Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

6 tipů, jak na jarní úklid na chatě

28. 05. 2020

6 tipů, jak na jarní úklid na chatě

Vyrážíte letos poprvé na chatu? Pak vás nejspíš čeká i první jarní úklid vašeho letního sídla. Nezapomeňte se na něj pořádně vybavit čisticími prostředky a také trpělivostí. My však pro vás máme navíc pár tipů, které vám uklízení usnadní a dost možná i urychlí.

1. Pusťte dovnitř čerstvý vzduch

Chalupy bývají po zimě dost zatuchlé, nejlepší co můžete udělat, je pustit dovnitř sluníčko a svěží vzduch. Kromě místností vyvětrejte i polštáře, peřiny a matrace. Ty vyneste na zahradu a vyprašte je. Slunce pomůže lůžkoviny prohřát a navíc i vyčistit. Sluneční UV záření totiž ničí roztoče. Večer je potom povlečte do čistého a voňavého povlečení.

Na chalupách obvykle bývají peřiny z prachového peří, ty v ideálním případě pošlete do čistírny peří. Pokud máte přikrývky z ovčí vlny, odešlete do čistírny i ty.

2. Utřete prach

Postupně ve všech místnostech utřete prach. Jak na policích, tak i na všech skříňkách. Zameťte podlahu a odstraňte pavučiny. Ideální bude, když vynesete ven i koberce, které vyklepete.

3. Čištění koberců

Koberce, předložky a koberečky nejprve vyprašte nebo vyluxujte. V půjčovně si půjčte stroj na čištění koberců a pusťte se do jejich čištění. Pokud nechcete koberce čistit strojově, můžete i ručně, to však doporučujeme v případě, že koberců nemáte moc. V opačném případě opět pomůže čistírna. Čištění koberců ručně je totiž poměrně zdlouhavá a namáhavá práce a na chalupě je přeci pořád tolik práce.

U některých koberců to však ani jinak než ručně nejde, například čištění vlněných koberců je nutné provádět ručně. Náš zkušený personál si i v takovýchto situacích poradí a koberci věnuje dostatečnou péči. Pokud jste však přesvědčeni, že to zvládnete sami, budete potřebovat speciální přípravky na čištění vlny. Vlněné koberce potřebují speciální péči a neměli byste je ani vyklepávat na klepadle.
 

4. Čištění sedaček

Pohovky, gauče, křesla, sedačky, taburety, to všechno je potřeba po zimě vyčistit. Způsob čištění volte podle toho, z jakého materiálu jsou vyrobené. Čalouněný nábytek vysajte a potom použijte stroj na mokré čištění.

I tady se můžete pustit do ručního čištění, ale počítejte s tím, že bude trvat dlouho a nikdy nebude tak dokonalé, jako to strojové. Myslete také na to, že než se pustíte do čištění celého křesla, gauče nebo pohovky, měli byste přípravek vyzkoušet na málo viditelném místě. V případě, že máte na pohovkách a gaučích potahy, pak uděláte nejlépe, když je pošlete do čistírny, kde je vyčistí pěkně do hloubky. Vám odpadne namáhavá práce a zpátky se vám vrátí opravdu čisté potahy.

5. Čištění kožešin

Máte na zdi nebo na zemi před krbem kožešinu? Dobře se o ně postarejte, jinak se v nich budou držet roztoči a prach. Začněte tím, že kožešinu vyprášíte a vyklepete. Potom ji vytřete technickým benzínem, acetonem, perchloretylenem nebo jiným těkavým odmašťovadlem. Odmašťovadlo nezapomeňte nasát pomocí mouky nebo pilin. Potom ji vyvěste a na závěr pročešte hřebenem na zvířecí srst.

6. Praní záclon

Nezapomeňte vyprat závěsy a záclony, čisté a zářivé záclony krásně rozzáří každou místnost. Záclony obvykle bývají vyrobeny z polyesteru, takže jejich údržba není tak náročná. Klidně je perte v pračce, ale pozor na to, aby je vaše pračka zvládla vyprat a přitom nepolámala vlákna. Záclony a závěsy jsou totiž poměrně objemné. Pokud je nechcete s sebou vozit domů, můžete si je nechat vyčistit v čistírně. Do čistírny pošlete i závěsy, které by v pračce mohly přijít k újmě v podobě polámaných vláken.
 
Nezapomeňte na záclony a potahy na sedačku


Až budete mít na chatě čisto, můžete si začít užívat pohodu a klid, za kterým tam jezdíte. První víkend sice může být náročný, ale když to zvládnete uklidit všechno najednou, nebudete se muset s uklízením zabývat příště a příště a příště.

 

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment