Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Vánoční úklid v klidu a v pohodě

04. 11. 2020

Vánoční úklid v klidu a v pohodě

Vánoce se pomalu ale jistě blíží. Než v klidu a v pohodě usedneme ke slavnostní tabuli, čeká nás ještě mnoho nepopulárních úkolů. Jedním z nich je také vánoční úklid. Letos však může být všechno jinak! Máme pro vás pár zaručených tipů, díky kterým si budete předvánoční pohodu užívat v naprosté čistotě a bez mozolů na rukou.

V každé rodině je rytmus generálních úklidů jiný, ale většinou se k němu přistupuje buď na jaře, nebo před Vánoci a někde uklízí na jaře i na podzim. Ať patříte do kterékoliv skupiny, jistě oceníte pár dobře mířených rad.

1) Změňte svůj postoj

První věc, kterou byste měli udělat je, neošklivit si předvánoční uklízení. Místo noční můry ho berte jako výzvu a třeba si i vyberte odměnu za jeho zvládnutí. Navoďte si pohodovou atmosféru a pusťte si oblíbenou hudbu. Uvidíte, že vám pak uklízení půjde pěkně od ruky.

2) Začněte včas s plánováním

Než se pustíte do zběsilého úklidu domácnosti, připravte si seznam. Může se to zdát jako otrava, ale věřte, že i když nejste příznivci seznamů, nakonec za něj budete rádi. Vytvořte si časový harmonogram s činnostmi, které je potřeba udělat. Přesně pak budete vědět, kdy přijde na řadu čištění koberců, praní záclon, praní ručníků nebo mytí oken. Hotové úkoly si pak můžete odškrtávat, což ještě zlepší váš pocit z odvedené práce.

3) Zkontrolujte čisticí prostředky

Kromě toho, že si vytvoříte plán úklidu, ještě si zkontrolujte, že máte dost prostředků na čištění a také úložných prostorů. Když zjistíte, že něco schází, můžete si všechno pořídit ještě před úklidem, aby vás pak případné nedostatky zbytečně nezdržovaly a od úklidu neodradily. Není totiž snad nic horšího, než když uprostřed čištění koberce zjistíte, že vám došel prostředek na čištění nebo že závěsy už nevyperete, protože došel prášek na praní.

4) Vytvořte si systém

Systém je opravdu základ, ať už při výměně šatníku z letního na zimní nebo při uklízení. Rozhodněte se předem, jak budete postupovat. Jednou z možností je rozdělit si byt na zóny, konkrétně na jednotlivé místnosti – chodba (předsíň, zádveří), koupelna, toaleta, ložnice, dětský pokoj, pracovna, obývací pokoj a kuchyň. Samostatnou kapitolou mohou být dveře, okna a podlahy.

• Chodba (předsíň, zádveří)

Chodba je první místnost, kterou uvidí vaši návštěvníci, vlastně i kolemjdoucí, kteří by se zastavili u dveří. Nejlepší pravidlo pro vstupní místnost je čím méně, tím lépe. Ideální je udržet vzdušný prostor, na věšáku i v botníku nechte pouze sezónní oblečení, zimní kabáty, bundy, šály, čepice a boty. Při vybalování můžete zjistit, že jste zapomněli zimní oblečení na jaře vyčistit. Pak bude nejvyšší čas poslat kabáty a bundy do čistírny nyní. Letní a podzimní oblečení uložte do úložných prostorů, které se vám uvolnily.
 
Pošlete kabáty do čistírny


Ložnice, dětský pokoj

Z předsíně se můžete přesunout do ložnice, kde utřete prach, vyperete záclony a závěsy. V ložnici byste měli věnovat pozornost čištění matrací a lůžkovin. Všechno pořádně vyluxujte, abyste se zbavili prachu, a pak můžete začít i s mokrým čištěním. Peřinu a polštář je nejlepší poslat do čistírny, protože vaše domácí pračka je na tak velké kusy nejspíš malá. Především v případě, že máte doma přikrývky z prachového peří, hledejte čistírnu peří.

Nakonec vysajte a vyčistěte koberec. Pokud nemáte doma metrážový koberec, ale kusové koberečky, můžete je poslat do čistírny s peřinami a závěsy.

Do dětských pokojíčků se však raději pusťte až těsně před Vánoci, jinak byste mohli úklid opakovat donekonečna.
 
Nechte vyčistit i dětské plyšové hračky


• Obývací pokoj, pracovna

Když skončíte s ložnicí, pusťte se do obýváku a pracovny. Sundejte záclony a závěsy a dejte prát. Během praní se můžete pustit do úklidu místnosti. Otřete světla, vypínače, skříně, poličky, knihovny, konferenčního stolku i květin. Poté se postarejte o čištění pohovky a křesel, vyčistěte nebo vyperte potahy.

Vánoční úklid je skvělá příležitost pro vytřídění zbytečností, které se vám už nelíbí. Dekorace, které se vám už nehodí do interiéru. Teď je budete vyměňovat za vánoční, můžete si tak rozmyslet, co všechno už zpět vracet nebudete.
 
Sundejte záclony a závěsy a pošlete je do čistírny


• Koupelna a toaleta

Koupelnu byste měli uklízet častěji než jen při generálním úklidu, nicméně při této příležitosti jí věnujte mnohem více pozornosti. Důkladně ukliďte sprchový kout, vanu, dlaždičky a vyhoďte prošlé kosmetické výrobky. Uvidíte, kolik místa se vám v poličkách uvolní. Samozřejmostí je také setření prachu z poliček a skříněk, vyleštění zrcadel a také vyprání koberečků a předložek.
 
Župan, osuška nebo předložka si taky zaslouží poslat do čistírny


• Kuchyň

Kuchyň si nechte na konec. Pokud toužíte po naprosto čisté kuchyni, vykliďte spíž a vyházejte prošlé potraviny. Skříňky s nádobím i spižírnu vytřete vlhkým hadříkem a vyměňte obalový papír. Rozhodně nezapomeňte na prach na skříňkách a digestoři.

Umyjte pracovní plochu, sporák i troubu, která určitě dostala zabrat při přípravě cukroví. Nakonec můžete odmrazit ledničku a mrazničku a připravit ji tak na sváteční nápor. Vyperte utěrky, ubrousky, chňapky i kuchařské zástěry. Případně je vyměňte za vánoční.
 
I zástěry, utěrky, hadry a ubrusy potřebují tu správnou péči


• Dveře, okna a podlahy

U dveří otřete rámy i kliky, u mytí oken začněte nejdříve s rámy a parapety až nakonec se pusťte do mytí okenních tabulek. Teprve potom pověste zpět čisté záclony a závěsy. Mytí podlah můžete kompletně nechat až na poslední fázi úklidu. To se týká i vysávání a čištění metrážových koberců, na které si můžete pozvat profesionální službu.
 
Čištění metrážových koberců

5) Zapojte i ostatní

Aby vám šel úklid rychleji od ruky, zapojte do něj všechny obyvatele bytu. Pokud je to možné, rozdělte si všechny úkoly rovným dílem a dejte si termín, do kdy by měly být úkoly hotové. Práci si také můžete usnadnit využitím profesionálních služeb, které za vás vyčistí, všechno, co budete potřebovat.


 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment