Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Sváteční šaty neperte jen svátečně!

16. 11. 2020

Sváteční šaty neperte jen svátečně!

Nepodceňujte přípravy na letošní plesovou sezónu. Vánoční večírky se sice nejspíš neuskuteční, ale příležitost vyvětrat večerní róbu ještě můžete dostat v lednu nebo v únoru. Pro všechny případy byste si měli sváteční oblečení překontrolovat.

I když jste si jistě po posledním večírku šaty nebo oblek jistě nechali vyčistit, měli byste se ujistit, že je všechno v pořádku a šaty jsou čisté a nepochutnávají si na nich moli.

Když už nic jiného, pak jim jistě prospěje, že oblečení vyvětráte. Když na oblečení objevíte nějaké skvrny, ty nejčastější bývají způsobeny potem, nápoji nebo jídlem, měli byste je hned vyčistit. Čím déle totiž skvrna na látce zůstane, tím hůře se bude odstraňovat.

Obecně se dá říci, že společenské šaty by se neměly doma prát vůbec. Obvykle bývají vyrobené z látek, které nesnáší vodu a otáčení v bubnu pračky je pro ně doslova pohromou. Šaty mívají ozdoby a aplikace, které si s vodou nerozumí už tuplem a praní by dopadlo katastrofou.

První věc, kterou byste měli udělat je, podívat se na štítek, který na šatech je. Na něm bude od výrobce uvedený doporučený postup pro čištění vašich šatů. Dozvíte se z něj, jestli se šaty mají čistit chemicky nebo zda se smí prát v pračce.

1. Praní společenských šatů v pračce

Když zjistíte, že se šaty mohou prát v pračce, dbejte na to, abyste dodrželi postup, který je pro šaty doporučený. Při správném postupu se není čeho bát.

Postup při praní šatů

• šaty perte naruby nebo je vložte do síťky na praní
• zvolte minimální otáčky, nejšetrnější program, který vaše pračka nabízí
• zvolte teplotu max. 30 °C
• neždímejte
• použijte gelový prací prášek, je lepší než práškový (nezanechává skvrny)
• někdy je nutné šaty škrobit, v tom případě vyberte škrob ve spreji
• šaty pouze pověste a nechte okapat

Může se stát, že na štítku bude informace, že se šaty nemají prát v pračce, ale naopak se mají čistit na sucho. V takovém případě je lepší šaty odvelet do čistírny a svěřit je do rukou profesionálů.

2. Praní šatů v ruce

Možná jsou šaty jen trošku špinavé na spodním lemu nebo je na nich jen malá skvrnka. Nemusíte kvůli tomu hned prát celé šaty v pračce. Můžete tedy zkusit ruční praní. Než ale vyperete oblečení v ruce, vyzkoušejte přípravek na praní na kousku látky, který není moc vidět. Nemusíte hned hledat speciální přípravek, mnohdy postačí i obyčejná vlažná mýdlová voda. Skvrnu jemně promněte nebo použijte jemný zubní kartáček.

3. Spolehněte se na čistírnu

Když na šatech objevíte značku, která praní zakazuje, pak je vše jasné a vy byste je měli odnést do čistírny, kde je odborníci správně vyčistí a vdechnou jim nový život. Díky moderním technologiím dokáží látku očistit, změkčit i zesvětlit. Z čistírny se vám tak domů vrátí společenský oděv, který si můžete obléknout na další vánoční večírek, slavnostní večeři nebo ples.

Vedle plesů, charitativních akcí a dalších společenských akci se během zimy konají také maškarní plesy. Na ty je potřeba se řádně vybavit kostýmem. Maškarní kostýmy často bývají vyrobeny z umělých materiálů a jsou hodně dekorované. Proto bude i v tomto případe lepší se obrátit na profesionály.

Pro tuto možnost hraje i fakt, že často bývají velké a neforemné, takže by se vám do pračky ani nevešly. Flitry a korálky by zase mohly zanést vaši pračku. Z čistírny se vám všechno vrátí čisté a voňavé a vy můžete vyrazit do dalšího maškarního veselí.

Sváteční a společenské oblečení byste měli do skříně ukládat vždy čisté, protože nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat. Nenechte se ukolébat tím, že vám zatím žádná pozvánka nepřišla. Sváteční šaty si můžete obléknout klidně i k vánočnímu stolu.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment