Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak pečovat o vlněné kousky, aby dlouho vydržely?

18. 01. 2021

Jak pečovat o vlněné kousky, aby dlouho vydržely?

Pletené oblečení je v současné době stále populárnější. Není se čemu divit, kdo by se rád nezachumlal uprostřed sychravé zimy do pleteného svetru, huňaté šály a teplé čepice. Aby vám radost z pletených kousků vydržela co nejdéle, musíte se o ně dobře starat.

Vlna je přírodní materiál, který se často používá k výrobě svetrů, kabátů, šál, kardiganů, ponožek ale i dek nebo koberců. Vlna totiž absorbuje vlhkost, a tím udržuje teplo, kromě toho má i samočisticí schopnosti, není ji tedy potřeba tak často prát.

Jakou vlnu nosíte?

Ve většině případů oblékáte vlnu ovčí, na trhu jsou i další druhy kvalitní přírodní vlny – angorská, alpaková, mohérová nebo vikuní. Vlna je poměrně drahá surovina a i přes své skvělé vlastnosti, je třeba výrobkům občas dodat i další vlastnosti, bez kterých by se oblečení nenosilo tak příjemně. Ty výrobkům dodají umělá vlákna, například elastan se stará o dokonalou pružnost svetrů.

Pro všechny druhy vlny platí, že si žádají jemné zacházení. Všechno tedy začíná pozorným studováním cedulky. Ze symbolů na štítku vyčtete informace o kvalitě, kterým byste měli přizpůsobit následnou péči. Pamatujte si, že čím jsou vlákna vlněné příze delší, tím je kvalitnější a bude se méně žmolkovat.

Jak vyčistit ovčí vlnu? Pouze šetrně!

Vlněné kousky se bez výjimky mohou prát pouze na šetrný program či na program na ruční praní. Abyste z pračky nevytáhli o několik čísel menší oblečení, neměla by teplota vody přesáhnout 40 °C, u ovčí vlny dokonce 30 °C. Místo běžného pracího prostředku použijte raději speciální prostředek určený speciálně na praní vlny. Nejlepší by bylo prát svetry a další vlněné oblečení ve studené vodě, ale pozor vlněné svetry, šály ani čepice neždímejte, jinak by ztratily tvar. Zbylou vodu z nich opatrně vymačkejte froté ručníkem.

V žádném případě nedávejte vlněné oblečení do sušičky, ani nevěšte na sušák či na ramínko. Oblečení by se tak snadno mohlo vytahat a ztratit tvar. Proto ho místo toho rozložte na vodorovné ploše, vyrovnejte do požadovaného tvaru a nechte uschnout někde, kam nesvítí slunce.

Vlněné kabáty nebo saka doma raději vůbec neperte, můžete je nechat vyvětrat a čistit šatovým kartáčem. Před začátkem a po konci sezony je pak nechte chemicky vyčistit v čistírně.

Jak prát Kašmír?

Luxusní vlna se získává z himalájských kašmírských koz a je velmi specifická. Oblíbená je především pro svou pružnost a hedvábnou jemnost. Velmi dobře saje vlhkost a skvěle se vám přizpůsobí, navíc umí hřát i příjemně chladit.

Kašmír vydrží dlouho, takže pokud jste zdědili kašmírový svetr po babičce, klidně ho můžete nosit roky. Ale jen za předpokladu, že ho nedáte vyprat do pračky. Kašmír perte ručně ve studené vodě a použijte speciální jemný prací prostředek. Velmi dobře vám poslouží i dětský šampon. Zároveň byste svou oblíbenou kašmírovou šálu či svetřík neměli prát častěji než jednou za měsíc. Dvakrát do roka ho pak můžete poslat do osvědčené čistírny.

Jak už víte, na sušičku musíte u vlnných kousků zapomenout. U těch kašmírových se dá použít sušička na salát. Ideální však je sušit kašmír stejně jako každý jiný druh vlny.

Praní Akrylu

Velmi oblíbená je i syntetická alternativa vlny, je levnější, ale je také méně náchylná ke zničení. I pro akryl platí, že bychom oblečení z akrylu měli prát s citem a řídit se údaji na cedulce. Platí pro něj podobná pravidla jako pro přírodní vlnu. Perte je v ruce nebo v pračce na šetrný program, teplota vody by neměla překročit 40 °C, a sušte ve vodorovné poloze.

Vlněné oblečení je příjemné, pěkně vypadá a navíc velmi příjemně hřeje. Když se o něj budete starat, náležitě se vám odmění.
 

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment