Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Víte, jak často prát ručníky a ložní prádlo?

25. 05. 2020

Víte, jak často prát ručníky a ložní prádlo?

Hygiena je teď snad nejvíce skloňovaným slovem na světě. Naučili jsme se mýt si ruce jako chirurgové, dezinfekce nás provází na každém kroku a doma se uklízí jako před návštěvou tchyně minimálně třikrát týdně. Nezapomínáte však na ložní prádlo, peřiny, polštáře či ručníky?

Ložní prádlo a ručníky jsou živnou půdou pro bakterie všeho druhu. Měli bychom je tedy měnit každý týden. V reálu je ale většina z nás pere méně často, podle průzkumů je každý 20 však pere jen jednou měsíčně.

Jak často prát povlečení?

V povlečení a ručnících, které se pravidelně nemění, se hromadí pot a bakterie, které mohou našemu zdraví škodit. Za noc může člověk vypotit až 1 litr potu, který se kromě pyžama vsakuje právě do ložního prádla. Povlečení a ručníky byste měli prát alespoň jednou za týden.

Kromě toho je problém i praní. Přesto, že povlečení je objemné, snaží se ho lidé vyprat najednou. Jenomže bubny domácích praček nejsou na tak velký objem prádla vyrobené. Voda a prášek na praní tak nepronikne všude a povlečení tak není vyprané dokonale. Důležité je také vyjmout povlečení z pračky a dát ho sušit. Ideálně ho sušte v sušičce, pokud ji nemáte, rozvěste ho na suchém místě, ideálně na slunci.

V případě, že nemáte ani takovou možnost bude nejlepší, když pošlete povlečení vyprat do čistírny. Odtud se vám vrátí 100% čisté a vyžehlené. Kromě toho si navíc ušetříte čas, kurýr si u vás prádlo vyzvedne a čisté přiveze zpět. Nemusíte tedy řešit ani dopravu do čistírny a zpět.

Jak vyčistit peřiny a polštáře?

Možná si říkáte, proč bych měl prát přikrývku a polštář, když ho chrání povlečení. To je sice pravda, ale i tak se v nich hromadí pot a bakterie. Měli byste je tedy alespoň 4x do roka vyprat. U většiny polštářů a peřin postačí pračka, ale někdy bývají přikrývky vyrobeny z materiálů, které to snesou. Například peřiny plněné peřím je nutné poslat do čistírny peří, kde je odborně vyčistí.
 

Jak často prát ručníky?

Ručníky jsou podle odborníků opravdovou živnou půdou pro bakterie. Vlhkost, kterou ručníky absorbují, dělá bakteriím velmi dobře, takže se mohou spokojeně množit. Ručníky byste tedy správně měli měnit už po dvou dnech používání a prát je minimálně na 60 °C. Ručníky, které používáte na obličej nebo pro děti perte raději každý den.

Ručníky perte v gelovém pracím prostředku, klasický prací prášek se může zachycovat mezi vlákny. Nepoužívejte při praní aviváž, ta snižuje savost materiálu.

Mezi praními je však potřeba dodržovat ještě další pravidla. Po každém použití ručníky důkladně rozvěste, aby mohly co nejrychleji uschnout. Nikdy nesdílejte ručník s dalšími členy domácnosti.

Bez ohledu na to, jestli tato pravidla dodržujete do puntíku, nebo jste trochu benevolentnější, prát ručníky a ložní prádlo musíte. Vzhledem k tomu, že se vždy jedná o velké objemy prádla, můžete si vybrat, jestli strávíte praním celý den, nebo ho pošlete do čistírny a vypravíte se někam za zábavou.

Díky službám online čistírny Cleany nemusíte dělat kompromisy ve svém kalendáři. Stačí prádlo připravit, objednat kurýra, předat mu zásilku a počkat, až vám kurýr přiveze čisté a voňavé prádlo zpět. Jediné, co za vás už Cleany neudělá, je uložení prádla do skříně a povlékání peřin a polštářů.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment