hledáte-li zlatou střední cestu mezi výběrovým sekáčem a hrabárnou, pak jsou pro vás ideální takzvané ramírkárny. Do této kategorie spadají v Česku nejznámější sítě second handů Textile House a Genesis, které najdete ve spoustě větších měst. Ceny jsou příznivé, oděvy jsou v dobrém či výborném stavu a pěkně vystavené, aby se zákazník nemusel prodírat hromadami textilu.

Nákupem v second handech můžete pomoci lidem, planetě i zvířatům

Existují typy sekáčových obchodů, které se specializují na pomoc určitým skupinám lidí (seniorům, bezdomovcům, drogově závislým, matkám s dětmi, mladým lidem v obtížné životní situaci,…) nebo organizacím pečujícím o zvířata či stav životního prostředí. Výtěžky z prodejů v těchto obchodech putují na dobré účely, a tak svým nákupem pomáháte někomu či něčemu, co vaši pomoc potřebuje.

5 důvodů proč nakupovat zboží z druhé ruky

  1. Velkým plusem je originalita – Second handy nepředstavují žádné kolekce tvořené stejnými kusy v různých barvách a velikostech. Je tedy velká šance, že v konkrétním oděvu nikoho dalšího na ulici nepotkáte. Zboží v Česku je dováženo ze zahraničí, a tak se v second handech mohou objevovat i značky, které u nás nemají své zastoupení.

    Objevíte tak doposud nepoznané výrobce, jejichž tvorbu byste v Česku mimo second handy nesehnali.
     
  2. Pěkné oblečení za hubičku – Příznivé ceny zboží z druhé ruky bývají tím nejlákavějším. Vzhledem k tomu, jak se názor na sekáče mění a vyvíjí vlivem větší informovanosti o textilním odpadu a problémech módního průmyslu, neplatí doposud zažité pravidlo, že co je z druhé ruky, stojí pár korun. I přesto pořád nakoupíte levně a mnohdy naleznete luxusní zboží za hubičku v porovnání s původními cenami.
     
  3. Podpoříte myšlenky ekologie a udržitelnosti – Textilní odpad, neetické podmínky pro výkon práce, neférové finanční ohodnocení… To jsou všechno témata, která s výrobou nových oděvů souvisí. Textilního odpadu je na světě nepředstavitelně velké množství a oblečení se vyhazuje, aniž by ho někdo někdy oblékl. Nákupem v sekáči dáváte oblečení druhou šanci, oddalujete vyhození, čímž prodlužujete jeho cyklus, zabraňujete vytváření dalšího odpadu a šetříte přírodní zdroje.
     
  4. Najdete svůj styl – Při pravidelných návštěvách second handů v sobě najdete nejen odhodlaného lovce, ale i kreativce. Protože se soustředíte především na zboží v second handech, pracujete s tím, co ,,je na stole“ a nesledujete pouze aktuální trendy. Tím si postupem času utřídíte myšlenky ohledně svého stylu a ohledně módy obecně.
     
  5.  Kvalita je víc než kvantita – Sice je diskutabilní, zdali se v sekáčích nacházejí opravdu kvalitní věci, protože se mezi nimi vyskytuje mimo jiné i běžně dostupný sortiment známých obchodních řetězců, který se ke kvalitním rozhodně neřadí. Avšak právě na zboží z druhé ruky poznáte, zda je opravdu kvalitní či ne.

    Protože už bylo někdy nošené, snadno odhadnete dle jeho stavu, jak se bude po dalším oblékání, praní a sušení chovat. To u nového oblečení ve spoustě případech vůbec nepoznáte. Pokud najdete nevytahaný sekáčový svetr bez žmolků, můžete si být jisti, že v dalších letech bude svou kvalitou dělat radost. Tato skutečnost vás naučí onu kvalitu více vnímat a upřednostňovat ji nad kvantitou.

5 tipů jak nakupovat v second handech

V první řadě si musíte uvědomit, že ne vždy bude nákup úspěšný a na základě toho k second handům přistupovat. Nejsou to klasické obchody s módou, a tak je zcela běžné, že nakoupíte jednou z deseti, dvaceti návštěv.

Nenechte se touto realitou otrávit a právě v ní spatřujte to krásné. Věřte tomu, že když budete trpěliví a návštěvy sekáčů budete opakovat, tak se na vás štěstí usměje a radost z uloveného kousku po několika pokusech bude obrovská.
 
  1. Pečlivě hledejte a buďte trpěliví – Nákupy v sekáčích vyžadují snahu, trpělivost a pečlivost. Pro hledání pěkného oblečení si vyhraďte více času a soustřeďte se na vše, co v obchodě je. Pěkný kousek může být zastrčen kdekoli.
     
  2. Pořádně kontrolujte stav oblečení – Protože se jedná o použitý textil, vyplatí se řádně si prohlédnout každý kus, co vás zaujme. Najděte vady, než bude pozdě. Vytahané nitky, žmolky, fleky. Se spoustou nedokonalostí se dá zatočit a kousek může po vašem zásahu vypadat opět jako nový. Ale s některými si neporadí ani pračka ani nůžky.
     
  3. Navštěvujte sekáče pravidelně – Stejně jako v obchodě s běžnou konfekcí, tak i v second handech se zboží neustále obměňuje. Máte-li po cestě z práce nějaký second hand, kdykoli budete mít čas, zajděte tam. Nikdy nevíte, kdy se na vás usměje štěstí.
     
  4. Počítejte s tím, že ne vždy je posvícení – Do sekáčů se nechodí přímo za účelem toho, že potřebujeme konkrétní kousek do šatní skříně. Napadne-li vás jednoho dne, že potřebujete kabát a chcete si jej koupit z druhé ruky, napište si ho na seznam přání a opět buďte trpěliví, protože než najdete svůj vysněný, může to chvíli trvat. Lepší je do second handů chodit takzvaně na čumendu. Co vás zaujme, kupujete. A nebo si právě během nakupování uvědomíte, že onu věc aktuálně potřebujete.
     
  5. Užívejte si to naplno – Děláte dobrou věc, která ulevuje přírodě, pomáhá lidem a rozvíjí kreativitu i osobitost stylu.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment