Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

5 tipů na šetření při praní prádla

30. 10. 2022

5 tipů na šetření při praní prádla

Šetření se v současné době skloňuje ve všech pádech. Pokud máte pocit, že už víc šetřit nemůžete, podívejte se na naše tipy, které vám pomohou ušetřit nějakou tu korunu při praní, sušení a žehlení prádla.

Čistá a dobře fungující pračka a kvalitní prací prostředky jsou jedním ze základních předpokladů šetření na praní a sušení prádla. Když se oblečení správně pere, suší a žehlí, prodlužuje se zároveň i jeho životnost.

Energetická náročnost pračky

Pokud chcete ušetřit při praní prádla, musíte začít prohlídkou pračky. Podívejte se především na energetickou náročnost. Pokud máte doma starší kousek, její spotřeba se oproti nové může lišit až dvojnásobně. Pračka, která na energetickém štítku bude mít označení A+++, mívá spotřebu kolem 0,65kW. Při praní 3x týdně to může představovat ročně rozdíl 700 korun. Taková pračka vám dokáže ušetřit až několik set korun ročně. Úsporná pračka může navíc spotřebovat pouze 6–8 litrů vody na jeden kilogram prádla, což je další úspora.

Dobře se podívejte i na to, kde pračka stojí. Na rovném povrchu totiž pračka spaluje méně energie a zkracuje se odstřeďování. Starejte se i o to, aby pračka byla čistá, kromě svěžího a voňavého prádla, budete šetřit i energii.

Úsporný provoz pračky

Prádlo perte na méně stupňů. Někdy je potřeba zapnout program na 90 °C, ale pokud to není nutné, nezapínejte ho. Na 90 °C se pere především povlečení a někdy dětské prádlo. Řiďte se tím, že čím je nižší teplota, tím vyšší je úspora energie. Při praní na 30 °C ušetříte i polovinu spotřebované energie, což může dělat 1 000 a více korun ročně. Při 40 °C vyperete většinu skvrn a pořád bude praní poměrně úsporné a je šetrné ke tkaninám. Ušetříte tak následně i za nákup nového oblečení.

Abyste ušetřili energii a vodu, neperte příliš často, ale zároveň pračku nepřeplňujte. V bubnu by měl vždy zůstat prostor na šířku dlaně. Ideální je, když jedno praní spotřebuje maximálně 49 litrů vody. Je-li to možné, využijte ekonomicky výhodné programy.

Pokud vaše pračka disponuje odloženým startem a máte vysoký a nízký tarif elektrické energie, naplánujte si praní tak, aby se praní spustilo v nízkém tarifu. Když to vaše pračka neumí, snažte se do nízkého tarifu trefit, už dávno není pravda, že by běžel jen v noci.

Sušení a žehlení

I když je to velký pomocník, bubnová sušička je jedním z největších „energetických žroutů“. Pro představu je to asi takový Otesánek, že by čtyřčlenná rodina ušetřila 300 kWh elektrické energie (přibližně 2 000 Kč) ročně, kdyby prádlo sušila na sušáku.

Pokud to jinak nejde a chystáte-li se prádlo žehlit, vytáhněte ho ze sušičky dříve, když je ještě vlhké. Ušetříte za sušení i napařování při žehlení. Ale pozor, nežehlete zbytečně až příliš vlhké ani přesušené prádlo, spotřeba při žehlení pak bude nižší. Rozmyslete si také, zda je nutné žehlit všechny ručníky, utěrky či trička na doma a na sport.

Připravte si domácí prací prostředky

Poměrně dost peněz ušetříte i přípravou domácích pracích prostředků. Kromě toho, že ušetříte peníze za nákup komerčních přípravků, jsou vhodné i pro alergiky a malé děti.

Prací gel 

Na 10 litrů pracího gelu potřebujete:
  • 10 litrů vařící vody
  • 300 g krystalické sody na praní (nebo 150 g práškové)
  • 1 mýdlo na praní (marseillské, Jelen)
  • 15 kapek esenciálního oleje (například levandule)
Mýdlo nastrouhejte najemno. Přidejte ho do 2 litrů vroucí vody a míchejte, než se mýdlo rozpustí. Pomalu vmíchejte sodu, promíchejte, a nakonec přidejte zbylých 8 litrů vroucí vody (stačí i horká). Po zchladnutí přidejte esenciální olej a nechte 24 hodin stát a gel na praní je hotový.

Dávkování: 250 ml pracího gelu stačí na běžné praní, na špinavější prádlo je potřeba použít gelu více.

Prací prášek

Na přípravu kilogramu pracího prášku potřebujete:
  • 1 kg sody na praní (uhličitan sodný)
  • 100 g mýdla na praní

Mýdlo nastrouhejte na struhadle. Připravte si 3litrovou nádobu a v ní smíchejte jedlou sodu s mýdlem. Dávejte si pozor, abyste prášek nevdechli, jedlá soda může totiž dráždit sliznici.

Dávkování: 2 lžíce (25–30 gramů) na plnou pračku prádla.

Mýdlový sliz

Na přípravu mýdlového slizu potřebujete:
  • kostku jádrového mýdla (175–250 g)
  • 6 litrů horké vody
  • 100 g práškové sody na praní nebo 250 g krystalické sody na praní
Mýdlo nastrouhejte a přidejte do kyblíku s 1 litrem vroucí vody. Míchejte do rozpuštění a poté dolijte 5 litry horké vody. Vmíchejte sodu a nechte ji rozpustit. Po vychladnutí vznikne hustý sliz, který se hodí například pro praní dětských plenek.

Dávkování: 250–500 ml dle znečištění prádla. Mýdlový sliz dávejte do bubnu pračky, nikoliv do přihrádky. Pokud máte tvrdší vodu, přidejte půl kelímku prací sody.

Boty jako nové

Kromě čistého oblečení je třeba se zamyslet i nad čištěním bot. Aby vaše tenisky vypadaly jako nové, stačí starý zubní kartáček a zubní pasta. Na pogumovanou bílou podrážku nebo špičku, ale používejte čistě bílou pastu bez přibarvované složky. Pastu naneste pomocí kartáčku na boty a nechte ji asi 10 minut působit. Nakonec ji vlhkým hadrem setřete. V případě potřeby postup ještě jednou zopakujte.

Jak vidíte praním se opravdu ušetřit dá. Nemusíte proto chodit špinaví, stačí jen vybrat vhodný způsob praní a úspora je ve vaší kapse. Oblečení, které se v pračce prát nedá, jako jsou kabáty a podobně, pošlete do čistírny. Ta se sice na první pohled může zdát jako velká položka, ale vzhledem k tomu, že pořizovací cena vlněného kabátu je mnohonásobně vyšší, jedná se o zanedbatelnou položku.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment