Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Podívejte se, jak ušetřit za oblečení

24. 10. 2022

Podívejte se, jak ušetřit za oblečení

Ze všech stran se na nás valí informace o zdražování potravin, zvyšujících se cenách energií a vlastně všeho. Je pochopitelné, že se všichni poohlížíme po způsobech, kde a jak ušetřit. Jednou z neodmazatelných položek v našem rozpočtu je oblečení. Proto vám přinášíme tipy, jak ušetřit za nákup nového oblečení a jak udržet to stávající ve formě.

Šetření za oblečení skutečně může pomoci snížit zbytečné výdaje. Ušetřené peníze pak můžete investovat do věcí, které momentálně potřebujete více. Při hledání úspor začněte u sebe, udělejte si představu, kolik za oblečení utrácíte, a také se zamyslete nad tím, kolik oblečení leží v šatníku bez využití.

Ušetřete za oblečení

Podle studie Fashion z roku 2019 utratíme za nové oblečení zhruba 20 000 Kč ročně. Přitom o dva roky dříve to bylo pouhých 5 000 Kč. Překvapivé na tom je, že ve skutečnosti nosíme asi jen 20 % svého šatníku. Ve svém šatníku tedy můžete najít prostor pro šetření.

Projděte svůj šatník a podívejte se na něj přísným okem. Nekompromisně vyřaďte vše, co jste na sobě neměli déle než rok. Vytřiďte oblečení, které je vám malé nebo příliš velké. Z toho, co ve skříni zůstane, začněte tvořit outfity, kombinujte a skládejte. Pamatujte si, že váš šatník nemusí být obrovský, stačí ho jen nápaditě poskládat. Při třídění si vytvořte seznam toho, co máte i toho, co potřebujete pořídit. Poznačte si také to, co je urgentní a co může počkat. Nákupy si pečlivě rozplánujte a držte se plánu.

Nakupování oblečení z velmi levných materiálů však není úplně ideálním řešením. Na počátku se může takový nákup sice zdát jako výhodná investice, ale do budoucna tomu tak nemusí být. Takové oblečení se totiž může brzy rozpadnout, vyblednout nebo roztrhat. Při nákupech tedy vsaďte na kvalitu, ale upusťte od značkového oblečení, které bývá předražené.

Vytříděné kousky z šatníku si však prohlédněte ještě jednou. Ne kvůli tomu, abyste je vrátili zpět, ale proto, abyste vybrali oblečení, které můžete zpeněžit nebo vyměnit na swapu.

Nakupování ve slevách, výprodejích a second handech vám také pomůže ušetřit pěkných pár korun. Nakupování z druhé ruky se vyplatí hlavně u dětí, protože rychle rostou. A navíc se dnes opravdu nemusíte za nakupování v second handech vůbec stydět, dají se tam najít skvělé módní kousky.

O své oblečení se starejte

Oblečení, které si v šatníku necháte, správně opečovávejte. Správná péče prodlouží vašemu oblečení životnost. Perte ho proto podle pokynů, které jsou na cedulkách, a ideálně i při nízké teplotě. Používejte vhodný typ pracího prostředku i jeho správné množství. Oblečení nechávejte volně schnout, v sušičce byste mu zkracovali životnost.

Některé oblečení dokonce častým praním ničíte. Jde třeba o některé druhy riflí nebo svetrů. Když oblečení ušpiníte, skvrny ihned odstraňte podle některého z našich návodů. Na žmolky používejte odžmolkovač. Dejte si pozor na drátěná ramínka, která oblečení mohou poškodit. Naučte se základy šití a vyšívání. Nebudete pak muset poškozený kousek vyhazovat. Zvládnete si ho totiž sami opravit.

Dražší kousky, u kterých si nejste jistí, jak je prát nebo čistit, raději pošlete do čistírny, kde se o ně postarají. Oblečení se vám vrátí čisté, a hlavně v naprostém pořádku.

Upcyklujte nebo recyklujte

Oblečení využijte naplno. Oblečení, které se vám okoukalo inovujte výšivkami, knoflíky, zipy nebo korálky. A rázem je nový model na světě. A když už není kousek vhodný k nošení, lze z něj vyrobit třeba utěrky do kuchyně, dečky nebo cokoliv dalšího. Staré rifle proměňte třeba v tašku, batoh, kabelku nebo kobereček. Ze starých triček si vyrobte špagetovou přízi, s níž se běžně háčkuje. Špagety jsou ideální pro výrobu praktických košů, nákupních tašek, rohoží nebo dokonce i kabelek. Staré košile a svetry jsou perfektní na povlaky polštářů.

Další tipy, které vám mohou pomoci ušetřit na oblečení:

  • Nekupujte sety triček kombinovaných s mikinami, doplňky do vlasů či náušnic, když ve skutečnosti potřebujete pouze tričko. Jde o zbytečnou útratu.
  • Dětem kupujte rostoucí oblečení. Je praktické, dlouho vydrží a v konečném výsledku s ním dost ušetříte.
  • Když už musíte pro oblečení do kamenného obchodu, vezměte si pouze přiměřenou hotovost, aby vás to nesvádělo k dalšímu nákupu.
  • Ve svých oblíbených obchodech strategicky využívejte klubové kartičky a slevové kupóny. Kupujte s nimi ale jen to, co doopravdy potřebujete.
  • Pozor, vintage obchod není second hand. Zboží v takovém obchodě je zpravidla ještě dražší než v běžných obchodech.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment