Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Žehlení snadno a rychle

25. 08. 2020

Žehlení snadno a rychle

Žehlení nepatří mezi zrovna nejoblíbenější domácí práce, o tom nemusíme dlouze debatovat. Je pravda, že existují i příjemnější způsoby, jak trávit volný čas. Přinášíme vám pár tipů a vychytávek, které vám tolik nenáviděné žehlení usnadní.

Obdobně jako při praní i při žehlení vám pomohou cedulky na oblečení. Značka, která vám říká na kolik a jestli vůbec smíte daný kousek žehlit má tvar žehličky. Uvnitř uvidíte jednu, dvě nebo rovnou tři tečky – ty vás informují o teplotě, na kterou můžete žehličku rozpálit. Pokud je žehlička škrtnutá, máte po práci a v případě, že od žehličky jde obláček páry, smíte oblečení napařovat.

1. Prádlo si před žehlením roztřiďte

Než si rozložíte prkno na žehlení a zapnete žehličku, oblečení roztřiďte podle materiálu, z kterého je oblečení ušito. Syntetické materiály, pro které jsou vhodné nižší teploty, žehlete jako první a postupně přecházejte k materiálům, které snesou vyšší teploty. Postupně dojdete až k bavlně.

Je to proto, že žehlička na začátku ještě není tak rozehřátá a vy nebudete zbytečně ztrácet čas při čekání, až žehlička zchladne nebo se naopak rozehřeje a pálit tak elektřinu.

2. Kropte teplou vodou

Kropení prádla není takový přežitek, jak byste si mohli myslet. Když prádlo před žehlením pokropíte teplou vodou, bude se vám lépe žehlit. Dbejte však na to, aby bal voda vlažná, protože ta se lépe vsakuje do látky.
Můžete oblečení také ze sušáku sundat vlhké a pustit se do žehlení. Prádlo se vám bude lépe žehlit a vy se tolik nenadřete.

3. Oblečení žehlete naruby a hlídejte si směr

Žehlení po rubové straně je lepší hned z několika důvodů, některé materiály žehlení z lícové strany nesnáší, pokud máte na oblečení potisk nebo aplikaci, zničili byste ji. Například džínovina, manšestr a bavlna při žehlení na lícové straně vytváří nepěkné lesklé plochy.
Důležité je také udržet při žehlení správný směr. Zapomeňte na krouživé pohyby, naopak žehlete oblečení lineárně pěkně tam a zpět. Jedině tak se látka nevytahá a vaše oblečení bude vypadat pořád dobře.

4. Vyžehlené oblečení nechte odpočinout

Když dožehlíte poslední kousek, neuklízejte oblečení hned do skříně, naopak ho nechte chvíli vydýchat. Prádlo je totiž po žehlení teplé a vlhké, kdybyste ho složené hned uložili do skříně, pomačkalo by se a v horším případě by mohlo začít plesnivět.
V ideálním případě nechte trička poskládaná a pověšené košile tak hodinu vychladnout, teprve potom je ukliďte do skříně.

V čistírně prádla nejen vyperou, ale i vyžehlí

5. Jak na žehlení košil

Žehlení triček, povlečení a kalhot není takový problém, ale žehlení košil, to je skoro maturita! Začněte límečkem, žehlete ho z rubové strany a postupujte od středu ke krajům. Po límečku pokračujte manžetami a rukávy. Na žehlení rukávů existují nástavce tzv. rukávníky na žehlení, které vám dost usnadní práci. Aby byly rukávy správně vyžehlené, je potřeba je hodně napnout a vyrovnat.

Když se dostanete k ramenním klínům, nasuňte si košili na začátek žehlicího prkna. To vám umožní látku hezky napnout a dostat se do všech záhybů. Poté se pusťte do prostorů mezi knoflíčky a dírkami. Poté přijdou na řadu záda košile a přední strany. Nakonec zkontrolujte límeček a košili pověste na ramínko.

6. Vertikální žehlení párou

V současné době si můžete práci usnadnit pomocí nejrůznějších vychytávek. Jednou z nich je například parní žehlička, která vám umožní žehlit oblečení vertikálně přímo na ramínku nebo na stojanu. Nepotřebujete žehlicí prkno ani podložku či deku na žehlení.

Žehlení patří k praní stejně jako vaření k mytí nádobí. Udělat se to zkrátka musí, ale je moc příjemné, když to někdo udělá za vás. Když svoje oblečení pošlete do čistírny, můžete se těšit na to, že se vám vrátí nejenom čisté a voňavé, ale také perfektně vyžehlené.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment