Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Proč dát šanci merino vlně

01. 11. 2021 Nikola Havlíčková

Proč dát šanci merino vlně

Merino je vlna specifického druhu ovcí volně se pasoucího na australských a novozélandských kopcích. Ovce se v jejich přirozeném prostředí musí chránit jak před letním slunečním žárem, tak před mrazivou zimou. Jejich vlna je uzpůsobena všem těmto přírodním vlivům, a tak dokáže zahřát i zpříjemnit horké dny.

Přírodnost skrz na skrz
Původ vlny je sám o sobě přírodní. Vlna je v podstatě i obnovitelným zdrojem vlivem klasických přírodních procesů. Na kvalitě vlny se odráží jak potrava, tak podmínky pro život ovcí. Na rozdíl od syntetických materiálů se merino vlna jednoduše sama rozkládá a snadno recykluje. A tak je nejen obnovitelným přírodním zdrojem, ale i ekologickým vláknem.

Ochrana před UV zářením
Díky absorpci záření celého UV spektra dokáže zcela přirozeně bez zásahu chemie a lidského faktoru chránit před škodlivostí slunečních paprsků. Tuto vlastnost oceníte nejen během parných letních dnů, ale i například při vysokohorské turistice.

Jemnost a měkkost
Pro svou měkkost a jemnost je merino oblečení doporučováno mimo jiné i pro dětskou citlivou pokožku či lidi trpící ekzémy. Vlákno je velmi tenké a přitom pružné. Skvěle spolupracuje při kontaktu s pokožkou a dokáže se jí přizpůsobit.

Ideální do každého ročního období
Jak již bylo zmíněno, díky prodyšnosti merino vlna zvládá vlhkost oproti jiným materiálům podstatně lépe. Během teplých dnů či vyšší tělesné aktivity absorbuje vlhkost a pot na jedničku. Následně dokáže vlhkost odpařit a pokožku zchladit. Dá se tedy říct, že čím více se vaše tělo zahřeje, tím více vlna pracuje a nabízí chladivý efekt. Reguluje tak tělesnou teplotu a dokáže tělo chránit před nachlazením.
 

Z čeho se získává merino vlna?


Antibakteriální vlastnosti ocení nejenom alergici
Součástí kladných vlastností merino vlny jsou nejen dobrá prodyšnost a schopnost odvádění vlhkosti. Velkým plusem je i fakt, že je přirozeně antibakteriální. K rychlému množení bakterií nedochází díky přítomnosti lanolinu. Vlákna představují zcela nevhodné prostředí pro roztoče, kteří jsou původci různých alergických reakcí a ekzémů. Proto se merino oblečení doporučuje i pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou náchylnou k tvorbě kožních problémů.

Zápach nemá šanci
Protože speciální šupinkovitý povrch vlákna zamezuje množení bakterií a zároveň je prodyšný a účinně řídí vlhkost, nedochází k nijak výraznému pocení. A pokud k němu dojde, merino dokáže pachy pohlcovat. I po intenzivnější činnosti a po delší době nošení se nemusíte zápachu obávat. Není tedy nutné merino oblečení prát často.

Jak o merino oblečení pečovat?
Pro zachování správné funkčnosti oblečení z merino vlny a zajištění adekvátní životnosti je potřeba dodržovat pravidla správné péče. Stejně jako v případě jiných materiálů proto věnujte maximum pozornosti informacím na štítku výrobce.

Obecně však platí:
  • Budete-li prát v pračce, zvolte program na vlnu či šetrný program ručního praní a nastavte teplotu vody na 30-40°C.
  • Používejte speciální prací prostředky určené na praní vlny.
  • Oblečení před vložením do pračky obraťte naruby.
  • Není nutné merino vlnu prát často. Mnohdy stačí dopřát jí jen vyvětrání přes noc.
  • Nepoužívejte aviváž, ta by znehodnotila funkční vlastnosti vláken.
  • Máchání a ždímání by mělo být co nejméně agresivní, aby neponičilo strukturu vláken.
  • Dávejte přednost sušení ve vodorovné poloze například na ručníku. Sušička není vhodným pomocníkem. Mohla by oblečení srazit.
  • Stejně jako jiné druhy vlny může docházet k tvorbě žmolků. Abyste oblečení neponičili, přečtěte si článek Jak bezpečně odstranit žmolky z oblečení.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment