Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak odstranit nejčastější skvrny od jídla z oblečení?

27. 11. 2020

Jak odstranit nejčastější skvrny od jídla z oblečení?

Obstarat si skvrnu od jídla nebo pití není vůbec žádný problém, ale odstranit ji z košile, ubrusu nebo koberce, to už je jiná. Když se stane nehoda, nemusíte oblečení hned vyhazovat. V dalším díle našeho seriálu se podíváme na odstraňování těch nejběžnějších.

Pokud jste nestihli naše předchozí díly o skvrnách, můžete si je přečíst tady: Zatočte se skvrnami od močiJak si poradit s nejběžnějšími "školními" skvrnami?

Při vaření i při jídle se často povede ozdobit si oblečení nějakým tím flíčkem. Není to žádná ostuda, stát se to zkrátka může. Důležité je najít správný způsob, jak je odstranit tak, abyste se skvrny zbavili a oblečení, ubrusy i utěrky zůstaly v celku a především čisté.

Jak odstranit skvrny od ovoce a zeleniny?

Ovoce dokáže čarovat na oblečení asi nejvíc, skvrny od ovoce dokážete úspěšně vyčistit, když si pospíšíte. Neexistuje však jeden univerzální recept, jak odstranit skvrny od jahod, borůvek, malin, třešní, melounu, granátového jablka, meruněk, mandarinek či pomerančů. Správný postup totiž závisí na materiálu, z kterého budete skvrnu odstraňovat.

Na bavlnu a len dobře funguje zkyslé mléko. Odstranit skvrny z vlny pomáhá citron, skvrnu přetřete citronem, necháte chvíli působit a pak vymyjete vodou. Na hedvábí funguje alkohol, do kterého oblečení ponoříte. Často pomáhá i roztok saponátu nebo žlučové mýdlo, to funguje především na borůvky. Kromě přírodních látek si však můžete pomoci i trochou chemie, vyzkoušejte klasický odstraňovač skvrn anebo čpavek. Na starší skvrny dobře funguje zředěný peroxid. 

Jak vyprat mastnotu?

Olej, tuk a jiná mastnota dokáže potrápit hodně, především když vám ukápne na blůzku či košili omáčka nebo sos z masa. Mastnoty se snadno zbavíte pomocí pijáku a žehličky. Piják položte na tričko a přežehlete žehličkou na mírný stupeň. Piják do sebe tuk nasaje, ale jít na to můžete i jinak. Na mastnotu funguje i benzinový čistič skvrn, látku rozložte na rovnou plochu a hadříkem nebo vatou vytírejte. Po zaschnutí pak postupujte stejně s čistou vodou. Na hořčici skvěle funguje teplá voda se sodou.

Jak odstranit skvrny od alkoholu?

Alkohol dokáže často potrápit, a to jak organismus, tak i oblečení či ubrusy. Alkohol je součástí většiny společenských událostí a s postupující zábavou se může stát drobná nehoda. Rozlité pivo, či víno k tomu zkrátka patří. Vyčistit skvrny od piva vyčistíte mýdlovou vodou s přídavkem lihu a po té vyperte běžným způsobem.

Když se polijete bílým vínem, košili či blůzu vymáchejte ve vlažné vodě a pak vyčistěte saponátem. O něco víc vás však může potrápit vylité červené víno, ani s tím to však není ztracené. Okamžitě skvrnu polijte sodovkou nebo jinou perlivou vodou. Použít můžete i sůl, do které se víno vsákne, tento postup je perfektní především pro čištění koberců. Ubrus namáčejte v kyselém mléce nebo saponátu. Skvrny z oblečení dostanete navlhčeným chlebem. Když nebudete mít po ruce chléb ani kyselé mléko, vyzkoušejte bílé víno a následně i mýdlo a pračku.

Co však s tím, když na skvrnu od vína přijdete později? Vezměte si na pomoc mléko, to ohřejte a nalijte na skvrnu. Oblečení a menší látky v mléce ručně přeperte. Když nemáte po ruce mléko, použijte ocet. 2 polévkové lžíce octa smíchejte s 3 litry vody. Látku namočte do roztoku a nechte půl hodiny působit. 

Jak odstranit skvrny od kávy?

Ranní spěch u snídaně se vám někdy může projevit na košili. Když se polijete kávou nebo čajem, opláchněte skvrnu studenou vodou a jemně ji třete, dokud nezmizí. Pamatujte si, že voda musí být vždy studená, teplá by skvrnu zažrala do látky. Už klasikou je při čištění citronová šťáva, ta má i v tomto případě perfektní účinky, pokapejte skvrnu a nechte 10 minut působit. Dobře funguje i solný roztok jedlá soda nebo peroxid vodíku. Peroxid pomáhá především u starších skvrn, ale před tím než ho použijete, postříkejte látku glicerinem.

Jak odstranit skvrnu od čokolády?

Děti rády mlsají čokoládové bonbony a čokoládu také rády patlají všude kolem sebe. Když někde najdete čokoládové stopy, sáhněte do lednice pro mléko, to ohřejte, až bude teplé či horké. Skvrnu potírejte houbičkou na nádobí. Když skvrna pustí, ale je stále viditelná, namočte látku do vody s pracím prostředkem. Dobře bude působit i solný roztok.

Vzhledem k tomu, že čokoláda obsahuje hodně tuku, dobře na ni funguje prostředek na mytí nádobí, který odmašťuje. Perfektní je i žlučové mýdlo, které však funguje i na další skvrny.

Skvrny od jídla a pití patří asi mezi nejčastější patálie, které vás mohou doma potkat. Netýkají se však jen oblečení, často se objevují na koberci, ubrusech, utěrkách i na potazích či přehozech. První pomoc vám sice mohou poskytnout naše rady, ale pokud chcete mít jistotu, že bude o vaše oblečení a další věci dobře postaráno obraťte se na profesionály, kteří si se skvrnami poradí a věci vám vrátí v perfektním pořádku.

 


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment