Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Kompletní návod, jak vyčistit matraci

25. 08. 2022

Kompletní návod, jak vyčistit matraci

Základem pro spokojený a zdravý spánek je kvalitní postel a příjemné prostředí. Aby však bylo vše dokonalé, je potřeba mít i perfektně čistou matraci. Říká se, že by se matrace měla vyměnit každých 7 let, to znamená v průměru 17 885 hodin spánku. Aby vám matrace vydržela co nejdéle v dobrém stavu, je potřeba ji pravidelně čistit.

Pravidelné čištění matrace vám totiž zajistí, že se zbavíte prachu, plísní, roztočů, ale také skvrn od krve, moči či zvratků, které se mohou na matraci objevit. Podívejte se s námi na to, jak se skvrn jednoduše zbavit pomocí běžně dostupných prostředků či chemie a jak o matrace pečovat.

Jak vyčistit nejběžnější skvrny z matrace?

Stát se může cokoliv, proto je dobré připravit se na nehody, které vás mohou potkat. Existuje postup, který vám pomůže případné skvrny od krve, moči, zvratků, slin nebo ejakulátu z matrace efektivně odstranit. Stejně jako v jiných případech i u skvrn na matracích je naprosto zásadní začít s jejich čištěním co nejdříve. Jakmile skvrny zaschnou, je jejich odstranění výrazně obtížnější.

Jak vyčistit matraci od krve

Než se pustíte do čištění fleků od krve nejen z matrací, vzpomeňte si, že je potřeba použít pouze studenou vodu. Teplá nebo dokonce horká voda krev srazí, a ta se dostane hlouběji do vláken, a potom se hůře čistí nebo je její vyčištění zcela nemožné.
  1. Vyzkoušet můžete náš postup, který vám umožní vyčistit skvrny od krve z matrace:
  2. Do misky nalijte ¼ hrnku 3% roztoku peroxidu vodíku a přidejte 1 polévkovou lžíci běžného přípravku na mytí nádobí.
  3. Přidejte 1 čajovou lžičku soli.
  4. Na závěr přidejte ½ hrnku kukuřičného škrobu.
  5. Vše důkladně rozmíchejte, až vznikne pasta, kterou nanesete na krvavou skvrnu.
  6. Nechejte působit několik hodin až pasta zaschne.
  7. Po zaschnutí pastu seškrábněte.
  8. Pokud skvrna zcela nezmizela, postup opakujte.
  9. Nakonec místo vysajte vysavačem.

Jak vyčistit matraci od moči

Skvrny od moči se čistí velmi těžko, a to nejen v případě, kdy jsou již zaschlé. Nicméně to není nemožné. Stačí si připravit domácí přípravek podobný tomu, který čistí skvrny od krve.
  1. 3 lžíce jedlé sody smíchejte s 240 mililitry peroxidu vodíku a přidejte dvě kapky přípravku na mytí nádobí.
  2. Směs naneste na skvrnu, nedrhněte a nechte uschnout.
  3. Pokud skvrna od moči z matrace nezmizela, smíchejte 3 lžíce prášku na praní bez bělidla s 1 lžící vody a vytvořte pěnu. Pěnu naneste na skvrnu a nechte 30 minut působit. Zaschlé zbytky seškrábejte lžící. Poté na místo přiložte čistě bílý hadřík namočený v peroxidu vodíku.
  4. Čištěné místo vysajte luxem.

Jak z matrace odstranit plíseň

Plísně se v matracích nejsou problémem jen na chalupách a chatách, kde je vlhko a nevětrá se tam. Plísně se mohou objevit i zcela nečekaně v domech, kde se vyměnila okna a zateplila se fasáda. Ke vzniku plísně může dojít i v místnostech, kde sušíte prádlo na sušáku. Abyste vzniku plísně zabránili, je potřeba pravidelně ložnici větrat a vybrat správný rošt a matraci, která dýchá.
Pokud však plíseň na matraci objevíte, vyperte její potah na nejvyšší stupeň, který doporučuje výrobce a skvrnu ošetřete dezinfekčním prostředkem.

Preventivní ochrana matrace

Správná údržba vaší matraci udrží v dobrém stavu po dlouhou dobu. Abyste si však práci s údržbou matrace co nejvíce ulehčili, je dobré sáhnout po matraci s pratelným potahem. Matraci můžete ještě opatřit chráničem matrace. Volba je závislá na tom, pro koho matraci pořizujete.

Potah na matraci je obvykle možné prát v pračce. Podmínky pro praní jsou uvedené na štítku a vždy byste se jich měli držet.

Chránič matrace je oproti tomu podložka, která se umisťuje mezi potah a prostěradlo. Chránič prodlužuje životnost matrace a zlepšuje hygienický i tepelný komfort. Chránič vybírejte podle toho, kdo na matraci bude spát: dítě, zdravý dospělý člověk, dospělý člověk trpící inkontinencí a podobně.

Správný postup při čištění matrace

Než začnete matraci čistit, sundejte z matrace vše, co je na ní položené. Prostěradla i povlečení a potahy z dekoračních polštářků vyperte na nejvyšší možný stupeň, který uvádí výrobce.

1. Připravte si vysavač

Do luxování matrace byste se měli pouštět každých 14 dní. Postupujte pečlivě od jednoho konce k druhému. Pozornost věnujte nejrůznějším záhybům a prošívání, kde drží prach. Po vysátí ložné plochy vysajte i boční strany. Potom matraci otočte a vysajte i spodní stranu.

2. Matraci osvěžte

Každou noc vypotíme až 1,5 litru potu, který se vsákne do matrace a lůžkovin. Zápach z potu nemusí být cítit hned, ale připravte se na to, že se dříve nebo později dostaví. Když bude až moc pozdě, nemusí se vám jej podařit zbavit.

Jak matraci zbavit zápachu potu?
Přes sítko na matraci nasypte jedlou sodu ve vyšší vrstvě. Kartáčem jedlou sodu zpracujte do matrace. Jedlou sodu nechte působit nejméně půl hodiny.

3. Znovu použijte vysavač

Jedlá soda působí nejen jako lapač vlhkosti, ale pohlcuje i pachy a maz. Druhým vysáváním tedy z matrace odstraníte sodu společně se vším, co do sebe natáhla.

Jak vyčistit jednotlivé typy matrací

Typů matrací je v dnešní době na trhu velké množství. Všechny se čistí podobně, ale můžete u nich narazit na nejrůznější specifika.

Jak vyčistit molitanovou matraci

Na molitanové matrace nejvíce platí vysavač na mokré čištění. Menší dětské matrace můžete vyprat v šetrném pracím prostředku. Vždy ale počítejte, že schnutí bude trvat velmi dlouho.

Jak vyčistit latexovou matraci

Pokud má vaše matrace potah, sundejte ho. Přidejte do vody přírodní prací prášek a směs míchejte rukou, dokud se nevytvoří bubliny.

Namočte bílý bavlněný hadřík do mýdlové vody a vyždímejte z něj přebytečnou vodu. Potom matraci očistěte. Poté vezměte delší hadřík a namočte ho v teplé vodě, jeho pomocí otřete mýdlový roztok z matrace. Nechte matraci pořádně vyschnout na vzduchu. Potah navlékněte až po úplném vyschnutí.

Jak vyčistit pružinovou matraci

Na čištění pružinové matrace použijete jedlou sodu. Nasypte asi jeden šálek jedlé sody přes sítko na matraci. Dbejte, aby byla na povrchu rovnoměrná vrstva. Malým kartáčem s jemnými štětinami sodu zapracujte do tkaniny a nechte působit 15 minut. Poté sodu z matrace vysajte.

Jak vyčistit pěnovou matraci

Z matrace nejdříve vysajte veškeré velké nečistoty (drobky, vlasy, chuchvalce prachu). Z půl šálku bílého octa a půl šálku vody vytvořte roztok, který nalijte do rozprašovače a naneste ho na matraci. Pamatujte na to, že by matrace neměla být příliš mokrá, jelikož pak by se mohla tvořit plíseň. Ještě na vlhkou matraci nasypte jedlou sodu, která působí jako pohlcovač pachu a nechte ji zhruba půl hodiny působit. Nechte matraci uschnout a jakmile je matrace suchá, znovu ji vysajte.

Jak vyčistit přírodní matraci

Vlákna z přírodních materiálů jsou velmi náchylná na vlhkost. V případě, kdy dojde k dlouhodobějšímu působení vody se může stát, že vlákno začne bobtnat nebo dokonce praskne. Nejčastěji se pro údržbu používá speciální prášek, vlhké piliny nebo pěny, které se působením vzduchu promění v prášek.

Jak vyčistit kokosovou matraci

Kokosové vlákno je přírodní materiál, který vyžaduje odbornou péči v podobě chemického čištění vysavačem na mokré vysávání v kombinaci se správnými čistícími prostředky.
Po mokrém čištění je potřeba nechat matraci uschnout. Nikdy ji však nenechávejte opřenou o radiátor nebo jiné topné těleso.

Jak vyčistit dětskou matraci

Pravidelnou údržbu dětské matrace byste měli provádět vždy, když budete dítěti měnit povlečení. Standardní čištění znamená minimálně vysátí vysavačem. Matraci také můžete jednou za čas nechat vyvětrat na čerstvém vzduchu. Jestliže vaše děťátko trpí nočním pomočováním, je lepší sáhnout po nepromokavém chrániči matrace, který ochrání matraci před močí.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment