Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Jak se čistí kůže, peří nebo hedvábí? V čistírně si vždy ví rady!

24. 03. 2022

Jak se čistí kůže, peří nebo hedvábí? V čistírně si vždy ví rady!

Často se nás ptáte, jak čistíme vaše oblečení. Zajímá vás, co se s jednotlivými kousky v čistírně děláme. Proto jsme pro vás připravili malé shrnutí jednotlivých způsobů čištění oblečení podle typů materiálů. A také jsme přihodili pár nejčastějších věcí, které vás trápí.

Pojďte se podívat pod víko čistírenských praček, kam směřuje vaše kožené oblečení, peřiny, kašmírové svetry nebo sportovní oblečení. Na pobočkách si od vás v otevírací době rádi převezmeme vše, co byste jinak předali kurýrovi. Každý materiál si žádá své a naši profesionálové si vědí rady za všech okolností. Můžete si být tedy jistí, že když předáváte oblečení kurýrovi nebo ho necháváte na pobočce, dostane do těch nejpovolanějších rukou.

Čištění kůže

Kožené oblečení na motorku, kožená bundu nebo kalhoty přijdou do speciální čistírny, která čistí kůži chemickou cestou. Tam se vše vyčistí a promastí speciálními prostředky. Obvykle se kůže mastí v pračce, pokud je stále málo mastná, domašťuje se ručně. V některých případech se dá i kůže čistit vodní cestou bez použití chemikálií – ekologicky.

Čištírna peří

Peří se čistí mokrou cestou, protože suchá cesta (chemicky) by způsobila zápach. Péřové bundy a peřiny se po mokré lázni suší pomocí tenisových míčků, aby bylo peří nadýchané. Promaštěné peří může způsobit na sypku černé tečky. Černé peří může způsobit, že bude na světlé bundě viditelné, protože bude prosvítat. Na některých péřových bundách je zákaz sušení, ale i přes to se vysušit musí, protože jinak by se peří zacuckovalo a zatuchlo. O tom vám však obsluha řekne.

Kožešinové části bund a kabátů

Kožešinový límeček vypadá krásně, ale při sušení se na něj musí dávat opravdu dobrý pozor, aby se nespálil. Límeček se buď se odepíná a suší se samostatně, když nejde od bundy odepnout, musí se bunda sušit na míň než 70 °C.

Čištění ovčí vlny

Vlna se čistí většinou chemicky, ale existuje výjimka – merino vlna, ta se čistí mokrou cestou. Používá se na ní speciální prací přípravek – Lanolin. Vlna se pere se na 30 °C, aby neztratila své vlastnosti.

Čištění kožešin

Podobně se postupuje u kožešin, ty často mohou být používány místo koberce. V případě, že máte doma před gaučem položenou kožešinu, může se stát, že váš psí miláček takový „koberec“ počůrá. Moč je bohužel agresivní a může způsobit, že z kožešiny kousek vypadne. To samé se stává, když je narušený spodek kožešiny, je stará nebo jinak narušená. Kožešiny se čistí chemickou cestou, takže po čištění mohou být kožešiny cítit po chemii.

Praní hedvábí

Hedvábné halenky a šátky se čistí mokrou cestou, a to šetrně a na málo stupňů, jinak by se zničily. Občas se na ně používá i chemické čištění, ale když se na hedvábí dostane pot, tak se nedá dostat pryč ani touto cestou. Pokud se pot usazuje v podpaží, narušuje strukturu a můžou se dělat dírky. Pokud je to nutné, hedvábné oblečení se dává do sítěk, aby se v pračce nezatrhla látka.

Síťky na bundy

Aby byly bundy a další oblečení v pračce v bezpečí, používají se speciální síťky, které zabraňují poškození zipu, cvočků a dalších doplňků. Při čištění se může stát, že by se umělé knoflíky mohly rozpustit a přilepit se na látku. Tomu se zabrání použitím krytek na knoflíky, které se přicvaknou na knoflík a ty se neroztečou ani nepřipečou.

Sportovní oblečení

Většina sportovního a outdoorového oblečení je ušitá z funkčních materiálů. Někdy i z gore texu, ty se čistí mokrou cestou a pouze lehce suší. Vždy se perou na velmi málo stupňů. Po praní přichází na řadu impregnace či apretace.

Rozdíl mezi apretací a impregnací

Impregnace – prvně se vypere, pak přijde na řadu impregnace v pračce (speciální program na impregnaci), poté se oblečení usuší.

Apretace – nanáší se jen na oblečení čištěné chemickou cestou – suchý vyčištěný oděv se položí na prkno, které přisává oděv, a poté se na něj stříká apretace, která se musí následně zažehlit.

Speciální kapitolou je aviváž, ta se k oblečení přidává pouze pokud si to přejete. Automaticky se však do pračky přidává změkčovač vody. Prádlo tedy po vyprání nijak nevoní, ani nesmrdí, ale je velmi příjemné na dotek. Samozřejmostí je také žehlení, díky kterému bude vaše oblečení po návratu k vám vypadat skvěle.

Jak čistíme skvrny?

U skvrn se vždy určuje, od čeho jsou, a podle toho se stanoví postup. Používají se různé přípravky, když je něco jen ušmudlané, tak se nejprve používá mýdlo, které skvrny předepere. Když je skvrna odolnější (krev, červené víno, káva a další), používají se speciální odstraňovače skvrn. Přípravek se na skvrnu nanese a poté se vystříkává. U skvrn je však velmi důležitá rychlost, proto je potřeba zakročit co nejdříve. Jak se můžete zbavit skvrn doma se dočtete v našem článku o nejběžnějších skvrnách.

Jak dlouho trvá čištění v čistírně?

Obvyklé oblečení jako jsou trička, halenky, košile či mikiny, si v čistírně nebo prádelně pobudou 24 hodin. Nicméně přesná doba mezi vyzvednutím oblečení kurýrem nebo jeho zanecháním na pobočce a vyzvednutím či doručením čistého oblečení se může lišit.

Závisí především na tom, z jakého je oblečení materiálu a jaké jsou požadavky na jeho údržbu. Pokud je oděv od výrobce opatřen cedulkou, kde je uvedený zákaz sušení v sušičce, pak může schnutí trvat déle.

Co všechno patří do prádelního koše od Cleany?

V podstatě všechno, co se dá vyčistit vodní cestou. Do prádelního koše klidně zabalte trička, kalhoty, spodní prádlo, mikiny atd. Když budete chtít dostat zpět oblečení i vyžehlené, zaškrtněte si žehlení v objednávce. Díky tomu vás pak nečeká nepříjemné překvapení.

Vyžehlíme za vás

Nestíháte schůzku a potřebujete mít vyžehlenou košili? Na pobočce vám ji vyžehlíme i bez praní. Pokud však chcete objednávat on-line, je potřeba si ji nechat i vyprat. To samé platí i o tričkách a dalších kouscích na žehlení.

Čistá postýlka pro vaše nejmenší

S dětským oblečením, povlečením do dětských postýlek i s dalšími věcmi jako je polštářkový mantinel do postýlky vám rádi pomůžeme. Bohužel si však neporadíme s copánkovým mantinelem, protože máme zkušenosti s tím, že se při čištění poškodí. Copánek se neprošívá, proto je velké riziko nahrnutí vnitřního materiálu na jednu stranu.

Ruční čištění

Ručně bohužel prát ani čistit neumíme. Veškeré praní a čištění se provádí strojově, ale na strojích můžeme nastavit jemné praní. Ani přesto však nemůžeme zaručit, že se výrobek nepoškodí.

Čištění kusových koberců

U nás na webu můžete běžně nechat vyčistit koberce o velikosti 2–12 m². Pokud máte koberec větších rozměrů, zavolejte nám na naši infolinku, kde s domluvíme.

Čištění bez rozdílu

Nerozlišujeme mezi pánským či dámským oblečením, cena je vždy stejná.

Nerozhoduje ani, jestli je oblečení velké nebo malé. Například sukně stojí stejně, ať je to minisukně nebo maxisukně.

Pokud vás zajímají nějaké další informace o to, co a jak čistíme nebo pereme, podívejte se do nejčastějších dotazů. Kdybyste tam náhodou odpověď nenašli, ozvěte se nám na naši infolinku.

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment