Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jak čistit koberce s dlouhým vlasem i bez?

01. 11. 2022

Víte, jak čistit koberce s dlouhým vlasem i bez?

Metrážové koberce a koberce s krátkým i vysokým vlasem bývají častým doplňkem interiérů. A není se čemu divit, prostor vždy hezky zútulní a v neposlední řadě také odhluční. To se hodí především v panelákových bytech, kde je slyšet téměř všechno. Skvěle se to daří především kobercům s vysokým vlasem, které jsou však na údržbu o trochu náročnější než koberce s nízkým vlasem. Podívejte se, jak se o koberec postarat a neutratit přitom majlant.

Možná vás to překvapí, ale není třeba na všechny nečistoty vytahovat těžký kalibr v podobě komerčních chemických prostředků. S většinou skvrn a nečistot si poradí prostředky vyrobené podle takzvaných babských rad.

Jaké nečistoty skrývá koberec s dlouhým vlasem?

Koberec s vysokým vlasem trápí stejné nečistoty jako koberec s nízkým vlasem – najdete v něm prach, drobky od jídla, vlasy nebo zvířecí chlupy, sem tam se může objevit žvýkačka či skvrny od vína, kávy, moči, mastnota a jiné nečistoty. Co je však jiné, je způsob čištění, chlupatý koberec je na čištění mnohem náročnější kvůli vysokému chlupu, který znesnadňuje přístup k nečistotám. Pokud se tedy rozhodnete pro koberec s dlouhým vlasem, počítejte s tím, že jeho úklidem strávíte více času.

Jak vyčistit koberec s vysokým vlasem? Naprostým základem čistého koberce je pravidelné a časté vysávání. Menší koberce s vysokým vlasem můžete klidně vyklepat venku pomocí klepačky na koberce.

Suché čištění koberce pomůže, když ho nechcete často namáčet

Koberce nemusíte namáčet často, někdy stačí suché čištění, které kromě luxování, zahrnuje také čištění pomocí suchého prášku nebo suché pěny na čištění koberců, které seženete v drogerii. Prášek nasypte na koberec, kartáčkem ho zapracujte do vlasů koberce a vysajte.
Prášek však můžete nahradit jedlou sodou, která má podobný čisticí efekt. Aby vám byt krásně voněl, stačí do půl kila jedlé sody přidat 10 až 20 kapek esenciálního oleje, dobře promíchat a uzavřít v nějaké nádobě. Při čištění koberec posypete, necháte 5 minut působit a pak vysajete.

Jedlá soda je oproti chemickému přípravku ekologická, a navíc i levnější. Jedlá soda přitom čistí, působí dezinfekčně a pohlcuje zápach.

Jak vyčistit koberec pomocí jedlé sody?

  1. Koberec pečlivě vysajte nebo vyklepejte.
  2. Nasypte na něj větší množství jedlé sody.
  3. Kartáčkem sodu zapracujte do hustého vlasu koberce.
  4. Nechte působit ideálně přes noc.
  5. Sodu vysajte nebo koberec vyklepejte.

Mokré čištění koberce

Suché čištění koberce nemusí být vždycky dostačující. V tu chvíli přijde na řadu voda a strojové nebo ruční čištění koberce. Před čištěním strojem nezapomeňte koberec pečlivě vysát.

Malé lokální skvrny můžete odstranit pomocí houbičky a mýdlové vody. I u mokrého čištění můžete použít jedlou sodu. Jedlou sodu smíchejte s vodou v takovém poměru, aby vznikla hustá kaše. Tuto kaši pak nanášejte na skvrny, nechte působit a vymyjte. Dbejte však na pečlivé vyschnutí koberce, aby nezatuchl.

Čištění koberce pomocí mrazu nebo sluníčka

Koberce s nízkým i vysokým vlasem jsou domovem roztočů. Ti se v něm hromadí kvůli prachu, šupinkám odumřelé lidské kůže, vlasům, zvířecím chlupům a zbytkům potravy. Proti roztočům pomůže nejen časté vysávání, ale i mráz nebo sluníčko.

Jak z koberce dostat psí nebo kočičí chlupy?

Především z koberce s vysokým vlasem jdou špatně odstranit psí a kočičí chlupy. Proto je nejlepší, když vaše psí a kočičí miláčky naučíte, aby se chlupatému koberci vyhýbali. S tím by vám mohl pomoct speciální sprej, který funguje jako odpuzovač koček a psů. Kočkám nevoní ani ocet, který můžete také použít.

Tipy na čištění koberců

Prostředky na čištění koberců nemusí stát mnoho peněz, stačí se poohlédnout doma a pustit se do čištění koberců s vysokým i krátkým vlasem.

1. Na skvrny žehličkou

I když se to může zdát zvláštní, žehlička je jedním z největších pomocníků pro čištění koberců. S pomocí žehličky vyčistíte většinu skvrn od šťáv, červeného vína nebo vosku. Na skvrny použijte směs tří dílů vody na jednoho dílu octa. Roztok nastříkejte na skvrnu, pak přes ni položte hadřík namočený v teplé vodě a zažehlujte, dokud skvrna nezmizí.

Podobně můžete použít i prostředek na mytí nádobí. Do teplé vody dejte pár kapek koncentrátu, namočte v něm hadřík a položte na skvrnu. Pak pokračujte s žehličkou.

Podívejte se, jak čistit skvrny od vosku. Mechanicky oškrábejte zbytky vosku, pak na skvrnu položte papírový ubrousek a opatrně zahřívejte, dokud se vosk nevsákne. Skvrny nakonec zasypte jedlou sodou, vetřete ji do koberce a pak vysajte.

2. Vlastní směs na hloubkové čištění koberců

Hluboko zažranou špínu v koberci lze často vyčistit jen strojově. Většinou se k tomu používá tzv. mokrá cesta. Používá se k tomu speciální čisticí stroj zvaný extraktor. Pokud si však neobjednáte službu čištění koberců, ale stroj na čištění koberců si půjčíte, nemusíte k čištění používat komerční a drahou chemii.

Vyzkoušejte smíchat 3/4 šálku peroxidu vodíku, 1/4 šálku octa, 2 lžíce saponátu na nádobí, 5 kapek esenciálního oleje, 2 lžíce aviváže a 4 litry horké vody. Tuto směs promíchejte a použijte místo komerčního roztoku.

3. Koberec načechráte ledem

Nábytek, který stojí na koberci, často vytlačí do koberce důlky. Když nábytek přesunete zůstanou nehezká místa odhalená. Pokud nejsou otlaky příliš výrazné, pomůže načechrání. Smíchejte díl vody a octa a nastříkejte na koberec. Nechte chvíli působit a pak tekutinu osušte. Vezměte lžíci a proti směru slehnutých vlasů koberce je postupně stavějte do pozoru.

Pokud by to nepomohlo, vyzkoušejte metodu ledovou. Do promáčknutého místa položte ledové kostky a nechte je pomalu odtávat. Až se voda rozpustí, jemně ji vysajte, netlačte, abyste promáčklé místo opět neuhladili.

Na postižené místo položte vlhký hadřík a žehlete, dokud tkaninu nevysušíte. Až bude místo úplně suché, vlas opatrně načechrejte.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment