Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak čistit látkové žaluzie a rolety?

27. 04. 2023

Jak čistit látkové žaluzie a rolety?

S jarem přichází na řadu v mnoha domácnostech také jarní úklid. Kromě čištění koberců, výměny výzdoby ze zimní na jarní, mytí oken a praní záclon a závěsů, byste měli svou pozornost věnovat i čištění žaluzií a rolet. My se tentokrát budeme věnovat čištění a údržbě textilních žaluzií.

Čištění textilních žaluzií je v první řadě důležité pro udržení jejich vzhledu a prodloužení životnosti. Usazený prach totiž ničí strukturu látky a zhoršuje propustnost světla. Dále je podstatné také pro čistotu vzduchu ve vašem domově.

V textilních žaluziích či zatemňovacích látkových roletách se může držet množství prachu a roztočů, když je budete čistit, budete mít jistotu, že bude váš domov čistý a bez alergenů. Pravidelnost v čištění je důležitá i proto, že čím déle na žaluziích ulpívá prach a mastnota, tím déle samozřejmě trvá proces čištění žaluzií.

Aby látkové žaluzie, římské rolety či rolety den a noc správně sloužily, je potřeba vybrat vhodné místo, kde budou umístěné. Textilní žaluzie nejsou vhodné pro technické místnosti, kuchyně a další místnosti, kde je běžné vyšší znečištění. Proto je používejte spíše pro okna v ložnicích a obývacích pokojích. I tam je však pro zachování kvality a povrchu materiálu a vzhledu velmi důležitý především opatrný a citlivý přístup.

Myslete na to, že římské rolety a japonské stěny plní vedle praktického účelu i ten dekorační, rozhodně tedy nechcete, aby po prvním čištění místo zajímavého interiérového prvku zůstala v oknech nevzhledná mazanice. Dbejte tedy při čištění na pokyny výrobců.

Jemné a šetrné čištění podle nároků materiálu

Než se pustíte do čištění, zjistěte si, z jakého materiálu jsou vaše textilní vnitřní žaluzie či látkové okenní rolety vyrobené. Ideální je si u výrobce zjistit informaci o doporučeném způsobu čištění. Pokud nemáte takové informace k dispozici, čistěte žaluzie co nejšetrněji.

Žaluzie nechte na oknech

Při čištění ponechte žaluzie i rolety den a noc na oknech, protože jejich sundávání není snadné a mohlo by dojít k jejich poškození. V žádném případě textilní žaluzie neperte ani nijak výrazně nenamáčejte, protože by došlo ke změně tvaru žaluzií a mohlo by dojít i ke změně barevného odstínu. Opatrným a šetrným postupem podpoříte dlouhou životnost žaluzií a jejich krásný vzhled. Pokud je navíc nesundáte, budete mít jistotu, že po čištění budou fungovat bez problémů, protože jsou správně nainstalované.

Jedinou výjimkou, kterou můžete bez obav vyprat jsou plisé žaluzie. Ty čas od času vyprat můžete a nemusíte se ničeho bát. Postup je snadný, připravte si vodní lázeň o teplotě do 30 °C, do které přidejte trochu jemného pracího prášku nebo mýdla.

Plisé žaluzie sundejte z okna a před samotným praním namočte do připravené vodní lázně na 15 minut a pak opatrně vyperte. Po praní ji vymáchejte nebo propláchněte sprchou. Přebytečnou vodu vyždímejte a žaluzie opět připevněte do okna, při schnutí pravidelně roztahujte, aby se látka neslepila.

Vyluxování prachu


Jak už víte, největším problémem na žaluziích je obyčejný drobný prach. Ten nejlépe odstraníte pomocí vysavače. Při vysávání textilních žaluzií vybírejte prachový huňatý nástavec, který spolehlivě pochytá všechny částečky prachu a nečistot. Navíc se tak vyhnete tvorbě fleků, které mohou na žaluziích zůstávat po rozmočeném prachu, kdybyste je otírali hned mokrým hadrem. K čištění od prachu můžete použít také jemný kartáč, ideálně na nástavci, abyste vyčistili žaluzie po celé délce. A to, ať čistíte horizontální či vertikální žaluzie.

Odstranění drobných a mastných skvrn

Po vyluxování žaluzií se můžete pustit do dalšího čištění. Pokud se na vašich žaluziích objeví mastné skvrny, použijte namočený hadřík s trochou mýdla či mycího prostředku na nádobí. Postupujte však velmi opatrně, ať nevzniknou další skvrny. Přebytečnou tekutinu co nejdříve vysušte a nechte přirozeně zaschnout. Žaluzie příliš nedrhněte a rozhodně se vyhněte používání hrubé houbičky.

Tento postup se skvěle hodí i na běžnou údržbu japonských stěn, těm stačí pravidelné otírání prachovkou nebo textilií navlhčenou mýdlovým roztokem o teplotě do 30 °C. Látky s napařovanou hliníkovou vrstvou se nesmějí čistit vodou – vrstva by se tím poškodila.

Pokud si však nejste jistí ohledně čištění textilních žaluzií a rolet. A nechce se vám riskovat jejich poškození, můžete je svěřit do rukou profesionálů, kteří vám mohou poskytnout kvalitní a bezpečné čištění vašich žaluzií přímo u vás doma.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment