Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Praní sportovního oblečení na jógu není věda

21. 05. 2022

Praní sportovního oblečení na jógu není věda

Jóga, jedněmi milovaná, druhými zatracovaná. Nebojte se, nebudeme vás přesvědčovat, abyste s ní začali nebo naopak skončili. My jsme se na ni podívali z trochu jiného pohledu. A sice z pohledu vhodného jógového outfitu. V čem byste měli na jógu vyrazit a jak se poté následně o oblečení postarat vám napoví následující řádky.

Vzhledem k tomu, že jóga je především o relaxaci a pohodě, neměli byste výběr vhodného sportovního oblečení rozhodně podcenit. Nevhodné oblečení by vám totiž zážitek ze cvičení mohlo zkazit. Neustálé popotahování trička či škrtící tepláky zkrátka nejsou to pravé.

Jak vybrat oblečení na jógu?

Nehraje roli, jestli se chystáte na jógu poprvé, nebo ji cvičíte pravidelně, vždy je na místě se dobře obléknout. Aby vám sportovní oblečení dobře padlo, nijak vás neomezovalo v pohybu, držte následujících zásad.

Zvolte správnou velikost

Sportovní top, sportovní podprsenka, legíny na jógu nebo sportovní kalhotky, všechny tyto kousky mají jedno společné, a a to je dobře vybraná velikost. Jak už jsme zmiňovali, oblečení musí být pohodlné a nesmí vás nikde škrtit ani svírat. Ale pozor, zároveň nesmí být ani příliš volné, protože tričko ani tílko se vám nesmí při ásanách shrnovat dolů k hlavě. To by vaší pohodě příliš neprospělo. Obzvlášť na veřejných lekcích. Oblečení na jógu by zkrátka mělo padnout tak akorát. Při cvičení jógy se budete plynule přesouvat z jedné pozice do druhé a oblečení by vám v tom vůbec nemělo bránit. Nesmí být zkrátka ani příliš těsné, ale ani příliš volné.

Víte, že především sportovní topy vás mohou svírat a stahovat? To se hodí při běhu nebo jiném dynamickém pohybu, ale při józe to není vůbec žádoucí. Dejte si na to při výběru dámského sportovního prádla velký pozor. Vyzkoušejte si různé střihy a pevnosti a vyberte si ten nejpohodlnější.

Na materiálu sportovního oblečení záleží

Nejoblíbenější dámské sportovní oblečení je vyrobené z funkčních materiálů. Už dávno není na první příčce oblíbenosti bavlna, protože snadno nasákne potem a studí. Dnes jsou v kurzu materiály, které dobře odvedou pot od těla, rychle schnou, jsou savé, a především příjemné na tělo.

Sportovní oblečení na jógu by mělo být elastické, pevné a odolné. Jedině tak vám poskytne tolik potřebnou svobodu i podporu tam, kde je potřeba.

Nepodceňujte ani design

Asi vám nemusíme připomínat, že nehraje roli, jestli cvičíte doma nebo ve studiu. Během cvičení se musíte vždy cítit dobře. Proto nepodceňujte design prádla ani sportovního oblečení. Na trhu najdete širokou nabídku sportovních topů a legín v mnoha barvách a s nejrůznějšími motivy, z kterých si jistě vyberete.

Jak o oblečení na jógu pečovat?

Na kvalitním oblečení na jógu se nevyplatí šetřit. Obdobně jako jiné sportovní oblečení se totiž musí často prát, a to by nemusely levnější kousky zvládnout. Když si koupíte opravdu kvalitní sportovní prádlo a budete mu věnovat správnou péči, vydrží vám mnohem déle. Vy tak ve výsledku ušetříte nejen svou peněženku, ale i životní prostředí.

Jak se o sportovní oblečení (nejen) na jógu starat?

  • Jógové oblečení se udržuje podobně jako jiné sportovní oblečení. Začněte tedy tím, že si prostudujete štítek údržby. I když ho z oblečení odstraníte, uschovejte si ho. Právě na něm totiž najdete informace o tom, jak se o daný kousek starat.
  • Funkční oblečení můžete prát jak v ruce, tak v pračce. Ale vždy ho perte na 30 °C, maximálně na 40 °C, na šetrný program nebo ruční praní. Některé pračky dokonce mají speciální program na praní sportovního prádla.
  • Používejte speciální prací prostředek na vlnu a syntetiku. Pro cvičení jógy se totiž hodí funkční sportovní topy z merino vlny.
  • Nepoužívejte aviváž ani jiná změkčovadla či bělidla.
  • Funkční prádlo perte samostatně. Rozhodně ho neperte s oděvy, které by ho mohly poškodit. Pozor dávejte především na kovové části a zipy.
  • Funkční oblečení na sport sušte volně na vzduchu, pokud je to možné, vyhýbejte se sušičce. A rozhodně ho nežehlete.
Jógové oblečení se tedy jistě dá vyprat doma. Pokud se vám však nechce kvůli jednomu kousku zapínat pračka nebo zkrátka nestíháte, pošlete ho klidně s ostatním prádlem k nám do prádelny. My se o něj postaráme s tou největší péčí a vrátíme vám ho perfektně čisté a ve skvělé formě. Vy už si jen vezmete svou jógamatku a pustíte se do dalšího cvičení.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment