Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Upcyklace aneb proměna starého a nevyužitého v nové

21. 11. 2019 Nikola Havlíčková

Upcyklace aneb proměna starého a nevyužitého v nové

Staré a nudné kousky oblečení máme v šatníku časem všichni. Ale ne vždy musí skončit na skládce. Nejen, že je takové chování neekologické, ale i zbytečné. Pojďme se podívat, co to upcyklace je, a jak nám může pomoci.

Co je upcyklace?

Upcyklace je proces zpracování použitých a zbylých materiálů k výrobě něčeho nového, kvalitnějšího. K tvorbě se používají zbytky textilií, staré oblečení nebo vedlejší produkty z výroby. V jiném případě by se výše zmíněné “součástky” vyhodily. Využitím zbylých kousků přispíváte k rozvoji životního stylu nazvaného zero waste. Také prodlužujete životní cyklus jednotlivých materiálů.
 

Co je cílem upcyklace?

Jedním slovem: Omezení odpadu! Oblečení se nevyhazuje, ale přetváří k dalšímu použití. Tak zní hlavní myšlenka. Díky ní dochází k eliminaci zátěže planety Země. Nudné tričko na dně skříně nemusí být zcela zapomenuto a odsouzeno k záhubě na skládce. Nůžky, jehla a nit jsou zaručení pomocníci, kteří s nudou zatočí raz dva! S trochou šikovnosti vznikne originální kousek, který jen tak někdo nemá.
 

Upcyklace není recyklace

Z čeho tvoříte?

Upcyklace bývá často mylně zaměňována s recyklací. Rozdíl spočívá v použitých materiálech. K recyklaci se využívá odpad jako takový. K upcyklaci se používají zbytky materiálů, které samy o sobě odpadem ještě nejsou. V podstatě se jedná o zhodnocování nevyužitých materiálů.

Co vznikne?

Další odlišností je konečná podoba výsledného produktu. Upcyklovaný kousek je sestaven z již hotových produktů a jen upravujete jeho současnou podobu. Jako příklad si vezměme tričko nebo batůžek. Naopak recyklovaný předmět je zcela nový, vyrobený z odpadků. Může mít libovolný vzhled, tvar i způsob použití. Například ze zrecyklovaných PET lahví získáte nový kelímek.
 

Upcyklace není žádná novinka

Upcyklace jako taková tu je odedávna a původní myšlenka je stále zachována. Avšak její používání se během let proměnilo. Naši předkové se s upcyklačními procesy setkávali prakticky dennodenně. Šlo o součást chodu každé domácnosti. Vždyť sotva jste v dobách minulých mohli zajít do supermarketu a koupit si náhradu. Nezapomínejte na pojem “zlaté české ručičky”.
 

Upcyklace jako symbol ekologie

V dnešní době není upcyklace tolik častá, ale do povědomí lidí se závratnou rychlostí vrací. Zejména z důvodu ekologie, která je velkým tématem. Současnost je prezentována jako doba plastová, doba odpadu. Díky upcyklaci není vytvářen odpad a snižuje se dopad na životní prostředí.
 

Upcyklace si získává popularitu

Znalosti o procesech upcyklace se v posledních letech značně rozšířily. Zasloužili se o to především designéři a umělci, kteří oživují staré předměty. Díky tomu najdete uplatnění i pro staré, obnošené či nepoužívané věci. V duchu slow fashion a zodpovědného přístupu k módě, člověku i přírodě se ze starých košil vyrábí šaty, sukně, topy nebo tašky. Z papíru se vytvářejí batohy a z bezpečnostních pásů z automobilů vznikají elegantní kabelky.
 

Upcyklace zvládne všechno

Upcyklovat můžete nejen oděvy, nýbrž v podstatě vše, co ve svých domácnostech máte. Od zmiňovaného oblečení, přes nádobí až po nábytek. A tak hravě ze starých hrnečků či misek vyrobíte květináče pro nové rostlinky. Stačí jen trocha barvy a fantazie. Staré palety původně sloužící na přepravu stavebního materiálu zužitkujete na zahradní nábytek. Jsou-li palety ve výborném stavu, pak mohou sloužit i doma jako postel, skříňka, lavice či stoleček.

A možností je nespočet! Proto prodlužujte životnost věcí, jak jen můžete. Příroda vám za to bude vděčná.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment