Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Oblečení z rybářských sítí pomáhá k čistějším oceánům

03. 04. 2024

Oblečení z rybářských sítí pomáhá k čistějším oceánům

Nebojte se, nebudeme vás nabádat k tomu, abyste kolem sebe omotali kus rybářské sítě a vyrazili do ulic. Oblečení vyrobené ze starých rybářských sítí je mnohem sofistikovanější a perfektně se nosí. Podívejte se, co všechno si dnes můžete z tohoto materiálu pořídit.

Plavky, kalhoty, sportovní oblečení i boty. V posledních letech začaly světové značky i menší výrobci oblečení šít a vyrábět oblečení z udržitelných materiálů a snaží se využívat ekologické cesty výroby. 

Plavky i další oděvy vyrobené z rybářských sítí mají pomoci v boji za čistější oceány. Rychle se zvyšující objem plastového odpadu v oceánech totiž patří k jedné ze závažných ekologických hrozeb. Podle odhadů organizace OSN pro výživu a zemědělství až 10 % tohoto odpadu tvoří právě rybářské sítě, které se nevrátily na pevninu.

Rybářské sítě představují ekologickou hrozbu

Když se sítě na moři poškodí, je pro rybáře pohodlnější a levnější variantou nechat staré sítě na moři. Sítě mohou být i několik kilometrů dlouhé a materiál, ze kterého se vyrábí, je velmi odolný. Opuštěné sítě do sebe nadále zachytávají mořské živočichy, kteří se nedokážou dostat ven a uhynou, což přitahuje predátory, které pak potká stejný osud. Dochází tak k závažnému ničení celých ekosystémů – nevládní organizace World Animal Protection uvádí, že do každé zahozené sítě se zachytí třicet až čtyřicet živočichů, od mořských ptáků po velryby.

To však bohužel není jediný problém, který sítě způsobují. Když vědci analyzovali složení nánosu odpadu v Pacifiku známého jako Velká tichomořská odpadková skvrna, zjistili, že celých 46 % tvoří rybářské sítě.

Kvalitní materiál pro další zpracování

Rybářské sítě se přitom ve většině případů vyrábí z nejkvalitnějších nylonových vláken. Nylon se používá od 30. let nejen v oděvním průmyslu. Běžně se s ním setkáte v punčocháčích, ale i ve výpletech tenisových raket, koberců nebo podlahových krytin.

Z nylonu použitého pro rybářské sítě se tak dá vyrobit velmi kvalitní textilie s takovou tržní hodnotou, díky které si celý proces úpravy vláken na sebe sám vydělá. 

Econyl jako odpověď?

Nejrozšířenější textilií vyrobenou s použitím rybářských sítí je Econyl®, který produkuje stejnojmenná firma sídlící v Itálii. Sítě tvoří zhruba třetinu suroviny, ze které Econyl vzniká, zbytek jsou jiné druhy nylonového odpadu. Společnost Econyl získává sítě z celého světa. Sběr sítí je založený na kombinaci dobrovolnické práce a spolupráce s rybáři a přístavy. Část sítí společnost vykupuje i od lokálních komunit na Filipínách. 

Podle výrobce každých deset tisíc tun suroviny Econyl ušetří 65 tisíc tun emisí CO2. Běžný způsob výroby primárního nylonu totiž vyžaduje velké množství vody a produkuje nemalé množství oxidu uhličitého.

Výhody oblečení z materiálu Econyl

  • Materiál je přiléhavý, nemačkavý a obzvláště lehký, takže se pohodlně nosí.
  • ECONYL® je odolný proti roztržení a zároveň krásně pružný.
  • Neabsorbuje téměř žádnou vlhkost a rychle schne.
  • Recyklovaný nylon má mírný tvarovací efekt.

Firma Econyl spolupracuje s řadou módních návrhářů a výrobců oblečení, vzniká tak celá řada oblečení – od funkčních a sportovních oděvů po pracovní a společenské oděvy. Oblečení z tohoto materiálu můžete koupit i u nás, především se jedná o oblečení na jógu a sport, které vyrábí značka Circlle.

Z globálních značek se do opětovného využití rybářských sítí jakožto druhotné suroviny zapojuje třeba Adidas, který z takto získané tkaniny vyrábí ve spolupráci se společností Parley sportovní obuv, funkční oblečení i zmiňované plavky.

Španělská cesta

Ve Španělsku se zpracování rybářských sítí věnuje firma Ecoalf, která uvádí, že použití Nylonu z rybářských sítí snižuje znečištění ovzduší a další ekologickou zátěž. Jejich ideou je vyrábět co nejudržitelnější módu s využitím nejen sterých rybářských sítí, ale i dalšího odpadu jako základní výrobní suroviny. Výrobci přišli s celou řadou nových druhů tkanin. Při produkci používají kávový lógr, staré pneumatiky či PET lahve.

Další španělskou firmou, která se rozhodla pro výrobu oblečení z recyklovaných zdrojů je Ternua. Pro vybrané modely kalhot a šortek využívá vylovené staré rybářské sítě, které najdete pod označením RedCycle. Baskycká outdoorová značka nebere otázku životního prostředí na lehkou váhu, investuje do výzkumu, vývoje a hledání cest, jak vyrábět produkty, které budou šetrnější k naší Planetě.

Oblečení z rybářských sítí je tedy další z možností, jak vyrábět oblečení ekologickou cestou a zpracovávat odpad. Vedle kávové sedliny, ovocného odpadu i dalších recyklovaných látek jsou rybářské sítě velmi kvalitní látkou pro výrobu oblečení, které je šetrné k životnímu prostředí.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment