Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Umíte správně vyprat svůj spací pytel?

15. 07. 2020

Umíte správně vyprat svůj spací pytel?

Léto je časem výletů do přírody a kempování. Aby se vám venku dobře spalo, potřebujete mít kvalitní vybavení v dobrém stavu. Podívali jsme se proto na to, jak udržet spacáky a stany v co nelepší kondici.

V ideálním případě při praní spacáku postupujte podle pokynů od výrobce, protože ten nejlépe ví, jak dané materiály udržovat. Pokud se vám však štítek ztratil nebo se za roky používání už smazal, vyzkoušejte doporučení od profesionálů.

U spacáků se nedoporučuje „suché“ nebo také chemické čištění, chemické čisticí prostředky by mohly totiž poškodit vodoodpudivou povrchovou úpravu spacáku, vlákna nebo peří, které jsou uvnitř. Spacáky se tedy vždy čistí mokrou cestou, buď ručně, nebo v pračce. Ruční praní je velmi náročné a není příliš účinné. Ani s praním v pračce to však není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pro praní spacáku potřebujete pračku s co největším bubnem, je proto lepší poslat ho do čistírny, kde takové pračky mají nebo se vypravit do veřejné prádelny.

Jak prát spacák?

Začněte tím, že zapnete zipy, povolíte stahovací šňůry a zakončíte je velkým uzlem, jinak by vám mohly zmizet v tunýlku. Suché zipy pečlivě zafixujte do sebe. Potom spacák vložte do pračky a přidejte přípravek určený na praní spacáků, ideálně tekutý či gelový. Nezapomeňte si ověřit, že přípravek je vhodný pro druh náplně, kterou máte ve spacáku. Nikdy nepoužívejte běžné přípravky, které obsahují agresivní rozpouštědla. Nepřidávejte bělidla ani aviváže, které by zničily izolační vlastnosti peří i dutých vláken.
Nastavte jemný program a teplotu vody maximálně 40 °C. V prádelně můžete po praní využít i sušičku, opět si vyberte sušičku s velkým bubnem, pokud perete péřový spacák, přidejte do bubnu dva tenisáky, které zabrání shlukování peří do chumlů. Nastavte nejnižší tepelný systém, abyste neroztavili syntetická vlákna.

Jak vyprat spací pytel doma?

Když se pustíte do praní doma, vynechte ždímání a nechte ho vykapat. Neždímejte spacák v ruce, kroutivé pohyby jsou na škodu, mohli byste přelámat vlákna. Spacák nepřekládejte a nesušte ho na šňůře. V ideálním případě rozložte pokojový sušák a nechte spacák pomalu sušit ve vodorovné poloze, takto spacák nechte tak dva až tři dny, aby pořádně proschl. Vyhněte se však přímému slunci a pravidelně spacák protřepávejte.

Při opakovaném praní se může stát, že se vodoodpudivá úprava na povrchu textilií spacáku sepere. Když použijete speciální přípravek, bude to trvat trochu déle, ale nakonec bude potřeba spacák impregnovat. I vzhledem k tomu, neperte spacák příliš často, postačí 2x do roka, někdy i déle. Záleží na tom, jak často spacák používáte.

Při skladování dejte spacáku prostor, ideálně ho vyvěste, pokud takovou možnost nemáte, nechte ho ve větší krabici, aby měl spacák prostor. V kompresním obalu ho pouze převážejte, když ho budete balit na cestu, nikdy ho nerolujte, to vláknům také příliš neprospívá.
Pokud spacák nepoužíváte pravidelně, nezapomeňte ho ochránit před škůdci, použijte levandulový sprej nebo hřebíček, který ochrání spacák proti molům.

Spacák při uskladnění nerolujte

Jak čistit stan?

U stanů je situace trochu jiná. Praní stanů v pračce se nedoporučuje, ideálně stan očistěte pomocí vlažné vody mýdla nebo speciálního prostředku na čištění stanů a houbičky.
Nejprve stan vyklepejte a zbavte ho hrubých nečistot. Potom přijde na řadu houbička a vlažná voda. Když skončíte s tímto čištěním, stan opláchněte zvenku i zevnitř silným proudem čisté vody. Stan otřete suchým čistým hadříkem a nechte ho vyschnout a nezapomeňte stan pravidelně impregnovat.

Stany i spacáky můžete poměrně kvalitně vyčistit doma, v obchodech s outdoorovým vybavením koupíte vhodné prostředky a můžete se pustit do práce. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně objemné kousky, je přeci jen pohodlnější poslat je do čistírny, odkud se vrátí čisté, impregnované a připravené k použití.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment