Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Nevyhazujte starou košili, upcyklujte ji

24. 02. 2022 Nikola Havlíčková

Nevyhazujte starou košili, upcyklujte ji

Přestala vás bavit některá z košil ve vaší šatní skříni? Přemýšlíte, co s ní? Možná jste už sháněli informace, kam ji odložit, aby její existence nepřišla vniveč. Kromě toho, že byste ji mohli věnovat charitě či nějakému second handu, je možné provést s ní ještě něco – upcyklovat ji. Co to znamená? Jednoduše řečeno jí upcyklací vdechnete nový život, aby ve vašem šatníku zůstala i nadále a její životnost se tak prodloužila. Můžete ji například ozdobit výšivkou. Jak na to?

Připomeňme si, co to ta upcyklace je

V článku Upcyklace aneb proměna starého a nevyužitého v nové jsme upcyklaci představili jako proces zpracování použitých a zbylých materiálů k výrobě něčeho nového s vyšší kvalitou. K upcyklování mohou posloužit tedy zbytky textilií či staré věci, které by se bez tohoto procesu staly odpadem. Využitím těchto materiálů se prodlužuje životnost jednotlivých kousků a zároveň se přispívá k nezahlcování skládek a spaloven textilním odpadem, který patří k jedněm z největších.

Co budeme k upcyklování košile s výšivkou potřebovat

  • vyšívací kruh
  • bavlnky na vyšívání v libovolné barvě
  • nůžky
  • kopírovací papír
  • jehly na ruční vyšívání
  • obrázek, který chceme vyšít
  • a pochopitelně košili
  
Pomůcky pro upcycling košile

Krok 1: přenesení obrázku na košili

Rozložte si košili na rovnou plochu a podložte ji něčím pevným, kupříkladu knihou. Obyčejný kopírovací papír, který je k dostání v papírnictví, položte tmavší stranou na místo, kam chcete obrázek přenést. Výšivky vypadají dobře například v místě u srdce. Na kopírovací papír položte vytištěný obrázek a obkreslováním linií jej přeneste na látku.
 
Upcycling košile


Co se starým oblečením

Krok 2: správné upevnění do vyšívacího kruhu

Vyšívací kruhy a obruče jsou praktickou pomůckou, která látku dostatečně zpevní a natáhne. Díky tomu se s ní během ručního vyšívání snáz zachází. Vložte tedy část košile s obrázkem do vyšívacího kruhu, opatrně ji po stranách natahujte a pořádně upevněte v horní části šroubkem.
 
Upcycklace DYI

Krok 3: vyšívání

Existuje celá řada stehů. Přední i zadní steh, steh řetízkový, uzlíky a spousta efektivních okrasných stehů. Pro naše účely byl zvolen jednoduchý zadní steh, kterým vedete jednotlivé nové stehy vždy do konců stehů předchozích. K ukázce může posloužit jednoduché video na YouTube. Vyšijte obrázek po celé jeho velikosti a máte hotovo!
 
Staré oblečení DYI

Krok 4: šetrná péče

Když jste věnovali tolik času upcyklování a podpořili tak myšlenku udržitelnosti, rozhodně stojí za to o zupcyklovaný kousek správně pečovat. Kvůli výšivce může být látka křehčí. To záleží na jednotlivých materiálech. Čím pevnější košili zvolíte, tím lépe. Pevnější materiály se nepotrhají. U elastických a slabých materiálů potrhání při kontaktu s jehlou hrozí. Perte košili tak, jak jste zvyklí, bavlnka by měla bez problémů snést teplotu vody, při níž se košile perou. Při žehlení buďte na výšivku opatrní a zbytečně ji nepřejíždějte ze strany na stranu. Lepší je využít sílu páry, která látku v místech stehů narovná.
 
Osvěžení starých kousků oblečení


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment