Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Udržujte plyšové hračky čisté. Poradíme vám, jak se o plyšáky starat.

04. 05. 2023

Udržujte plyšové hračky čisté. Poradíme vám, jak se o plyšáky starat.

Plyšáci. Asi nejoblíbenější hračky všech dětí a zároveň největší strašák rodičů. Kromě toho, že nikdy, nikde nesmíte oblíbeného plyšáka zapomenout, musíte se také postarat o to, aby se mu nic nestalo. V opačném případě si totiž ponesete následky. Se ztrátou vám sice nepomůžeme, ale máme pro vás pár tipů, jak se postarat o to, aby plyšáci vašeho dítěte byly čistí a zároveň zůstali ve formě.

Asi to znáte, plyšové hračky patří k těm nejmilejším, nejohmatanějším a často i nejoslintanějším hračkám. Děti s nimi spí, ale také je nosí ven. Proto je potřeba je čistit a prát, a to nejen kvůli vzhledu, ale především kvůli špíně, která je uvnitř. Tu netvoří jen prach a nečistoty, které se do hraček dostanou při hraní.

Špínu tvoří i všudypřítomní roztoči. Roztoči sice trápí především děti a rodiče v domácnostech, kde žijí alergici a astmatici, ale je lepší se jich zbavovat preventivně.

Je důležité si uvědomit, že ne všechny plyšové hračky se dají prát v pračce. Některé z nich mají speciální výplně nebo ozdoby, které by se praním mohly poškodit. Proto byste měli vždy zkontrolovat štítek s pokyny od výrobce a postupovat podle něj. Pokud si nejste jisti, zda je hračka vhodná k praní, poraďte se s prodejcem nebo výrobcem. Čištění plyšových hraček závisí na tom, jakou formu a velikost plyšáci mají. Pokud se vám do pračky nevejdou, můžete je prát ručně.

Postup pro ruční praní plyšových hraček

  1. Před jakýmkoli čištěním plyšových hraček si pozorně přečtěte štítek s pokyny, který by měl být připevněn na hračce. Pokud jsou tam nějaká speciální doporučení, měli byste je dodržovat, aby nedošlo k poškození hračky.
  2. Odstraňte případné výplně nebo jiné díly, které by mohly být poškozeny při praní v pračce.
  3. Pokud je na plyšové hračce nějaká viditelná nečistota, můžete ji snadno odstranit pomocí kartáče nebo hadříku. Pokud jsou nečistoty hlubší, můžete je odstranit pomocí vysavače.
  4. Naplňte umyvadlo nebo vanu vlažnou vodou a přidejte mýdlo nebo prací prostředek určený na praní jemných textilií.
  5. Ponořte plyšovou hračku do vody a jemně ji promněte, aby se mýdlo dostalo dovnitř.
  6. Poté opatrně propláchněte hračku vlažnou vodou, aby se odstranilo veškeré mýdlo.
  7. Vyždímejte plyšáka, aby se odstranila přebytečná voda a nechte ji volně uschnout. Nepoužívejte sušičku, protože by mohla poškodit materiál nebo výplň hračky.
  8. Položte hračku na rovný povrch a nechte ji přirozeně vyschnout. Mějte na paměti, že to může trvat několik dní, než se hračka zcela vyschne.

Praní plyšáků v pračce

Pokud se rozhodnete prát hračku v pračce, nejprve ji otočte naruby, pokud je to možné. Uzavřete všechny zipy, knoflíky nebo další případné zapínání. Poté ji vložte do sáčku na prádlo, aby se zabránilo poškození hračky v průběhu praní.

Umístěte sáček s hračkou do pračky a spusťte jemný cyklus na nízkou teplotu vody. Použijte jemné prací prostředky bez bělidla a aviváže. Po dokončení praní opatrně vytáhněte hračku ze sáčku.

Nechte hračku přirozeně uschnout na vzduchu. Nejlepší je ji nevěšet na slunci nebo sušičce, protože přílišné teplo může poškodit plyšovou texturu a deformovat hračku.

Pokud je plyšová hračka hodně znečištěná nebo je vyrobená ze speciálního materiálu, který vyžaduje speciální ošetření, můžete zvážit čištění pomocí profesionálních služeb v čistírně. V čistírně si dokáží díky velkým pračkám poradit i s velkými plyšáky, které doma nevyperete.
 
Čištění plyšáků

Čištění plyšáků bez vody

Je možné, že dostanete od výrobce informaci, že plyšák do pračky nepatří. To však není problém, s takovými plyšáky vám pomůže jedlá soda, ale také mrazák nebo utěrka z mikrovlákna.

Namáčení není možné především u hraček, které obsahují polystyrenové kuličkové náplně, hrací strojky a elektroniku. Tyto hračky je potřeba čistit nasucho. To je možné hned několika způsoby.

Čištění plyšáků zmražením


Než začnete odstraňovat viditelnou špínu, začněte s tím, co je uvnitř. Roztočů se zbavíte tak, že vložíte hračku do igelitového sáčku a uložíte na den do mrazáku. Mrazem zlikvidujete velké množství roztočů, ale jejich výkaly a zbytky v hračce zůstanou.

Vyčistěte plyšáky jedlou sodou


Jedlá soda se používá na čištění matrací a čalounění nábytku. U plyšáků ji použijete obdobně, vetřete ji do kožichu plyšáka a několik hodin nechte působit. Poté sodu vysajte vysavačem.

Profesionální čistírna se o vaše plyšáky postará a vrátí vám je čisté a neponičené. A tak jediná vaše starost bude, jak vysvětlit dětem, že jejich oblíbený medvídek odjel na pár dní do lázní.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment