Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Vynálezy a nápady, které změnily svět módy

06. 09. 2021

Vynálezy a nápady, které změnily svět módy

Módní trendy se neustále mění, avšak existují jisté stálice, které nikdy z módy nevyjdou. A právě tyto stálice patří díky své nadčasovosti k vynálezům, jež jednou provždy změnily svět módy a pohled na odívání. Jaké oděvy a jaké vychytávky usnadnily či zpestřily život minulým společnostem?

Podprsenka

Oděv sloužící k zahalení, k podpěře či zvýraznění a modelaci tvaru prsů ušel velký kus cesty při svém vývoji. Předchůdce klasické košíčkové podprsenky, korzet, přinášel více škody než užitku, a tak po mnoha letech týrání se od jeho nošení ustupovalo. Stahovací korzet ženám způsoboval potíže s dýcháním, poškozoval orgány a různě tělo deformoval. Zájem o podprsenky vzrostl především v roce 1913, i přestože byla patentována už v roce 1889. Tehdy Francouzka Herminie Cadolle jednoduše oddělila horní část korzetu od spodní. Během dalších let prošly podprsenky dalšími úpravami, aby nejen zdůraznily ženskou krásu, ale aby zároveň sloužily i praktickému účelu.
 
Suchý zip
 

Kovový a suchý zip

Války a boje jsou zdrcující, avšak nebýt jich, svět by nepoznal mnoho vynálezů, které nejprve usnadňovaly život armádě a posléze i běžným občanům. Americká armáda během první světové války ocenila praktičnost kovových zipů, které zásluhou Gideona Sundbacka spatřily světlo světa v roce 1913. Díky zipu, jež nahradil v některých případech knoflíky, armádní oděv jen tak neprofoukl a neodhaloval spodní vrstvy. Patentován byl v roce 1917. Do oblečení široké veřejnosti se protlačil ve 30.letech 20.století. V současnosti největší výrobce zipů vyprodukuje zhruba 7 miliard kusů ročně. Historie suchého zipu sahá do poloviny 20.století, kdy Švýcar Georges de Mestral získal inspiraci na jeho výrobu při procházce se psem. Když se prodíral křovím, všiml si, že se na jeho oblečení i na srsti psa uchytila semínka s háčky z rostlin. Fascinován silou, jakou semínka na srsti držela, vzal jedno pod mikroskop a zkoumal ho natolik, až přišel s nápady, jak tyto poznatky využít v běžném životě. Patent na suchý zip byl udělen roku 1955.

Nylonové vlákno

Pokud jste v minulosti chtěli nosit punčocháče, měli jste na výběr z bavlněných, které často při kontaktu s pokožkou vytvářely nepříjemné svědění, nebo z hedvábných, které měly malou životnost a navíc se shrnovaly u kotníků. Tým amerických vědců okolo Wallace Carothersa ve 30.letech 20.století kvůli nedostatku hedvábí z Dálného východu přišel s novinkou v podobě nylonového vlákna, které kombinovalo vyžadovanou elasticitu i trvanlivost. Nylonové vlákno bylo patentováno v roce 1935. Odolnost, dokonalé tvarování, nízkou cenu i patřičný lesk nylonových punčocháčů si oblíbily ženy po celém světě a staly se jedněmi z nejprodávanějších na trhu.

Malé černé

Kdo by neznal ikonickou módní návrhářku Coco Chanel. Právě jí svět vděčí za nadčasové univerzální malé černé. Tento geniální model předvedla v roce 1926, kdy byl uveřejněn v americkém časopise Vogue. Magazín vyzdvihl jeho minimalistický a elegantní vzhled. Černé šaty těsně pod kolena a s dlouhými rukávy způsobily velký rozruch, neboť do té doby černé šaty oblékaly pouze vdovy a služky. I přesto se dokázaly prosadit a jsou dodnes považovány za klasiku, která v žádném dámském šatníku nesmí chybět. Ještě větší zájem o malé černé přinesl film Snídaně u Tiffanyho z roku 1961. Za velkou slávu jsou šaty vděčné legendární Audrey Hepburn, která je během natáčení filmu oblékla.

Bikiny plavky

Odhalování těla na veřejnosti bylo až téměř do poloviny 20.století nepřístupným. A tak není divu, že provokativní model bikin, které odhalovaly na onu dobu velkou část ženského těla, způsobily ohromné pozdvižení a vlnu kritiky. Přitom první zmínky o dvoudílných oděvech pocházejí už z dob antického Řecka, kdy je ženy oblékaly pro atletické účely. Avšak opravdové dvoudílné plavky navrhli až v roce 1946 Louis Réard a Jacques Heim. Společnost paralyzována šokem pookřála, když uviděla bikiny na známých osobnostech. K přijetí bikin společností výrazně napomohly Marilyn Monroe či Brigitte Bardot.

Minisukně

U odhalování těla ještě chvíli zůstaneme. Další rozruch způsobila návrhářka Mary Quant, když světu představila minisukni. Přestože se část společnosti proti tomuto módnímu výstřelku bouřila, inspirovala dostatečně, až se stala na konci 50.let naprostým hitem. Během 60.let nesměla chybět v žádném šatníku rebelky a stala se tak jeho nezbytnou součástí.

Trench coat

Jak již bylo řečeno, nebýt válek, nezrodilo by se mnoho vynálezů, které do dnešních dní prakticky dennodenně využíváme. Patří k nim i jednoduchý elegantní plášť nazývaný trench coat. Než stylové pláště zaujaly přední příčky v módním světě, sloužily pro svou nepromokavost a odolnost vojákům už v polovině 19.století. Velkým mezníkem ve vylepšení kabátů byla první světová válka, při níž se hodily především důstojníkům. Právě tato válka, které se často přezdívá válkou zákopovou, se zasloužila i o označení trench coat, neboť ,,trench“ je anglický výraz pro zákop. Od šedesátých let dvacátého století si trench coaty osvojily i dámské šatníky. Opět za jejich popularizaci mohou slavné osobnosti, mezi nimi i již zmíněná Audrey Hepburn. Historie trench coatu je nesmírně zajímavá a pokud vás zajímá víc, můžete se v našem článku Historické okénko: trench coat dočíst spoustu dalších informací.
 
Legendární džíny
 

Džíny

  Jestli má nějaký konkrétní oděv v šatníku každý z nás, pak jsou to džíny. Dnes už si život bez nich nedokážeme představit. Pochopitelně tomu tak dřív nebylo. Nestárnoucí klasika, která padne každému, je na světě mimo jiné díky známé dvojici Levi Strauss a Jacob Davis. V době kalifornské zlaté horečky dostávali zakázky na ušití pevnějších kalhot. Původní džíny tak sloužily americkým zlatokopům v podstatě jako montérky. Obrovský boom nastal v druhé polovině 20.století opět díky celebritám. Zásluhu na tom mají kupříkladu James Dean či Marlon Brando. Chcete se k historii riflí dozvědět více? Pak můžete pokračovat na náš článek Historické okénko: nesmrtelné džíny.
 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment