Máme otevřeno Naše online čistírna je tu stále pro vás. Zaměstnanci v čistírně i kurýři jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Děkujeme za vaši přízeň.

Cirkulární móda aneb opětovným používáním k ochraně planety

16. 02. 2023

Cirkulární móda aneb opětovným používáním k ochraně planety

Oděvy jsou součástí našeho každodenního života. Ke smůle životního prostředí je součástí každodennosti i plýtvání a znečišťování. Módní průmysl stojí na rychlém obratu a nadměrné spotřebě. Existuje v módním průmyslu snaha o hledání řešení tohoto problému? Cestičku si pomalu ale jistě vyšlapává cirkulární móda. Pojďme se podívat na to, co cirkulární móda je, proč je důležitá a proč stojí za to vpustit ji do svého šatníku.

Lineární móda = zlo pro životní prostředí

V současné době móda funguje na principech lineárního modelu navrženého tak, aby maximalizoval výrobu a následně i spotřebu oblečení. Jednoduše řečeno – čím víc, tím líp. Bez ohledu na následky…

V lineární ekonomice se v nadměrném množství odebírají zdroje, vyrábí se produkty, které spotřebitel používá velmi krátkou dobu a když spotřebitele přestanou bavit nebo se poškodí, vyhodí je a proces se opakuje. Velká část oděvů vyrobena touto cestou nelze recyklovat, přetvořit ani nezávadně biologicky rozložit. Tím pádem textilie končí ve spalovnách či na skládkách.

Dopad na životní prostředí je obrovský, doslova devastující. Módní průmysl patří k těm, které se na znečištění planety podílejí nejvíce. A nejde jen o znečištění, ale i nakládání s přírodními zdroji. I v tomto směru, zaměříme-li se kupříkladu na spotřebu vody, si módní průmysl nechvalně drží přední příčky. A to pochopitelně není vše.

Fungování módního průmyslu se odráží nejen na spotřebě vody, ale i její kontaminaci, na ztrátě biologické rozmanitosti, na tvorbě odpadu, emisích skleníkových plynů, používání nebezpečných chemikáliích, znečištění mikroplasty, ničení lesů, degradaci půdy,… Uvědomělí výrobci motivovaní hrozbou omezených zdrojů, znepokojením spotřebitelů z dopadů na životní prostředí i ze samotného přijetí závažnosti věci začali přijímat myšlenku cirkulární módy.

Co se skrývá pod pojmem ,,cirkulární móda?“

Cirkulární móda jde ruku v ruce s udržitelností a ekologicky zodpovědným konáním. Oproti lineárnímu modelu funguje na modelu promyšlenějším, který spatřuje ve vzniku předmětu, tedy ve výrobě, stejnou důležitost jako v jeho konci a délce životnosti. Tento systém promyšleně a zodpovědně zvažuje výběr materiálů s důrazem na kvalitu a trvanlivost, aby hodnota hotového výrobku zvyšovala možnost jeho využívání po co nejdelší dobu a hlavně opakovaně.

Jakmile výrobku vyprší jeho životnost, cirkulární móda jej nenechá na pospas skládce, ale přemění jej na něco jiného. Zjednodušeně řečeno se daný produkt točí v kruhu, ze kterého nevystoupí a nestane se odpadem zatěžujícím životní prostředí. Tento cirkulární oběh vznikl jako reakce na hromadící se textilní odpad i na ekonomické a společenské modely, které kráčí po cestě znečišťování planety.
 
Jaký je rozdíl mezi lineární ekonomikou a cirkulární


Není překvapením, že se cirkulární móda inspiruje cirkulární ekonomikou, která mění typický cyklus vzít-vyrobit-vyhodit ve prospěch co největšího opětovného použití a recyklace. Tyto dvě oblasti se neustále prolínají a vyvíjejí se v různých sektorech paralelně. Cirkulární móda tak určuje směr potřebný pro pokrok v módním průmyslu ve smyslu udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Mimo jiné vyzdvihuje to, že i oblečení má být investicí do něčeho kvalitního, co vydrží mnohem déle než jeho protějšek vznikající způsoby typickými pro fast fashion odvětví.

Jaké jsou základní stavební kameny cirkulární módy?

Vše se točí okolo opětovného používání. Počínaje používáním menšího množství materiálů při výrobě jednotlivých položek pro zvýšení možnosti recyklovatelnosti, přes odstraňování nerecyklovatelných a přírodu znečišťujících materiálů, rovněž přes zajištění opětovného používání po co nejdelší možnou dobu, konče bezpečným vrácením nevyhnutelného odpadu do přírody.

Zdroje: goodonyou.eco, commonobjective.co, thesustainablefashionforum.com, zajimej.se

Sdílet

Rozvážíme i k vám?
Ověřte si adresu

Vaši adresu potřebujeme vědět už teď, abychom vám mohli zobrazit pouze nabídku týkající se vaší lokality.

Na této adrese čistíme

Pokračovat na další sortiment

Ve Vaší lokalitě bohužel nečistíme žádné produkty z této kategorie

Zadat jinou adresu

Je nám líto, ale nejčastěji čištěné na této adrese nečistíme, ale jiný sortiment ano

Pokračovat na dostupný sortiment