Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Zatočte se skvrnami od moči na matracích i koberci!

15. 10. 2020

Zatočte se skvrnami od moči na matracích i koberci!

Jak jsme slibovali v minulém díle, tentokrát se podíváme na skvrny od moči a na jejich čištění. Počůraný koberec, pohovku či matraci čas od času objeví každý páníček či čerstvý rodič. Nic z toho však nemusíte hned vyhazovat. Pojďte se s námi podívat, jak se skvrn a zápachu lidské, psí i kočičí moči zbavit svépomocí.

Stejně jako u jiných typů skvrn i u moči je nejlepší, když skvrny odstraníte co nejdříve. Čerstvé se totiž odstraňují snadněji, nicméně ani u těch starších to nemusí být ztracený boj. S našimi domácími tipy se vám je podaří odstranit během chvilky. Nejdříve se však podíváme na ty čerstvé.

Jak vyčistit koberec od psí moči?

Když ráno vstanete z postele a šlápnete do loužičky od vašeho mazlíčka, nejspíš byste ho s chutí sprovodili ze světa, ale když on se na vás tak hezky kouká a vrtí ocáskem… Vezmete tedy raději kbelík, ubrousky, ručníky a pustíte se do čištění. Aby se všechno povedlo, vezměte si k ruce ještě kyselinu citronovou.

Nejdříve místo vysušte pomocí papírových ručníků či ubrousků. Pokud je to možné položte ubrousky i pod počůrané místo. Poté potřete místo kyselinou citronovou nebo šťávou z citronu. Místo opláchněte horkou vodou a podle potřeby opakujte, dokud skvrna nezmizí. Když bude skvrna vidět i potom, dočistěte skvrnu lihem. Nakonec vyperte koberec ve vodě s použitím vhodného pracího prostředku a nechte vyschnout.

Jak vyčistit matraci od moči?

S matracemi je to trochu jiná pohádka. Jednak se s nimi hůře manipuluje a jednak je nemůžete jen tak namočit, když na nich potřebujete vy, nebo vaše dítko co nejdříve spát. Práci si můžete usnadnit, když na matraci použijete chránič matrace, ale ani ten není 100%.

Pro úklid po malé noční nehodě vašeho miminka nebo pomstě domácího mazlíčka budete potřebovat papírové utěrky, jedlou sodu a prací prášek. Opatrně vysajte z počůrané matrace přebytečnou tekutinu pomocí papírového ubrousku. Posypte místo jedlou sodou tak, aby překrývala celou skvrnu. Smíchejte prací prášek s vodou a nalijte směs do rozprašovače. Skvrnu postříkejte směsí a nechte působit 3 až 5 minut.

Celé místo vysušte papírovou utěrkou a znovu poprašte jedlou sodou. Nechte působit alespoň 18 hodin a poté vysajte vysavačem. Matraci nechte doschnout v místnosti s dobrou cirkulací vzduchu.

Staré skvrny od moči se dají odstranit pomocí čpavku a octa.

Čištění zaschlé moči je trochu náročnější a vyžaduje trochu složitější postup. Čištění sedaček, gaučů a matrací můžete provést pomocí kombinace čpavku a octa.

Hned, jak skvrnu od moči na pohovce či matraci objevíte, nakapejte na ni koncentrovaný čpavek. Ten jemně vmasírujte pomocí kartáče do textilie. Místo potom opláchněte čistou vodou a osušte savým hadříkem. Potom ohřejte ocet a nakapejte ho na skvrnu, nechte působit asi 15 minut a poté kartáčujte. Opět místo opláchněte vodou a osušte savým hadříkem.
 
Jak vyčistit skvrny na matraci?


Postup opakujte podle potřeby, když bude skvrna viditelná i potom, opatrně můžete místo vybělit peroxidem vodíku. Místo nakonec omyjte vodou smíchanou s pracím prostředkem a nechte proschnout.
Na koberce a jiné textilie se skvrnami od moči, které můžete namočit je účinný solný roztok. Do 1 litru studené vody nesypte několik hrstí soli. Roztok míchejte, dokud se sůl nerozpustí. Koberec namočte do roztoku alespoň na 12 hodin. Po vyjmutí ze solného roztoku místo opláchněte a vyperte v pracím prostředku.

Solný roztok můžete použít i pro čištění gauče nebo matrace, v tom případě však nanášejte roztok opatrně na postižené místo a nakonec ho očistěte čisticím prostředkem na nádobí, otřete mokrým hadříkem a důkladně osušte.

Jak odstranit zápach moči?

Pro čištění skvrn od moči a odstranění zápachu lidské, psí i kočičí moči můžete použít také chemické přípravky vyrobené na bázi enzymů, ty totiž umí rozložit molekuly moči a zbavit tak váš byt nelibého zápachu moči.

Tak tohle jsou nejúčinnější tipy, jak se rychle zbavit skvrn od moči. V dalším díle našeho mini seriálu se podíváme na to, jak zatočit s nejčastějšími skvrnami od jídla a pití.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment